Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: ”STOP cancerului de col uterin” – seminar interactiv la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a găzduit joi, 28 octombrie 2016, primul seminar din seria celor dedicate educației pentru sănătate, care vor fi organizate în cursul acestui an, în baza unei colaborări cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – filiala Alba și Direcția de Sănătate Publică Alba.

IMG_7254La acest prim seminar, care a avut ca temă prevenirea cancerului de col uterin, au fost prezente zeci de femei interesate de subiect. Prezentările au fost susținute de Dr. Olimpia Candrea – Coordonator Programe Promovarea Sănătății, Direcția de Sănătate Publică Alba și Dr. Maria Simona Căbulea – Medic primar epidemiolog, Coordonator Program Screening Cancer de col uterin.

Olimpia Candrea le-a vorbit doamnelor prezente despre programul de screening pentru cancer de col uterin aflat în derulare la nivel național, despre vaccinarea HPV (împotriva cancerului de col uterin), dar și despre motivele pentru care campaniile anterioare nu au avut succes, fie că a fost vorba despre sincope în finanțare sau de rațiuni externe sistemului sanitar. ”Vreau să știți că, acum, acest program are bani. Femeile trebuie să le spună doctorilor de familie că există un program gratuit pentru cancerul de col uterin și să le ceară medicilor de familie să se înscrie în acest program, dacă nu au făcut deja acest lucru. Orice pacientă are dreptul la testarea gratuită pentru cancerul de col uterin, chiar dacă nu este asigurată (…) De asemenea, trebuie să știți că acesta este singurul tip de cancer care beneficiază de vaccin. Este mare lucru. Este demonstrat științific că acest vaccin își face treaba. Femeile care doresc să se vaccineze trebuie să anunțe medicul de familie. Acesta face comanda pentru vaccin, iar vaccinul vine la DSP, care îl predă medicului de familie”, a transmis Olimpia Candrea. Aceasta a precizat că femeile se pot vaccina la orice vârstă, de preferat până la 40 de ani, dar vaccinul este cel mai eficient dacă femeia nu și-a început încă viața sexuală.

IMG_7246Principalii factori de risc pentru cancerul de col uterin sunt partenerii multipli, igiena deficitară, dar și infecțiile netratate. De exemplu, așa numita ”rană pe col”, care poate să apară ca urmare a unor vaginite la nivel local care nu au fost tratate. Mare atenție însă, cancerul de col uterin se poate transmite pe cale sexuală, așa că riscul de a dezvolta acest tip de cancer crește simțitor la femeile ale căror parteneri au avut soții care au suferit de cancer de col uterin.

”La orice semn de infecție la nivel vaginal, fie că este vorba despre scurgeri sau iritații locale, mergeți la doctor. Este foarte importantă depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru că atunci se poate vindeca. Vă rog să ne susțineți să conștientizăm populația să acceseze serviciile preventive, deoarece este mult mai ușor și mai ieftin să previi, decât să tratezi. Cu ajutorul dumneavoastră, transmițând în comunitate acest mesaj, credem că aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit”, a mai spus Olimpia Candrea.

IMG_7248Dr. Simona Căbulea a detaliat anumite aspecte legate de programul de screening pentru cancerul de col uterin, precizând că acesta se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, deoarece între aceste vârste riscurile sunt mai mari. Ea a precizat că, la ora actuală, programul merge bine în localități precum Ocna Mureș, Aiud, Cugir sau Blaj, însă în Alba Iulia nu merge aproape deloc.

Totodată, ea a oferit și câteva date statistice. De exemplu, în cursul anului trecut, în județul Alba au fost distribuite peste 1.300 de formulare, însă doar 745 de femei au și mers să își facă testul Papanicolau. Dintre acestea, 206 probe au fost pozitive, ceea ce înseamnă că femeile respective aveau cancer de col uterin în stadiu incipient sau, în cele mai multe dintre cazuri, diferite tipuri de infecții.

Seminarul a fost unul interactiv. Doamnele prezente au pus întrebări și au primit răspunsuri. Unele dintre ele și-au exprimat și anumite nemulțumiri legate în special de atitudinea unor medici sau asistente atunci când merg cu trimitere în Policlică și nu la cabinetul privat al medicului specialist. Președintele filialei Alba a OAMGMAMR, Grațiela Indreica, a confirmat că mai sunt multe atitudini de depășit, însă este de părere că s-au făcut progrese în ultimii ani din acest punct de vedere, dar mai este de lucru. Ea a precizat că va lucra personal ca aceste atitudini să se schimbe.

IMG_7271Una din concluziile desprinse în urma seminarului este că lista cu medicii de familie care s-au înscris în programul de screening pentru cancerul de col uterin ar trebui să fie publică, așa că aceasta va fi afișată în curând pe site-ul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Femeile pot afla astfel mult mai rapid dacă medicul lor le poate da trimitere pentru a beneficia de testare gratuită. Dacă medicul nu este în program, pacientele trebuie să îi ceară acestuia să vorbească cu doamna Simona Căbulea și să facă demersurile necesare pentru a intra în program, deoarece trimiterea poate fi dată doar de medicul de familie pe lista căruia se află femeia.

Următorul seminar pe teme de sănătate va avea loc joi, 4 februarie, de la ora 17.30 și va aborda cancerul în general, în prezența celor mai buni doctori din Alba Iulia.

Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Vaccinarea antirujeolică, în județul Alba, cu mult sub media națională. Zeci de cazuri de rujeolă, înregistrate doar într-o săptămână!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vaccinarea antirujeolică, în județul Alba, cu mult sub media națională. Zeci de cazuri de rujeolă, înregistrate doar într-o săptămână! Acoperirea vaccinală antirujeolică, atât cu prima doză, cât şi la cea de-a doua, este în judeţul Alba cu mult sub media naţională, în condiţiile în care numai în prima săptămână din aprilie s-au înregistrat în judeţ […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea