Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO: ”Ştiu să mănânc sănătos” – proiect al Asociației ”Oameni cu Greutate”. Jocuri și concursuri pentru educația culinară a copiilor și tinerilor din Alba Iulia

Publicat

în

Asociaţia „Oameni cu Greutate” a desfăşurat la Alba Iulia în cadrul tradiţionalului târg Gustos de Alba organizat de Consiliul Judeţean Alba proiectul Ştiu să mănânc sănătos cu scopul de a contribui la educarea culinară şi conştientizarea copiilor şi tinerilor participanţi la proiect cu privire la importanţa şi beneficiile alimentaţiei sănătoase.

Activităţile au fost organizate pe parcursul celor 3 zile ale târgului, beneficiari fiind atât preşcolari şi şcolari, cât şi elevi de liceu. Acţiunile întreprinse au fost adaptate vârstelor participanţilor şi orientate spre atingerea scopului educativ prin modalităţii cât mai atractive şi distractive incluzând jocuri, concursuri şi premii stimulative.

Vineri 19.05.2017 a fost ziua dedicată şcolarilor. 50 de elevi din clasele I-IV din cadrul Şcolii Vasile Goldiş şi Şcolii Avram Iancu din Alba Iulia au participat la un concurs de ghicit fructe si legume. Şcolarii au fost legaţi la ochi iar voluntarii din cadrul Asociaţiei le-au dat să guste la întâmplare bucăţele din cele 20 de legume şi fructe proaspete pregătite. Pe lângă punctele primite pentru fiecare fruct sau legumă ghicită şcolarii au fost foarte încântaţi să descopere gusturi noi ale unor fructe sau legume pe care până acum le-au evitat din diverse motive. Replicile lor au fost edificatoare în acest sens, contribuind la convingerea că prin joacă şi cu un pic de imaginaţie copiii pot fi convinşi uşor să consume alimente sănătoase:

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta e kiwi? Nu am mâncat niciodată că nu-mi plăcea cum arată dar e foarte bun.

Ce e acesta? Ardei? E bun dar eu credeam că nu-mi place ardeiul.

Pe parcursul întregului proiect li s-a povestit şcolarilor despre beneficiile fiecărui fruct şi legumă în parte şi despre cât este de important ca acestea să fie consumate zilnic şi în stare crudă. Copiii s-au arătat curioşi să afle informaţii mai ales cu privire la legumele sau fructele pe care nu le-au ghicit.

La finalul acestei inedite Baba Oarba cu legume şi fructe fiecare participant a primit câte o diplomă, o turtă dulce, un măr, un bol de ceramică şi o îngheţată.

Sâmbătă 20.05.2017 a fost rândul liceenilor să participe la un concurs cu probe practice de îndemânare denumit Bucurie în bucătărie. Echipele participante din partea Colegiului Tehnic Alexandru Domşa, Colegiul Naţional Horia Cloşca şi Crişan, Colegiul Economic Dionisie Pop Marţian şi Colegiul Tehnic Dorin Pavel din Alba Iulia s-au întrecut în a mânui lingura de lemn în realizarea maionezei perfecte, telul bunicii pentru o spuma din albuş care sa stea când întorci castronul deasupra capului şi în final cuţitul la proba de tăiat ceapă viteză. Tinerii au fost evaluaţi pe criterii calitative si cantitative şi au fost cu toţii premiaţi cu diplome însoţite de cărţi despre stil de viaţă şi gătit sănătos.

După competiţia liceenilor a avut loc o demonstraţie culinară de gătit biscuiţi şpriţaţi de casă susţinută de chef cofetar Izabella Koloszvari. Regăsirea plăcerii de a prepara alimente sănătoase din reţete tradiţionale, în familie, a fost provocarea acestui moment culinar. Mai mulţi copii dornici să se implice au participat la rularea, turnarea în forme şi decorarea biscuiţilor, cu toţii fiind încântaţi de aspectul şi gustul lor în final.

Duminică 21.05.2017 standul Asociaţiei a fost deschis pentru toţi copiii, tinerii dar şi adulţii care au dorit să-şi testeze cunoştinţele referitoare la alimentaţia sănătoasă. Participanţii au răspuns la chestionare prin care şi-au putut evalua nivelul de cunoaştere în acest domeniu. Copiii respondenţi au primit cărţi de colorat şi fructe.

Asociaţia „Oameni cu Greutate” din Alba Iulia a derulat acest proiect în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, cu participarea angajaţilor Agenţiei Autonom Rent-a-Car din Alba Iulia şi implicarea unor voluntari inimoşi. Fundaţia Autonom a susţinut acest proiect contribuind la achiziţionarea cărţilor oferite ca premii, a fructelor, legumelor şi a altor produse necesare derulării evenimentului.

ASOCIAŢIA OAMENI CU GREUTATE este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată la Alba Iulia în anul 2015 de un grup de tineri albaiulieni entuziaşti, dornici să se implice în educarea şi dezvoltarea sănătoasă a comunităţii lor. Scopul principal al Asociaţiei este sprijinirea persoanelor care se confruntă cu probleme de greutate corporală precum şi a altor categorii de persoane aflate în situaţii dificile cauzate de greutăţile vieţii cotidiene.

FUNDAŢIA AUTONOM este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2012, cu scopul de a contribui la dezvoltarea educaţiei şi ecologiei.

[nggallery id=4050]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Publicat

în

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare