Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Sindicaliști din cadrul uzinelor de la Cugir protestează în faţa Prefecturii Alba

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aproape 100 de sindicalişti din cadrul uzinelor de la Cugir, a Electrica și Poșta Română, protestează începând cu orele 12.00 în faţa sediului Instituţiei Prefectului Alba.

Acțiunea de pichetare de astăzi face parte din campania națională a Blocului Național Sindical intitulată “Guvernați pentru români, guvernați pentru România!”

Protestatarii fac parte din sindicatele „Apărarea“ şi „Sindicatul liber“ constituite în cadrul SC Cugir SA, respectiv Fabrica de Arme SA. Cele două sindicate din Cugir sunt afiliate la confederaţia naţională Cartel Alfa şi la blocul Naţional Sindical.

După circa 20 de minute de protest cu vuvuzele și sirene, prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer i-a invitat pe liderii de sindicat la discuții în sediul instituției pichetate.

Manifestația de la Alba Iulia face parte dintr-o serie de acțiuni de protest organizate în toate orașele în care BNS are sindicate afiliate, iar potrivit organizatorilor, campania va continua cu astfel de acțiuni în fața Guvernului.

Principalele revendicări ale protestatarilor vizează crearea de locuri de muncă, creșterea salariului minim pe economie, stoparea creșetrii alarmante a prețului la utilități, educația și sănătatea publică, asistență socială, respingerea proiectului superficial privind descentralizarea României, șamd.

Sindicatul Liber Cugir este majoritar în filiala Alba a BNS și are propriile revendicări:

-Modificarea legii bugetului pe 2014, asfel încât la SC UM Cugir SA să poată fi făcute creșteri salariale. Deși în ultimii 4 ani de zile activitatea de exploatare a generat profit și productivitate ridicată, prin legea bugetului de stat acesteia i s-a interzis în fiecare din acești ani să facă creșteri salariale. Motivul îl reprezintă datoriile și penalitățile imense la acestea pentru asimilarea liniei de muniție de tip NATO, achiziționată de statul român și achitată de Ministerul de Finanțe, care se îndreaptă pentru recuperarea creanțelor spre SC UM Cugir SA. La acestea se mai adaugă și datoriile acumulate la AJOFM pentru disponibilizarea în ultimii ani a 14.000 de salariați de la SC UM Cugir SA.

-Scutirea de plata datoriilor și penalităților acumulate de SC UM Cugir SA pentru neplata celor două activități sau transformarea acestora în acțiuni ale Ministerului de Finanțe, așa cum s-a procedat în alte cazuri similare.

-O altă revendicare specifică vizează modificarea legii pensiilor în vederea înlăturării nedreptății prin care cei care au avut grupa I de muncă înainte de 2001 și au plătit CAS corespunzător sunt asimilați în momentul ieșirii la pensie cu grupa a II-a, și introducerea SC UM Cugir SA, în anexa 3 a legii pensiilor, alături de celelalte societăți cu producție de muniție și armament.

Sindicaliștii au autorizație de protest până la orele 14.00.

[nggallery id=536]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea