Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Școala nu este biserică! – protest inedit la Alba Iulia, organizat de Grupul Atei, Agnostici & Raționaliști

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Grupul Atei, Agnostici & Raționaliști Alba (AAR Alba) își declară sprijinul pentru acțiunea inedită de prostest (online) cauzată de semnarea, joi 29 mai, a unui nou protocol între Ministerul Educației Naționale și Biserica Ortodoxă Română (BOR).

campanie Scoala nu e biserica_Alba Iulia (8)Tinerii s-au fotografiat în fața sediilor unor instituții de învățământ din Alba Iulia, cu pancarte improvizate, inscripționate cu mesaje de genul: “Școala nu este biserică”, „Îndoctrinarea nu este educație!”, „Educația în școală, religia la biserică!”.

Potrivit ARR Alba, “conținutul complet al acestui protocol semnat, secretizat inițial (ceea ce în sine este un abuz la adresa cetățenilor), a fost publicat astăzi – 2 iunie. Din conținutul protocolului se pot observa câteva tendințe îngrijorătoare de imixtiune a Bisericii în sistemul public de educație: conform noului protocol, de exemplu, profesorii de teologie vor fi angajați cu avizul parohului local iar retragerea avizului duce direct la pierderea locului de muncă. De asemenea, în școli vor avea acces nestingerit preoții centrelor eparhiale, desi aceștia nu au legătură cu structura Ministerului Educației!

Membrii Grupului Atei, Agnostici & Raționaliști Alba consideră că direcția în care evoluează relația Guvernului cu Biserica Ortodoxă Română este îngrijorătoare, pentru că încalcă principiile organizării laice a Statului Român, garantat de constituție.

“Ne aliem campaniei de protest demarată de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR): „Școala nu biserică”. Campania se desfășoară în principal online prin postarea pe platforma Facebook a unor poze cu mesaje „Educația la școală, religia la biserică” sau „Îndoctrinarea religioasă este abuz asupra copilului” făcute în fața unor instituții publice – școli, primării sau universități. Pozele au fost marcate ulterior cu hashtag-ul #ScoalaNuBiserică pentru a se centraliza astfel reacția la nivel național.

Considerăm că în acest moment, mai mult decât niciodată, este necesară deschiderea unei dezbateri reale între reprezentanții guvernului, cultelor, societății civile și ai părinților despre rolul, locul și mai ales modalitatea de a preda religie în sistemul de educație publică” au declarat reprezentanții ARR Alba.

Detalii pe această temă în emisiunea Bizyday realizată de Moise Guran, accesând link-ul de mai jos (copy-paste) http://www.biziday.ro/2014/06/04/biziday-marti-3-iunie-2014/

[nggallery id=1881]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea