Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO/ Proiectul „PRO-ACCES”: Liceeni din județele Alba și Hunedoara au trăit pe viu istoria în Orașul Marii Uniri, Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Elevii liceelor din județele Alba și Hunedoara, partenere în proiectul „Pro-Acces” derulat de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB), însoțiți de cadre didactice, au venit în vizită în Orașul Marii Uniri, cu două autocare ale firmei Colibri Tour, într-o excursie organizată de UAB și coordonată, în cadrul proiectului, de prof. univ. dr. Nicoleta Breaz.

Este vorba despre liceenii de la Colegiul Național „Avram Iancu” și Liceul Tehnologic Silvic, din Cîmpeni, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna și Liceul Teoretic Teiuș, din județul Alba, respectiv de la Colegiul Național „I.C. Brătianu” Hațeg, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu și Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, din județul Hunedoara. Scopul vizitei nu a fost doar unul turistic, ci s-a urmărit familiarizarea elevilor cu aspecte legate de istoria Cetății bastionare (cu detalii interdisciplinare), a orașului Alba Iulia și a Transilvaniei, precum și cu momentele importante care leagă istoria României Mari de acest perimetru cultural.

Însoțiți de ghizi profesioniști, liceenii au vizitat Catedrala Încoronării, unde în urmă cu 95 de ani, în 15 octombrie 1922, regele Ferdinand și regina Maria erau încoronați ca suverani ai României Mari, lăcașul de cult fiind construit special pentru a găzdui acest eveniment. De asemenea, elevii au vizitat Catedrala Romano-Catolică „Sf. Mihail”, care adăpostește, printre altele, mormântul lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, din neamul Corvinilor.

În fața Palatului Principilor, ei au putut vedea Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, operă a sculptorului Oscar Han, inaugurată în 1968 cu prilejul aniversării semicentenarului Unirii Transilvaniei cu România, iar în Piața Cetății, cele două monumente care se înalță în imediata vecinătate a clădirii Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este vorba despre Monumentul Lossenau, ridicat în 1853 de către ofiţerii Corpului de Armată Habsburgic din principat în amintirea colonelului Ludwig Losy von Losenau, comandantul Regimentului A3, căzut în lupta de la Simeria, din 9 februarie 1849, în Revoluţia din Transilvania și Monumentul Custozza, construit în anul 1906 de către corpul ofiţeresc al Regimentului 50 Infanterie Alba Iulia în amintirea eroilor căzuţi în bătăliile de lângă Custozza în războiul austro-italian din 1866.

Totodată, printre alte obiective, liceenii au admirat monumentala Poartă a III-a a Cetății și Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, construit în urmă cu 80 de ani din inițiativa ASTRA, în memoria conducătorilor Răscoalei țărănești de la 1784-1785. Având în vedere că vizita liceenilor a avut loc cu puține zile înaintea sărbătorii a 99 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, din periplul lor, întocmit cu sprijinul firmei Colibri Tour, nu puteau lipsi Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii.

Proiectul „Pro-Acces” derulat de UAB are ca scop facilitarea accesului elevilor liceelor din mediul rural sau din orașe sub 10.000 de locuitori la învățământul superior și dezvoltarea planurilor de la nivel instituțional privind accesul echitabil la studii și este finanțat cu suma de 254.000 de lei de Ministerul Educaţiei Naţionale, în baza contractului CNFIS-FDI-2017-0040, Axa I: Creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirii accesului la învățământul superior.

În proiectul „Pro-Acces”, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are ca parteneri Inspectoratele Școlare Județene Alba și Hunedoara, beneficiind și de sprijinul directorilor și profesorilor liceelor partenere. „Ghidul Pro-Acces” poate fi accesat aici!

[nggallery id=4960]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea