Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Proiectul ”Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă și idealul unității naționale”, la Liceul Teoretic Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Data de 15 ianuarie când celebrăm una dintre personalitățile marcante ale literaturii române, nimeni altul decât “poetul nepereche”, Mihai Eminescu, a reprezentat pentru elevii Liceului Teoretic Teiuș, Alba, debutul activităților dedicate culturii naționale. Eminescu este un romantic desăvârșit și un spirit demiurgic ce a avut capacitatea de a transforma tot ce a atins într-un lirism pur al esențelor de aceea momentele intitulate sugetiv „Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă” evidențiază valorile inestimabile ale literaturii române, idealul unității naționale, mândria națională.

Proiectul „Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă”  urmăreşte timp de o săptămână o serie de activităţi care au ca scop dezvoltarea abilităţilor de lectură, cultivarea simţului estetic, familiarizrea cu textul eminescian (liric şi epic), interpretarea personalizată (recitare, dramatizare) a creaţiilor lui Eminescu, precum și redescoperirea „românismului” (Blaga spunea: „Eminescu e de un românism sublimat, complex și creator” din a cărei „conștiință etnică… ne mai hrănim astăzi”).

Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat

Astăzi, în prima zi de şcoală din anul 2018 s-a derulat prima activitate din seria celor dedicate scriitorului. În colaborare cu Biblioteca, Primăria Teiuş şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică a avut loc o întâlnire a liceenilor de la Cercul de lectură cu marele autor. Portofoliile elevilor, care conțin informații despre marele poet național, au fost realizate cu mare grijă de dna Luminița Ciorbea, bibliotecar.  Elevii, coordonaţi de dl director Marius Cosmin Pintea şi dna prof. Romina Pop, au recitat din creaţiile lui Eminescu, din propriile creaţii, au participat la concursul interactiv de cultură generală „Eminescu și idealul unității naționale”, format din 20 de întrebări din viaţa şi opera autorului, valorificând, pe lângă informațiile de cultură pe care le dețin, și competențele digitale, deoarece concursul s-a derulat on-line, utilizând aplicația kahoot.it. Finalul „cafenelei de lectură” a fost reprezentat de interpretarea lui Cătălin Rus, elev în clasa a XI-a, a unui cântec având ca temă folclorul.

Citește și: 15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României

Pe de altă parte, la ciclul liceal, s-a derulat și un atelier de creaţie literară-poezie romantică în limba franceză și traduceri de texte bilingve, română-franceză, sub îndrumarea dnei prof. Adriana Popa.

La ciclurile primar și gimnazial, lui Eminescu i s-a atribuit dimensiunea eternă prin abordare temelor de interes specifice vârstei: natura și iubirea. Elevii au explorat universul eminescian prin susținerea unor prezentări PowerPoint, realizarea de colaje, amenajarea unui spațiu dedicat lui Eminescu, audierea unor piese care evidențiază versurile poetului, recitare de poezie și participarea la concursul „Eminescu și idealul național”. Elevii au fost coordonați de către prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Ionela Staicu, prof. Ligia Dimitriu și prof. Lascu Gabriela.

Proiectul „Mihai Eminescu, contemporanul în durată eternă” are ca obiectiv reanimare patriotismului prin promovarea culturii și valorilor naționale. Mihai Eminescu este cel mai bun exemplu pentru secolul în care trăim prin implicare socială, conștiința unității naționale, valoarea estetică, gustul pentru clasic și academic, de aceea elevii trebuie să intre în contact cu acesta și să-l perceapă ca un deschizător de idealuri” ne-a declarat prof. Marius Cosmin Pintea, directorul unității de învățământ.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie

Bogdan Ilea

Publicat

în

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie În mai multe localități din județul Alba sunt programate întreruperi ale furnizării de energie electrică în perioada 8-14 aprilie. În data de 8 aprilie: Daia Română, Strada Școlii între orele 08:00-16:00. În data de 8 aprilie: BLAJ, Strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea