Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO: Primăria Alba Iulia oferă servicii finanțate prin fonduri europene locuitorilor din cinci comunităţi marginalizate ale municipiului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Îngrijire medicală la domiciuliu, sprijin pentru rezolvarea problemelor cu actele de identitate, de proprietate, de stare civilă și pentru obținerea drepturilor de asistență socială, preșcolari și elevi ajutați să învețe prin programul ”Școală după școală”, tineri încurajați să învețe o meserie, adulți pregătiți prin programe de formare profesională și chiar locuințe reabilitate termic – acestea sunt câteva dintre beneficiile pe care zeci de familii le vor avea prin noul proiect derulat de Primăria Alba Iulia, denumit ”Alba Iulia 360”.

Proiectul se adresează unui număr de 560 de persoane din 5 comunități marginalizate ale Municipiului Alba Iulia, respectiv Comunitatea Zgura, Comunitatea Partoș, Comunitatea Trandafirilor, Comunitatea Barbu Lautăru, Comunitatea Ciocârliei – Pompieri. Sunt zone cu un număr mare de persoane aflate în risc de săracie și excluziune socială și pentru care vor fi implementate măsuri integrate bazate pe principiile promovarii incluziunii sociale, combaterii sărăciei și a oricărei forme de discriminare.

Vorbim, astfel, de zeci de familii care vor avea o cu totul altă viață la finalul proiectului deoarece fiecare membru al său va beneficia de minimum 2 dintre măsurile de sprijin oferite.

„Până când vom ajunge, ca societate, la altruismul civic necondiționat prin care fiecare vom face ceva în plus față de semenii noștri mai avem drum lung. Personal, nu cunosc multe exemple de oameni care sacrifică ceva, în folosul altcuiva. Din fericire nu vorbim despre persoane, ci despre o comunitate. Iar acest lucru poate face diferența. Probleme sunt și indiferent de cât am face nu vom putea pune egal între toți locuitorii unui oraș. Dar, printr-un astfel de proiect putem crește șansele multora de a ajunge la normal, la șansa de a avea cât mai puține «excepții» în plan social. E ceva special în treaba asta și foarte dificil să ai beneficiarii proiectului nu doar la nivel de indicatori, ci ca locuitorii cărora le schimbi cu adevarat viața. Îmi doresc să fim cu toții pregătiți pentru ceea ce avem de făcut, atât noi ca inițiatori, partenerii noștri, dar și cei cărora ne adresăm“, a declarat primarul Mircea Hava.

*Ce beneficii va avea o familie inclusă în programele proiectului

Este cunoscut faptul că majoritatea familiilor aflate în risc de sărăcie sunt cele numeroase, cu o educație precară și, astfel, fără posibilități de a-și asigura traiul zilnic printr-un venit constant și o locuință decentă cu o igienă adecvată.
Sunt lipsuri pe care proiectul ”Alba Iulia 360” le va corecta pentru beneficiarii înscriși, care vor să-și îmbunătățească viața.

Astfel, pentru copiii care au vârste până la 17 ani, din orice familie din comunitățile enumerate mai sus, sunt prevăzute măsuri de educație timpurie (de nivel ante-școlar și preșcolar), învățământ primar și secundar, prin acordarea unor pachete integrate pe programul tip ”Școală după școală”.

La rândul lor, tinerii și adulții familiei vor beneficia de măsuri integrate de consiliere profesională – ucenicie la locul de muncă și formare profesională. Totodată, aceștia pot urma chiar cursuri de competențe antreprenoriale, în care să vor învăța cum să-și deschidă și să conducă o afacere.

De asemenea, proiectul prevede și măsuri de ameliorare a condițiilor de locuit pentru gospodăriile în care familia trăiește, putând să beneficieze de ajutor pentru lucrări de îmbunătățire a locuințelor, inclusiv de dotare a acestora cu panouri termice.

Nu în ultimul rând, toți beneficiarii vor primi ajutor pentru rezolvarea situației lor juridice, prin furnizarea de servicii de asistență în vederea reglementării actelor de identitate și/sau proprietate, iar pentru vârstnicii cu dificultăți în desfășurarea activităților curente, care nu beneficiază de ajutorul niciunei persoane sau pentru persoanele cu dizabilități este prevăzută acordarea de servicii medicale și medico-sociale.

*Categoriile de persoane cărora li se adresează proiectul

Între cele 560 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate ale municipiului Alba Iulia, cărora proiectull ”Alba Iulia 360” le va schimba viața se află:

– 130 copii și tineri din care, 50 de copii cu vârste cuprinse între 0-7 ani participanți la sesiuni de terapie ocupațională și 80 de copii cu vârste cuprinse între 6-17 ani participanți la Programul Școala după
Școală
– 90 de persoane beneficiare de servicii socio-medicale din care – 64 de persoane cu dizabilități sau boli cronice care le limiteaza activitățile zilnice și 26 de pensionari care se confrunta cu probleme de sănătate
– 340 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială ce vor fi consiliate profesional din care – 240 formate profesional în meserii cerute pe piața muncii, 15 persoane inactive participante la programele de ucenicie și 85 de persoane participante la cursul de competente antreprenoriale. Totodată, din grupul țintă de 340 persoane, un numar de 185 persoane vor fi consiliate și din punct de vedere antreprenorial
– toate cele 560 de persoane din cele 5 comunitati marginalizate vor beneficia de asistență juridică în vederea reglementării actelor de naștere, identitate, proprietate, de stare civilă, de obtinere a drepturilor de asistență sociala (înregistrare copii, înscrieri la școala, asigurări de sanatate, etc).

În această perioadă se desfășoară activitatea de recrutare a beneficiarilor din cele 5 comunități marginalizate. Persoanele care locuiesc în aceste zone și doresc să se înscrie în programele oferite de acest proiect îi pot contacta pe experții locali: Robert Bandi – 0751/364020; Ovidiu Boc – 0766/365725: Geanina Chirilă – 0742/522992; Camelia Crișan – 0740/487596; Ioana Ciornei – 0754/847955.

Proiectul ”Alba Iulia 360” este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capitalul Uman (POCU) 2014-2020 și are un buget în valloare de 25.151.235,52 lei.

[nggallery id=5026]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea