Opinii - Comentarii
FOTO: Primăria Alba Iulia oferă servicii finanțate prin fonduri europene locuitorilor din cinci comunităţi marginalizate ale municipiului
Îngrijire medicală la domiciuliu, sprijin pentru rezolvarea problemelor cu actele de identitate, de proprietate, de stare civilă și pentru obținerea drepturilor de asistență socială, preșcolari și elevi ajutați să învețe prin programul ”Școală după școală”, tineri încurajați să învețe o meserie, adulți pregătiți prin programe de formare profesională și chiar locuințe reabilitate termic – acestea sunt câteva dintre beneficiile pe care zeci de familii le vor avea prin noul proiect derulat de Primăria Alba Iulia, denumit ”Alba Iulia 360”.
Proiectul se adresează unui număr de 560 de persoane din 5 comunități marginalizate ale Municipiului Alba Iulia, respectiv Comunitatea Zgura, Comunitatea Partoș, Comunitatea Trandafirilor, Comunitatea Barbu Lautăru, Comunitatea Ciocârliei – Pompieri. Sunt zone cu un număr mare de persoane aflate în risc de săracie și excluziune socială și pentru care vor fi implementate măsuri integrate bazate pe principiile promovarii incluziunii sociale, combaterii sărăciei și a oricărei forme de discriminare.
Vorbim, astfel, de zeci de familii care vor avea o cu totul altă viață la finalul proiectului deoarece fiecare membru al său va beneficia de minimum 2 dintre măsurile de sprijin oferite.
„Până când vom ajunge, ca societate, la altruismul civic necondiționat prin care fiecare vom face ceva în plus față de semenii noștri mai avem drum lung. Personal, nu cunosc multe exemple de oameni care sacrifică ceva, în folosul altcuiva. Din fericire nu vorbim despre persoane, ci despre o comunitate. Iar acest lucru poate face diferența. Probleme sunt și indiferent de cât am face nu vom putea pune egal între toți locuitorii unui oraș. Dar, printr-un astfel de proiect putem crește șansele multora de a ajunge la normal, la șansa de a avea cât mai puține «excepții» în plan social. E ceva special în treaba asta și foarte dificil să ai beneficiarii proiectului nu doar la nivel de indicatori, ci ca locuitorii cărora le schimbi cu adevarat viața. Îmi doresc să fim cu toții pregătiți pentru ceea ce avem de făcut, atât noi ca inițiatori, partenerii noștri, dar și cei cărora ne adresăm“, a declarat primarul Mircea Hava.
*Ce beneficii va avea o familie inclusă în programele proiectului
Este cunoscut faptul că majoritatea familiilor aflate în risc de sărăcie sunt cele numeroase, cu o educație precară și, astfel, fără posibilități de a-și asigura traiul zilnic printr-un venit constant și o locuință decentă cu o igienă adecvată.
Sunt lipsuri pe care proiectul ”Alba Iulia 360” le va corecta pentru beneficiarii înscriși, care vor să-și îmbunătățească viața.
Astfel, pentru copiii care au vârste până la 17 ani, din orice familie din comunitățile enumerate mai sus, sunt prevăzute măsuri de educație timpurie (de nivel ante-școlar și preșcolar), învățământ primar și secundar, prin acordarea unor pachete integrate pe programul tip ”Școală după școală”.
La rândul lor, tinerii și adulții familiei vor beneficia de măsuri integrate de consiliere profesională – ucenicie la locul de muncă și formare profesională. Totodată, aceștia pot urma chiar cursuri de competențe antreprenoriale, în care să vor învăța cum să-și deschidă și să conducă o afacere.
De asemenea, proiectul prevede și măsuri de ameliorare a condițiilor de locuit pentru gospodăriile în care familia trăiește, putând să beneficieze de ajutor pentru lucrări de îmbunătățire a locuințelor, inclusiv de dotare a acestora cu panouri termice.
Nu în ultimul rând, toți beneficiarii vor primi ajutor pentru rezolvarea situației lor juridice, prin furnizarea de servicii de asistență în vederea reglementării actelor de identitate și/sau proprietate, iar pentru vârstnicii cu dificultăți în desfășurarea activităților curente, care nu beneficiază de ajutorul niciunei persoane sau pentru persoanele cu dizabilități este prevăzută acordarea de servicii medicale și medico-sociale.
*Categoriile de persoane cărora li se adresează proiectul
Între cele 560 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate ale municipiului Alba Iulia, cărora proiectull ”Alba Iulia 360” le va schimba viața se află:
– 130 copii și tineri din care, 50 de copii cu vârste cuprinse între 0-7 ani participanți la sesiuni de terapie ocupațională și 80 de copii cu vârste cuprinse între 6-17 ani participanți la Programul Școala după
Școală
– 90 de persoane beneficiare de servicii socio-medicale din care – 64 de persoane cu dizabilități sau boli cronice care le limiteaza activitățile zilnice și 26 de pensionari care se confrunta cu probleme de sănătate
– 340 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială ce vor fi consiliate profesional din care – 240 formate profesional în meserii cerute pe piața muncii, 15 persoane inactive participante la programele de ucenicie și 85 de persoane participante la cursul de competente antreprenoriale. Totodată, din grupul țintă de 340 persoane, un numar de 185 persoane vor fi consiliate și din punct de vedere antreprenorial
– toate cele 560 de persoane din cele 5 comunitati marginalizate vor beneficia de asistență juridică în vederea reglementării actelor de naștere, identitate, proprietate, de stare civilă, de obtinere a drepturilor de asistență sociala (înregistrare copii, înscrieri la școala, asigurări de sanatate, etc).
În această perioadă se desfășoară activitatea de recrutare a beneficiarilor din cele 5 comunități marginalizate. Persoanele care locuiesc în aceste zone și doresc să se înscrie în programele oferite de acest proiect îi pot contacta pe experții locali: Robert Bandi – 0751/364020; Ovidiu Boc – 0766/365725: Geanina Chirilă – 0742/522992; Camelia Crișan – 0740/487596; Ioana Ciornei – 0754/847955.
Proiectul ”Alba Iulia 360” este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capitalul Uman (POCU) 2014-2020 și are un buget în valloare de 25.151.235,52 lei.
[nggallery id=5026]
Opinii - Comentarii
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
La data de 28 septembrie 1848, a treia Adunare națională de la Blaj adresa Parlamentului de la Viena „Memoriul poporului român din Transilvania”, prin care se susținea principiul egalității naționale cu toate popoarele din imperiu.
La adunare au participat peste 20.000 de țărani români conduși de Avram Iancu, Axente Sever și Iovin Bran. Recunoscută ca ”Adunarea Marțială”, întrunirea a hotărât înființarea de urgență a unei armate revoluționare românești. Simion Bărnuțiu, August Treboniu Laurian și Alexandru Papiu Ilarian au fost pașoptiștii care au dat tonul adunării. Participanții au respins unirea Transilvaniei cu Ungaria și au refuzat să recunoască guvernul de la Pesta.
De asemenea, au decis să înființeze Comitetul Național Român ca organ de conducere a națiunii și au cerut reorganizarea constituțională a Transilvaniei. A treia adunare de la Blaj a dus la formarea unei armate de 300.000 de oameni.
La inițiativa lui Avram Iancu, românii s-au constituit în 15 legiuni comandate de un prefect, care au început lupta împotriva maghiarilor chiar din octombrie.
Opinii - Comentarii
27 septembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. Peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului
La 28 septembrie este marcată Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. Evenimentele organizate pentru acest eveniment pot fi diferite — de la expoziție tematică la conferințe, expoziții de artă, festivaluri de film, expoziții istorice, evenimente sportive etc.
Scopul acestor acțiuni este de a atrage atenția politicienilor, autorităților și a publicului larg asupra realizărilor și preocupărilor comunităților de surzi. Pe parcursul unei săptămâni, organizațiile din domeniu, din întreaga lume, sunt încurajate să desfășoare campanii de informare cu privire la activitatea pe care o desfășoară. Manifestările organizate cu acest prilej oferă și oportunitatea de a stimula creșterea eforturilor pentru promovarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de auz din întreaga lume și de a face cunoscute nevoile acestei comunități. De asemenea, se desfășoară acțiuni de solidaritate între oameni cu deficiențe de auz și susținătorii lor.
Federația Mondială a Surzilor (DCA) a lansat prima Zi Internațională a Surzilor în 1958. Această zi, prin evenimentele organizate a fost, ulterior, extinsă la o „săptămână”. Pentru aceste evenimente a fost aleasă ultima săptămână a lunii septembrie care culminează cu Ziua Internațională a Surzilor marcată în ultima duminică a lunii.
Primul Congres Mondial al DCA a avut loc în septembrie 1951 și alegerea lunii septembrie pentru a sărbători Săptămâna Internațională și Ziua Internațională a Surzilor reprezintă și marcarea a acestui eveniment.
Federația Mondială a Surzilor este o organizație internațională formată din 130 de asociații naționale ale surzilor, care, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite, ajută toate țările, îndeosebi pentru îmbunătățirea respectării drepturilor omului în cazul persoanelor cu deficiențe de auz, mijlocind, totodată, accesul la educație și la tehnologii și servicii de informare.
Un studiu recent derulat de Organizația Mondială a Sănătății arată că 360 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului, adică un procent de 5,3% din populație.
Sursa: agerpres.ro
Opinii - Comentarii
O nouă lege a pensiilor din ianuarie 2024. Majorarea pensiilor diferențiat: Pensiile mici indexate cu un procent mai mare
O nouă lege a pensiilor din ianuarie 2024. Majorarea pensiilor diferențiat: Pensiile mici indexate cu un procent mai mare
Marcel Ciolacu a anunţat că, de la 1 ianuarie 2024,va exista o nouă lege a pensiilor.
„Atât noi, cât și Comisia Europeană considerăm că sunt inechități foarte mari între pensiile foarte mici și pensiile mari și se caută un echilibru social. Eu doresc să trec legea pensiilor anul acesta, de la 1 ianuarie 2024, ea să fie în vigoare, a declarat premierul
Citește și: Indexare pensii de la 1 ianuarie 2024: Pensia minimă și pensiile mici se vor majora mai mult, cu până la 30%
Ciolacu a mai spus că, de anul viitor, vor fi majorate pensiile, cu un procent care va fi cel puţin egal cu inflaţia, pensiile mici urmând a beneficia de majorări în procente mai mari decât celelalte.
”Minimum de procent va fi inflaţia din anul respectiv, exact cum am făcut şi anul trecut, cât era prim ministru domnul Nicolae Ciucă. Vom vedea anvelopa la sfârşit de an, cred că în noiembrie vom veni cu noua lege a bugetului”, a mai afirmat Ciolacu.
Inflația ar urma să fie de circa 7,5% potrivit BNR.
Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024 – procent mai mic față de cel promis anterior
Ministrul Marcel Boloș a spus, la un post tv, că ele vor crește, anul viitor, cu 14% și asta va implica un efort de 16 miliarde de lei.
Citește și: INDEXARE pensii 2024: Cu ce procent ar putea crește pensiile din 1 ianuarie 2024
De asemenea, Ciolacu nu a adăugat la creșterea pensiei și o indexare cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
Majorarea pensiilor mici
„Cu adevărat, este normal şi corect, nu că sunt eu de la un partid social-democrat, ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu acelaşi procent pensiile mici, cât şi pensiile mari, exact ca la sporul de antenă. Nu pot să dau acelaşi procent. Echitatea socială nu o poţi face altfel”, a anunţat Marcel Ciolacu.
Citește și: Pensii 2024: Noua formulă de calcul. Care sunt variantele de pe masa ministrului Muncii
Pensia medie lunară a crescut în anul 2022, cu 11.3%, până la 1.855 de lei, potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS).
Inflaţia a scăzut, în luna august, conform INS, puţin sub 10%. Pe de altă parte, la începutul lunii august, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit ascendent, la 7,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi la 4,4%, pentru sfârşitul anului 2024.
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Sportacum 17 ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO| Șapte persoane, bănuite de trafic de droguri, arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții în Hunedoara. BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea rețelei
-
Ştirea zileiacum 18 ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
-
Sportacum 19 ore
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
-
Curier Județeanacum 13 ore
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului