Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Piața Consiliul Europei din Alba Iulia cu bune și… rele. Prima zi, în noua locație. Ce spun comercianții

Dragoş Suciu

Publicat

în

Comercianții și cumpărătorii s-au întâlnit miercuri, 1 aprilie, pentru prima dată în Piața Consiliul Europei din Alba Iulia, amplasată lângă sediul Electrica. Acest demers (schimbarea locației) este necesar pentru demararea lucrărilor de modernizare și reabilitare a pieței agroalimentare din centrul municipiului Alba Iulia. În mare, negustorii s-au arătat mulțumiți că au un amplasament unde să-și Piata Consiliul Europei Alba Iulia01vândă produsele, dar ca la orice modificare au apărut și probleme. Cele mai mari au fost generate de faptul că nu au ”un acoperiș deasupra capului”, iar vântul puternic din această dimineață le-a ”zburat” corturile. Alții s-au arătat nemulțumiți de lipsa apei potabile: ”Toalete ecologice au montat, dar apă nu avem”. Reprezentanții Primăriei au afirmat că problema ”apai potabile” e o chestiune de ”o zi, două”, dar ”acoperișul deasupra capului” presupune o investiție mult prea mare care nu merită efortul, pentru că locația este pe o perioadă temporară.

Ce spun comercianții:

”Vânzarea a mers bine! În această dimineață am făcut ceva bani”.

”Am adus corturi, dar le zboară vântul. 500 de lei am dat pe el și praf l-a făcut. Fără o structură metalică, de rezistență, nu facem treabă bună. Vine ploaia pe noi”.

”La vară murim de cald. Ne bate soarele în cap. Avem promisiuni că lucrarea se va termina în vară”.

”Cumpărătorii știu că ne-am mutat aici. Am avut grijă să le spunem din timp, sperăm că va merge la fel. Prețurile sunt neschimbate”.

”Sunt toate bune, dar ne trebuie acoperiș deasupra capului”.

”Despre cum merge vânzarea vă rog să mă întrebați peste 2-3 săptămâni. Dacă tot au adus toalete ecologice, ar fi trebuit să se gândească și la apa potabilă”.

”Împărțeala a fost corectă. S-a tras la sorți, majoritatea suntem mulțumiți. Nu s-a umblat cu favoritisme”.

”Vedem noi la vară ce ne paște. Trebuie neapărat ceva deasupra capului. Umbrelele le ia vântul. Sper să afle cât mai multă lume. Trebuie dat la ziar și la televizor”.

Negustorii au venit dis-de-dimineață, atât cu legume – fructe, cât și cu îmbrăcăminte și încălțăminte. Ei spun că prețurile au rămas neschimbate. Speră ca noua locație să fie finalizată cât mai repede, chiar până în iulie, deși lucrarea ar avea o durată de execuție (prevăzută în contract) de 12 luni. SC Telecerna SRL Deva, firma care a câștigat licitația, a început de astăzi organizarea de șantier.

Programul de funcționare pentru piața temporară va fi neschimbat, zilnic între 6.30-16.00. Graficul de taxare pentru comercianți rămâne neschimbat. Primăria va asigura condițiile ingienico-sanitare, atât în interesul comercianților, cât și pentru public (sursa de apă, grupuri sanitare). Administrația locală precizează că produsele lactate se vor comercializa exclusiv în actuala hală agroalimentară, asigurându-se accesul și pe perioada șantierului. În rest, mărfurile alimentare și industriale se vor comercializa în noua locație.

Lucrările din Piața agroalimentară vizează demolare totală sau parțială a structurilor existente și construirea unei piețe noi. De asemenea, se va interveni asupra clădirii administrative care, în acest moment, prezintă deteriorări la finisaje și tâmplării la nivel de fațadă, degradări, finisajele, dotări și instalații la grupurile sanitare care asigură un nivel de confort redus, sub nivelul cerințelor funcționale și deteriorări ale scării exterioare, prin care se realizează accesul la etaj.

Potrivit proiectului, se vor desființa toate structurile metalice exterioare existente, se va demola platforma existentă a pieței, împreună cu trotuarele și drumul auto adiacent. Se asigură eliminarea mobilierului existent și eliberarea terenului pe suprafața de 3052,10 mp. La clădirea administrației piețelor în exterior se vor desființa structura metalică de protecție a scărilor, platformele scărilor aferente grupurilor sanitare. Se demontează tâmplăriile ferestrelor de pe fațadele sud, est, vest. În interior, în grupurile sanitare se demolează compartimentările, finisajele și tâmplăriile actuale.

De asemenea, se vor reface drumurile carosabile dinspre str. Nicolae Bălcescu, Calea Moților și zona de parcare dinspre str. Bucovinei, reabilitându-se, în total, o suprafață de 902 mp.

Totodată, circulația auto va fi reorganizată. Accesul va fi restricționat prin amplasarea unei bariere dinspre strada Nicolae Bălcescu. Aceasta va funcționa pentru personalul responsabil cu aprovizionarea doar în intervalele orare stabilite de către administrator, accesul altor autovehicule în piață fiind interzis (excepție făcând vehiculele speciale de intervenție).

Perimetral pieței, se propune un nou inel carosabil din asfalt, cu o lățime de 4 m, prevăzut cu alveole de aprovizionare și 6 locuri de parcare, în suprafață de 1001 mp. Se vor amenaja spații verzi în suprafață totală de 102,90 mp.

Pentru piață se vor asigura următoarele utilități, dotări și echipamente care să faciliteze desfășurarea activității în condiții optime:

– iluminat electric dispus în perimetrul trotuarului și corpuri de iluminat suspendate de planșeele copertinei;

– cișmele cu apă potabilă prezente la accesele principale și în zona de intersecție a fluxurilor principale;

– mobilier specific, prin gabaritare și natura materialului (beton impermeabilizat): 54 de mese pentru legume și fructe de dimensiunea 3.0×1.0 m; 31 de mese pentru legume și fructe de dimensiunea 1.5×1.0 m; 14 mese pentru flori de dimensiunea 3.0×0.6 m; 14 mese pentru flori de dimensiunea 1.5×0.6 m; 12 mese de dimensiunea; 2 lavoare; 4 bănci.

– copertină desfășurată pe întreaga suprafață a pieței, din beton impermeabilizat, prevăzut cu luminatoare și deschideri diferite a plăcilor pentru o bună ventilare naturală și pătrundere a luminii naturale.

– punct de colectare suprateran și depozitare subterană a deșeurilor rezultate din activitatea comercială (o platformă îngropată, pentru 4 containere de gunoi subterane, la o distanță de 60 cm de fațada vestică a clădirii administrației piețelor)

– corpuri de mobilier din beton cu locuri pentru amplasarea cântarelor de control și bazine pentru spălarea legumelor și fructelor.

Firma care va câștiga licitația (SC Telecerna SRL Deva) va trebui să finalizeze lucrările în termen de 12 luni de la data semnării contractului. Contractul este de 2.764.897 de lei, iar finanțarea se va face de la bugetul local.

[nggallery id=228]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea