Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Peste 30 de localități din Alba beneficiază de asistență medicală comunitară, coordonată de DSP. Activități derulate în primul semestru al anului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un număr de 33 de localități din județul Alba au beneficiat în primele șase luni ale anului 2017 de asistență medicală comunitară, coordonată de Direcția de Sănătate Publică. Astfel, s-au derulat mai multe activități care au avut ca scop informarea cetățenilor cu privire la factorii de risc și de protecție pentru sănătate, monitorizarea stării de sănătate a populației în comunități și activități de consiliere și educație pentru sănătate.

În județul Alba activează 51 de asistenți medicali comunitari, în 33 de comunități, (9 urban, 24 rural), care sunt angajați ai unităților administrativ-teritoriale (primării) a căror activitate este finanțată de Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică.

Asistenții comunitari își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu medicii de familie, iar în primele șase luni ale anului au supravegheat starea de sănătate a populației din comunitățile pe care le deservesc. Asistenții comunitari activează în localitățile în care primarii au cerut DSP-urilor înființarea acestor posturi, iar Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea, considerând că sunt necesare aceste servicii.

În acest an, DSP Alba prin Compartimentul Evaluare de Promovare a Sănătății a implementat patru tipuri de activități: Campanii cuprinse în calendarul Organizației Mondiale a Sănătății, Intervenții destinate priorităților de sănătate specifice locale, Intervenții pentru alimentație sănătoasă și activitate fizică la copii și adolescenți și intervenții pentru promovarea unui stil de viață sănătos.

Coordonatorul Programului Evaluare și Promovare a Sănătății, medic primar doctor Olimpia Candrea, a avut ateliere de lucru lunare în cadrul cărora asistenții medicali comunitari au fost instruiți și le-au fost transmise mesajele care trebuie să fie diseminate în comunități, în funcție de campaniile care se desfășurau în perioada respectivă.

Toate activitățile sunt creditate cu puncte de educație medicală continuă de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și și Asistenților Medicali din România, filiala Alba, motivând astfel personalul medical. Acest lucru a fost posibil datorită parteneriatului încheiat în OAMGMAMR și DSP Alba.

”Apreciez foarte mult activitatea asistenților medicali comunitari și efortul lor de a face lunar naveta la Alba Iulia din zone îndepărtate ale județului pentru a participa la atelierele noastre de lucru. O parte dintre ei vin chiar din inima Munților Apuseni”, a spus medic primar medicină generală Olimpia Candrea.

”Încurajez cât mai multe primării să facă demersurile necesare pentru înființarea de posturi de asistenți medicali comunitari, mai ales pe cei din zonele în care serviciile de sănătate sunt mai greu accesibile. DSP Alba își reafirmă angajamentul pe care și l-a asumat prin strategia județeană de sănătate și vom face tot ce depinde de noi pentru ca toți pacienții să beneficieze de servicii medicale de calitate. Asistența medicală comunitară este o activitate coordonată de DSP Alba pe care dorim să o dezvoltăm constant pentru ca pacienții să beneficieze de servicii medicale optime adaptate la nevoile comunităților”, a spus directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea.

Astfel, asistenții comunitari au derulat campanii de prevenire a cancerului de col uterin, de monitorizare a stării de sănătate la sate, de luptă împotriva tuberculozei, de informare privind depresia, de promovare a vaccinării, de prevenire a bolilor cardiovasculare, de îmbunătățire a igienei mâinilor, de prevenție în cazul mușcăturilor de căpușă, de măsurare a tensiunii arteriale, a glicemiei, de informare privind obezitatea, de riscuri asupra consumului de droguri (inclusiv tutun și alcool), de promovare a vaccinării, sportului și alimentației sănătoase sau de monitorizare a sănătății populației vârstnice pe timp de caniculă.

Conform legislației în vigoare, fiecare asistent medical comunitar are obligația să deservească minim 500 de beneficiari în fiecare an.

Asistenții medicali comunitari își continuă activitatea și în al doilea semestru din an.

Mai multe imagini cu activitățile asistenților medicali comunitari sunt postate pe grupul de Facebook ”Promovarea Sănătății Alba”.

[nggallery id=4291]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea