Curier Județean
FOTO: Păștenii din Cugir au dus pâinea și vinul în biserică pentru sfințirea acestora la Slujba de Înviere
Sute de cugireni au asistat astăzi la cereminia intrării Paștelui în biserică, un obicei care de câteva decenii se petrece în Miercurea Mare la Cugir și în Joia Mare la Vinerea.
Ceremoniile au demarat cu mai bine de o lună de la începerea Postului Mare, când la Casa Parohială a părintelui paroh Pintea Dumitrean au avut loc întâlniri ale celor care împlinesc vârsta de 60 de ani în cursul anului 2015.
Manifestările au început miercuri în juriul orei 15.30, la casa parohială de pe strada 21 decembrie 1989, printr-o scurtă slujbă religioasă, după care cei 130 de pășteni însoțiți de preoții Pintea Dumitrean, Adrian Aldea, rude, prieteni și membri ai comunității, au pornit în alai cu steaguri, prapori, icoane și ciubere împodobite cu flori pentru ducerea vinului și a pâinii în Biserica Sfânta Treime pentru sfințirea acestora la slujba de Înviere a Mântuitorului.
Aici, păștenii au fost primiți de zeci de localnici care aveau așezate pe jos în biserică, sticle cu vin și lumânări aprinse, spre pomenirea celor care au decedat.
La eveniment au luat parte oficialități, precum : subprefectul Județului Alba, Cornel Murg, președintele Consiliului Județean alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele C.J. Florin Roman, senatorul Alexandru Pereș, primarul și viceprimarul Cugirului Adrian Teban, respectiv Horia Rotche, consilierul Județean Nicușor Mihai, Sorin Bumb –administrator C.J. Alba, directorii generali de la Fabrica de Arme și U. M. Cugir, Mircea Trifan și Romulus Micu, direcorul general Parcul Industrial Emil Muntean, consilieri locali, șefi de societăți comerciale și instituții locale din oraș.
Obiceiul se va repeta în Joia Mare la Vinerea, începând cu ora 8.00, în cadrul unui ceremonial ales de credincioșii acestei localități.
Constantin PREDESCU
[nggallery id=284]

Curier Județean
Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate
Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate
Peste câteva va fi lansată prima ediție a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud. Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Municipiului Aiud, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii se transformă în realitate. Cetățenii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a unei părți din bugetul local.
– Primăria alocă un buget
– Cetățenii propun proiecte
– Cetățenii votează pe site proiectele
– Cele mai votate propuneri vor fi implementate începând cu anul 2023.
Cine poate trimite propuneri de proiecte?
Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc în Municipiul Aiud şi au vârsta de cel puţin 16 ani. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în platforma bugetării participative aiud.decide.direct.
Câte proiecte vor fi finanțate?
Bugetul acestei ediții (ediție pilot) a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud este de 80.000 RON (inclusiv TVA). În funcție de bugetul propus al proiectelor câștigătoare, pot fi finanțare două sau mai multe proiecte.
Care este suma maximă alocată unui proiect?
Fiecare propunere trebuie să aibă un cost total de cel mult 40.000 RON (inclusiv TVA).
Care este calendarul?
– 1 iunie – 29 iulie – cetățenii depun proiecte
– 1 august – 15 septembrie – noi analizăm
– 16 septembrie – 31 octombrie – cetățenii votează
– 2023 – noi implementăm
Curier Județean
FOTO| Crișan Ileana, din Teiuș, sărbătorită la vârsta venerabilă de 101 ani, cu o diplomă, flori și o „surpriză dulce”
FOTO| Crișan Ileana, din Teiuș, sărbătorită la vârsta venerabilă de 101 ani, cu o diplomă, flori și o „surpriză dulce”
Crișan Ileana, bătrânica de 101 ani, care locuiește în Teiuș, a fost vizitată și felicitată de reprezentanții primăriei, cu ocazia împlinirii acestei vârste venerabile.
Aceasta a primit din partea primarului Teiușului, Mirel Hălălai, o diplomă, un buchet de flori și un tort aniversar.
„Astăzi, 23 mai 2022, aniversare de neuitat la Teius, împlinirea venerabilei vârste de 101 ani, a doamnei Crisan Ileana.
Momentul emoționant a fost marcat și amplificat de prezenta familiei și de vizita domnului primar, care a ținut sa felicite aceasta longeviva vârsta la care doamna Crisan Ileana a ajuns, oferindu-i un frumos buchet de flori, o diploma și un delicios tort.
Ii dorim zile senine și multă sănătate!
La mulți ani, stimata doamna!”, au transmis reprezetanții Primăriei Teiuș, prin intermediul paginii de socializare.
Curier Județean
Săptămâna Prevenirii Criminalității: Polițiștii din Alba au susținut dezbateri pentru prevenirea discriminării, sub sloganul ”Diferiți, dar egali!”
Săptămâna Prevenirii Criminalității: Polițiștii din Alba au susținut dezbateri pentru prevenirea discriminării, ”Diferiți, dar egali!”
În cadrul Campaniei Săptămâna Prevenirii Criminalității, ziua de luni, 23 mai, a fost dedicată prevenirii discriminării.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu partenerii tradiționali în desfășurarea activităților informativ – preventive au susținut dezbateri pe această temă, sub sloganul ”Diferiți, dar egali!”.
Polițiștii au fost prezenți la Serviciul Public de Asistență Socială Cugir – Baia Socială, unde au prezentat criteriile și formele discriminării, în scopul de a înțelege că oamenii sunt diferiți, dar egali în drepturi.
Același mesaj a fost susținut și în fața elevilor care studiază la Colegiul Tehnic Ion D. Lăzărescu Cugir și la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, polițiștii informându-i pe copii despre necesitatea acceptării și respectării drepturilor, dar și despre faptul că discriminarea este un comportament imoral, ilegal și sancționat de lege.
Reamintim faptul că, în perioada 22 – 27 mai 2022, la nivel național, se desfășoară evenimentul organizat de Poliția Română sub titlul „Săptămâna prevenirii criminalității”.
În context, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, organizează, zilnic, activități preventive, obiectivele vizate fiind sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.
Mâine, 24 mai, vor fi desfășurate activități de prevenirea violenței domestice.
-
Ştirea zileiacum 6 ore
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
-
Curier Județeanacum 11 ore
Judoka Alexandru Sibișan, legitimat la CS Unirea Alba Iulia, medalie de bronz la Gimnaziada din Franța
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla
-
Actualitateacum 23 de ore
Ministrul Educației: „Nu mai trebuie să ne concentrăm pe evaluarea cunoștințelor, pe memorarea informației”
-
Actualitateacum 10 ore
Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte
-
Actualitateacum 24 de ore
Țara noastră a urcat pe locul șase în clasamentul producătorilor de vin din Europa
-
Actualitateacum 22 de ore
Alexandru Rafila, despre variola maimuței: „Nici vorbă să fie o pandemie. Riscul de infecție este mic”
-
Curier Județeanacum 10 ore
Primăria Alba Iulia alocă 629.554 lei pentru creșterea serviciilor de îngrijire, sănătate, protecție și educație în grădinițele din municipiu
-
Actualitateacum 11 ore
Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui
-
Curier Județeanacum 8 ore
Acțiune a polițiștilor din Alba, pentru creșterea siguranței în trafic: Peste 1.000 de amenzi aplicate și 25 de infracțiuni constatate
-
Actualitateacum 12 ore
Câți ani va dura aderarea Ucrainei la UE: Francezii vorbesc de DECENII
-
Sportacum 7 ore
FOTO: Ocnamureșeanul Gianni Crețu, performanță de excepție: a câștigat Liga Campionilor!