Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO | Parada portului popular săsesc la Câlnic: Întâlnirea sașilor câlniceni și sfințirea Bisericii Evanghelice din localitate, restaurată cu fonduri europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parada portului popular săsesc la Câlnic: Întâlnirea sașilor câlniceni și sfințirea Bisericii Evanghelice din localitate, restaurată cu fonduri europene

Un eveniment deosebit a avut loc marți, 6 august 2024, la Câlnic: întâlnirea sașilor câlniceni și sfințirea Bisericii Evanghelice din localitate.

La acest moment important pentru comuna Câlnic au participat și oaspeți de seamă, printre care și Raluca Turcan, Ministrul Culturii.

Citește și: VINERI | Întâlnirea sașilor din Transilvania la Pianu de Jos: Momente artistice cu fanfara din Fetrești și Bistrița, slujbă religioasă, dansuri populare și mâncare tradițională

”Biserica Evanghelică din Câlnic a fost restaurată cu succes, iar astăzi am participat la sfințirea acesteia, un moment important pentru viața comunității și pentru patrimoniul cultural național!

Evenimentul de astăzi, ÎMPREUNĂ – CONSOLIDĂM – CELEBRĂM, a fost un real motiv de bucurie pentru comunitatea locală, dar și prilej de satisfacție pentru toți iubitorii patrimoniului național. Am celebrat rezultatul unei munci și al unui efort comunitar absolut lăudabil. Cu fonduri europene s-a reușit renovarea unei biserici evanghelice transilvănene de mare valoare.

O adevărată comoară arhitecturală, cetatea, deja ridicată în secolul al XIII-lea, a fost vândută în secolul al XV-lea, în anul 1430, comunității locale din Câlnic. Astăzi, ea face parte, împreună cu situl rural, din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Este o mare bucurie să știu că întregul sit a fost inclus în Ruta Bisericilor Fortificate din cadrul Programului Național „România Atractivă”. Acest program de promovare culturală și turistică este pentru mine, ca ministru al culturii, un adevărat vis împlinit, la care am lucrat încă de la început, în urmă cu aproape 5 ani, în perioada în care eram vicepremier în Guvernul României.

Sunt convinsă că restaurarea Bisericii Evanghelice Fortificate din Câlnic – sau „Biserica din Deal” — este începutul unei noi vieți pentru acest lăcaș de cult și pentru această comunitate. Vizitatori din toată țara și din toată lumea se pot bucura acum de frumusețea acestei construcții și a acestor locuri, binecuvântate de Dumnezeu și cinstite de oameni.

Tot la Câlnic, comunitatea a organizat o parada portului popular săsesc, un moment deosebit, plin de bucurie și emoție.

Am fost profund impresionată de atașamentul comunității față de tradiții, care constituie fundamentul identității sale și din care se dezvoltă o cultură puternica. Un moment care a subliniat importanța păstrării și celebrării valorilor noastre culturale și a arătat cum tradițiile ne unesc și ne definesc ca popor!

Mulțumesc Preasfinției Sale, Părintelui Episcop Vicar Daniel ZIKELI, primarului comunei Câlnic, Lucian Tiberiu Bodea, președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, prefectului Județului Alba, Nicolae Albu, secretarului general al Bisericii Evanghelice din România, Friedrich Gunesch, academicianului Marius Porumb și președinților Asociației HOG KELLING e.V., Dagmar Rastel și Mark Penkert, pentru contribuțiile lor valoroase.

Îi felicit și îmi doresc să lucrăm împreună, în continuare, la dezvoltarea României prin cultură și spiritualitat”, a transmis Raluca Turcan.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier la Geoagiu, comuna Râmeț: Un autoturism implicat. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Geoagiu, comuna Râmeț: Un autoturism implicat. Intervin pompierii cu trei autospeciale Un accident rutier a avut loc marți noaptea la Geoagiu, în comuna Râmeț. Intervin pompierii cu trei autospeciale. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A1 Sebeș-Deva: Trei persoane rănite și un autoturism făcut praf Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea