Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| O tânără din Transnistria, șefă de promoție la un colegiu din Alba: Cum a ajuns Vlada, de la vorbit în rusă și scris chirilic, la absolventă cu o medie aproape de 10

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| O tânără din Transnistria, șefă de promoție la un colegiu din Alba: Cum a ajuns Vlada, de la vorbit în rusă și scris chirilic, la absolventă cu o medie aproape de 10

Meascovscaia Vladislava sau Vlada, cum îi spun colegii și prietenii, este o tânără de 20 de ani, din Transnistria, care a absolvit Colegiul Național „David Prodan” din Cugir cu cea mai mare medie din promoția 2023 – 9,97.

Tânăra a povestit pentru ziarulunirea.ro cum au fost anii săi de liceu la Cugir, cum a obținut această performanță și cât de importantă a fost implicarea ca voluntar în diverse proiecte sociale și culturale.

Și-a împachetat viața în 2 valize și a venit din Republica Moldova la Cugir unde a început studiile din clasa a 10-a: ”Sincer, nici până acum nu știu cum am ajuns aici, pentru că e prea departe de casă, dar cred că așa a fost să fie”, mărturisește absolventa.

Deși acasă în Transnistria a învățat în limba rusă, iar pentru scris folosea alfabetul chirilic, Vlada a reușit în trei ani nu doar să învețe limba română, dar și să termine liceul cu nota cea mai mare din promoția ei.

Își amintește că nu înțelegea pe nimeni când a venit pentru prima dată la cursuri: ”Accentul și cuvintele erau neclare pentru mine, dar cred că am avut, așa să zic, noroc, pentru că am învățat acasă foarte mult, în perioada de pandemie, în online. A fost greu, dar nu imposibil”.

Limba română a început să o învețe în vara dinainte să ajungă la Cugir, iar apoi în timpul anului școlar. Spune că inițial scria foarte greu și deseori trecea automat la chirilică, dar cu timpul s-a obișnuit cu noul stil de învățare.

Partea cea mai dificilă a fost să înțeleagă noua mentalitate și cultura diferită: ”Au fost și sunt părți pozitive și negative, dar e o experiență interesantă de peste 3 ani”.

În ceea ce privește pregătirea pentru bacalaureat, tânăra spune că se bucură de ajutorul dirigintei sale, care este profesoară de limba română, pentru că mai are probleme cu exprimarea, iar la celelalte materii învață singură.

După terminarea bacalaureatului, Vlada vrea să își continue studiile la Universitatea de Vest din Timișoara, dar spune că specialitatea va rămâne un secret, momentan, până va ști sigur că a fost admisă.

Ca orice tânără de vârsta ei, Vlada iubește dansul, sportul, dar și gătitul și învățătura: ”Îmi place mereu să fiu în mișcare și să aflu ceva nou”.

Proaspăta absolventă povestește că treptat s-a înscris ca voluntar la WSU și a ajutat familiile de ucraineni, care au ajuns în Alba, fugind din calea războiului.

Mărturisește că nici nu știa că există titulatura de “șef de promoție”, despre care a aflat la finalul clasei a 12-a – “ceea ce înseamnă destul de târziu pentru a-mi pune acest succes drept un scop de atins”.

Mai spune că performanța ei nu se datorează deloc tocitului pentru medie și că un factor important a fost alegerea unui profil care i se potrivește în totalitate și anume profilul filologic.

”Este o onoare să dețin titulatura de șefă de promoție”, mai spune Vladi. ”Nu m-am așteptat să fiu șefă de promoție, am învățat mereu pentru că îmi place, nu pentru bursă sau titlu. M-am bucurat foarte mult când m-au anunțat și am realizat că, totuși merit tot ce mi se întâmplă. Părinții mereu m-au susținut în toate, spunându-mi că dacă am oportunitatea, să merg cât mai departe posibil și să fac cât mai mult posibil”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO ”Păștenii” de la Vinerea, obicei vechi păstrat cu sfințenie din anul 1946: Vinul și pâinea, duse la Biserică de localnicii de 60 de ani, îmbrăcați în costume populare

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Păștenii” de la Vinerea, obicei vechi păstrat cu sfințenie din anul 1946: Vinul și pâinea, duse la Biserică de localnicii de 60 de ani, îmbrăcați în costume populare Zeci de persoane din Vinerea au participat în Joia Mare, 2 mai 2024, la o procesiune și la un ceremonial religios care datează din 1946, an în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea