Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Noi debutanţi în poezia românească, la “Colocviile tinerilor scriitori” de la Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Sala Senatului a Universităţii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia a găzduit vineri, 19 aprilie, o nouă ediţie a Colocviilor tinerilor scriitori, manifestare organizată de Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”.

Au fost prezenţi unii dintre cei valoroși critici și istorici literari ai literaturii române contemporane: Ion Pop, Al. Cistelecan, Virgil Podoabă, Ion Simuț, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Nicolae Oprea, Bogdan Creţu și Alex. Goldiş, scriitori din Alba, respectiv Aurel Pantea, Mircea Stâncel, Cornel Nistea, Ironim Muntean, Veronica Oşorheian, Dumitru Mălin, Petru Făgăraş, Rodica Chira, Sonia Elvireanu, dar şi studenţi, prieteni ai literaturii, şi alţii. De asemenea, a fost prezent preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, mare iubitor de literatură dar şi un sprijin de nădejde în promovarea culturii.

 “Evenimentul care se desfăşoară astăzi are, cred eu, un potenţial inaugural, în sensul că ceea ce ne-am propus şi realizăm astăzi încă nu s-a propus şi nu s-a realizat în contextul literaturii române contemporane. Practic, am invitat 10 dintre cei mai valoroşi critici literari contemporani, care sunt în majoritate şi profesori universitari la diverse universităţi de prestigiu din ţară. Am invitat deci 10 critici literari din elita spiritului critic al literaturii române cotemporane, care au ales din debuturile anului 2012 fiecare câte o carte. Aşa că, am invitat şi 10 debutanţi în funcţie de preferinţele criticilor, debutanţi, care bănuiesc că în momentul în care au scris cărţile respective s-au aflat într-o stare  de graţie, astfel nu se putea să trezească interesul foarte exigenţilor noştri invitaţi, mari critici literari cu toţii”, a declarat scriitorul Aurel Pantea, în deschiderea evenimentului.

 O noutate anul acesta la Colocviile tinerilor scriitori a fost faptul că între cărțile selectate nu s-a regăsit nicio lucrare de proză ci doar poezie și critică literară. În cadrul colocviilor, au fost momente speciale dedicate criticului Gheorghe Grigurcu, căruia i s-a decernat un premiu de excelenţă, dar şi poetului Paul Aretzu, a cărui operă a fost prezentată la Alba Iulia, alături de 5 din cei 10 debutanţi ale căror volume au fost selectate de critici pentru a fi premiate: Alex Văsieş, student la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, Radu Niţescu (student la Facultatea de Litere din Bucureşti), Anatol Grosu (Basarabia), Laura Dan (singura reprezentantă a sexului frumos), Mihai Amaradia (Târgu Jiu), dar a fost amintită şi Emilia Faur (Sebeş). Tinerii scriitori prezenţi au citit din volumele lor iar la final au avut parte de o receptare critică pozitivă, care le dă speranţe într-o carieră de succes.

 Ca o concluzie de final, Alba Iulia, prin filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Bibliotecii „Lucian Blaga”, putem spune că devine încet, încet, un centru important de dezbateri şi creaţie literară din Transilvania şi nu numai. Mult succes în continuare. Aşteptăm cu interes o următoare ediţie a Colocviilor tinerilor scriitori.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele mâine, 7 decembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele EuroIns mâine, 7 decembrie 2023 Polițele de asigurare emise de către Societatea Euroins Asigurare Reasigurare S.A. își vor înceta valabilitatea automat pe data de joi, 7 decembrie, conform anunțului făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Un avertisment al ASF, menționează că toate polițele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare