Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Mihnea Costachi, primul șahist albaiulian care obține titlul de maestru internațional

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O noua performanta remarcabila pentru Mihnea Costachi. In varsta de 16 ani si 3 luni, tanarul sahist albaiulian a reusit sa obtina la festivalul international de sah “Open Iasi” a treia norma de maestru international si va deveni primul sahist albaiulian care obtine titlul de maestru international, penultima treapta in clasificarea FIDE (Federatiei Internationale de Sah), cea mai inalta clasificare fiind titlul de mare maestru international.

Mihnea Costachi01Pana in prezent alti sahisti albaiulieni ca Marius Ceteras, Dorin Serdean, Ovidiu Lupu, Adrian Secheres sau George Ileana reusisera sa obtina titlul de maestru FIDE, dar niciunul nu a reusit sa obtina titlul de maestru international, care presupune realizarea de trei ori a unui barem stabilit de FIDE, in turnee care indeplinesc anumite conditii si jucand impotriva unor adversari de un anumit nivel.

Inainte de startul in festivalul international de sah “Open Iasi”, Mihnea Costachi avea deja obtinute doua norme de maestru international: prima in vara anului 2015 la Openul Arad, iar a doua in urma cu doar doua saptamani la  Openul International al Ungariei de la Zalakaros. Open Iasi, care este cel mai puternic open international care se organizeaza anual in Romania, reprezenta o sansa foarte buna pentru obtinerea celei de-a treia norme si ultima de maestru international, deoarece in sectiunea principala a openului iesean, care are in acest an a avut un fond de premiere de 16000 euro, erau inscrisi 75 de jucatori din 14 tari, dintre acestia 27 avand titluri internationale: 9 mari maestri internationali, 9 maestri internationali si 9 maestri FIDE.

Jucand extrem de motivat Mihnea Costachi a avut un start foarte bun, acumuland 3 victorii contra lui Alexandru Calin (Romania), Pavel Miroshnichenko (Rusia) si George Stoleriu (Romania) si o remiza contra vicecampionului national de juniori de la categoria sa de varsta Alexandru Banzea (Romania) in primele 4 runde ale turneului. In ultimele 5 runde, fiind clasat permanent in partea superioara a clasamentului, Mihnea Costachi a avut in fata 5 mari maestri internationali: Alexander Zubarev (Ucraina), care a si castigat turneul, Andrei Istratescu (Franta), unul dintre cei mai titrati sahisti romani din toate timpurile, favoritul principal al turneului, Nikita Maiorov (Belarus), Kidambi Sundararajan (India) si Vladislav Nevednichy (Romania), castigatorul Openului International al Romaniei gazduit in luna martie de Hotelul Transilvania din Alba Iulia. Desi adversarii i-au dat multe batai de cap, juniorul albaiulian a reusit sa-si mentina invincibilitatea pana la final, obtinand 5 remize impotriva celor 5 mari maestri internationali, si chiar a depasit cu o jumatate de punct baremul necesar pentru obtinerea ultimei sale norme de maestru international.

In clasamentul final primele 5 locuri au fost ocupate de Alexander Zubarev (Ucraina), Dmitry Frolyanov (Rusia), Tiberiu Georgescu (Romania), Kaido Kulaots (Estonia), Andrei Istratescu (Franta), toti cu 6,5 puncte, urmati de Nikita Maiorov (Belarus), Mihnea Costachi (Romania), Vladislav Nevednichy (Romania), Bogdan Dan (Romania), Andrei Macovei (Moldova), Kidambi Sundararajan (India), Lucian Filip (Romania) si Boris Itkis (Romania) toti cu 6 puncte, departajati de coeficientul Buchotz.

“Sunt foarte multumit ca am obtinut titlul de maestru international, deoarece imi propusesem inca din urma cu un an si jumatate sa ajung la acest nivel in vara acestui an. Urmatorul pas, spre titlul de mare maestru international, va fi cu siguranta mult mai dificil de facut. Va trebui sa joc in turnee mult mai puternice, impotriva unor adversari redutabili, fiindca doar asa pot sa-mi imbunatatesc jocul si sa ajung sa joc constant la nivelul unui mare maestru. Asta inseamna multa munca, dar si cheltuieli mult mai mari, deoarece in Romania sunt doar 3-4 turnee de un asemenea nivel, astfel ca va trebui sa particip la multe turnee in strainatate. Sper ca in anul 2018 sa obtin si titlul de mare maestru international, mai ales ca acel an va fi unul special pentru romani, dar mai ales pentru albaiulieni.” a declarat Mihnea Costachi la finalul openului iesean, in care juniorul albaiulian s-a clasat pe un excelent loc 7 si a realizat o performanta rating de aproape 2500.

Dupa cateva zile de pauza, Mihnea Costachi urmeaza sa ia startul luni 27 iunie in Trofeul Litoralului de la Eforie Nord, un open traditional, aflat la a 26-a editie. Pana la Campionatele Europene de juniori, programate in a doua jumatate a lunii august la Praga, si Campionatele Mondiale de juniori din luna septembrie de la Khanty Mansyisk (Rusia), juniorul albaiulian va mai juca la Arad Open in perioada 6-12 august si, foarte probabil, la Olimpiada de juniori sub 16 ani pe echipe din Slovacia de la sfarsitul lunii iulie.

[nggallery id=2326]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea