Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Marș organizat de cadre didactice, părinți și elevi din Cugir pentru păstrarea a trei clase la Colegiul Național „David Prodan”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un nou protest de susținere pentru păstrarea a trei clase la Colegiul Național ,,David Prodan” din Cugir s-a consumat astăzi, începând cu ora 15.30, pe străzi ale orașului Cugir. Cei aproximativ 120 de protestatari reprezentând părinți, profesori și elevi ai școlilor gimnaziale din oraș s-au strâns în fața institușiei amintite, după care au pornit în marș pe străzile din localitate.

Purtând pancarte cu înscrisuri, precum: ,,Nu discriminați performanța școlară”, ,,Noi nu dezinformăm și nu manipulăm”, ,,Șanse egale pentru toți elevii”, ,,Elevii nu sunt cifre și statistici, sunt oameni cu destine”, participanții la marș (înarmați cu vuvuzele), au pornit din fața colegiului pe străzile ,,Victoriei”, ,,Doinei”, ,,Alexandru Sahia” ,,Constructorului” – Colegiul ,,David Prodan”, evenimentul încheindu-se pașnic, în jurul orei 16.30.

La acțiunea de protest au luat parte primarul Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali – aparținând PNL Cugir, dar toți ne-au declarat că sunt foști elevi ai Colegiului ,,David Prodan” și protestează în semn de solidaritate cu părinții copiilor care au optat pentru instituția menționată.

Cunoscută fiind situația care a declanșat această situație( destul de mediatizată) reamintim și punctual de vedere al ISJ Alba, care susține că: ,,Pentru elaborarea Planului de școlarizare pentru anul școlar 2018/2019 s-au parcurs pașii procedurali prevăzuți de metodologiile și prevederile legale specifice, avându-se în vedere și numărul elevilor înscriși în clasa a VIII-a în anul școlar 2017/2018 din Cugir și din localitățile aflate în proximitate. Asigurăm pe această cale elevii de clasa a VIII-a din orașul și zona Cugir că pot opta pentru specializările filologie sau științele naturii, dacă își doresc, au competențele necesare și media de admitere.

Prin Proiectul Planului de școlarizare s-au alocat 4 clase de liceu pentru pentru ambele Colegii care funcționează în orașul Cugir, distribuite în mod egal, astfel: Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir – 1 clasă filiera tehnologică, domeniul mecanic, 1 clasă profil servicii, domeniul economic; Colegiul Național „David Prodan” Cugir – 1 clasă specializarea matematică/informatică – profil real; ½ clasă specializarea filologie – profil uman; ½ clasă specializarea științele naturii – profil real. Clasa cu dublă specializare filologie-științele naturii nu este o clasă ”struțo-cămilă”, nu sfidează pe nimeni și poate avea o schemă orară în interesul elevilor.

Planul de școlarizare al Colegiul Național ”David Prodan” Cugir a fost făcut cunoscut prin prezentare la postul local de radio, la sfârșitul lunii ianuarie 2018, de către doamna director Cozmescu Ionela și în cadrul unor ședințe cu părinții de la școlile gimnaziale. Alocarea numărului de clase pentru fiecare dintre cele două colegii s-a realizat ținându-se cont de profiluri și specializări, de respectarea principiului echității și egalității de șanse pentru toți elevii din zona Cugir, dintre care o parte optează pentru învățământul tehnic și profesional sau înspre învățământul liceal vocațional din ale localități ale județului.

Menționăm că cele două clase de învățământ profesional sunt solicitate de agenții economici de pe raza orașului, cunoscută fiind criza accentuată a forței de muncă calificată, la nivel de oraș și nu numai. Niciuna dintre cele două unitățile de învățământ liceal din orașul Cugir nu se află în situația desființării deoarece, ambele unități de învățământ au efective de elevi care se înscriu în limitele prevăzute de LEN nr.1, cu modificările și completările ulterioare.

Inspectoratul Școlar Județean Alba a analizat efectivele de elevi pentru seria următoare și putem spune că acestea sunt mai mari, în consecință susțin un număr mai mare de clase neexistând pericolul de pierdere a personalității juridice pentru vreun colegiu din oraș. Facem mențiunea că rețeaua școlară a fost propusă de Consiliul Local Cugir, iar I.S.J. Alba a găsit soluții pentru menținerea acesteia în forma propusă.

În ceea ce privește soarta elevilor care ”nu vor avea loc la CNDP”, aceștia își vor găsi locul la celălalt colegiu din oraș, cele două unități de învățământ având același scop: de a asigura o educatie de calitate europeană, de a forma elevii ca viitori cetățeni, activi și creativi, capabili să se integreze pe piața muncii, într-o societate dinamică”. (C.P.)

[nggallery id=5668]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea