Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: La Târgul de Fete de pe Muntele Găina, parada portului popular, un punct de atracţie pentru localnici şi turişti

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Parada portului Popular pe Muntele Găina12Sâmbătă dimineaţă, de Sf. Ilie, de la ora 10.00, pe o vreme însorită, în deschiderea etapei finale a celei de-a VIII-a ediţiei a concursului „Cultură pentru cultură”, organizate de Consiliul Judeţean Alba, a avut loc parada portului popular, la care au luat parte ansamblurile şi formaţiile artistice ale celor 4 comune concurente, în frunte cu primarii lor: Ciugud (Gheorghe Damian), Roşia de Secaş (Nicolae Vasile Bogdan), Câlnic (Ioan Oancea) şi Vadu Moţilor (Nicolae Lazea).

Defilarea artiştilor – de la copii, la vârstnici – îmbrăcaţi în frumoasele lor costume naţionale specifice zonelor etnofolclorice reprezentate a fost deschisă însă de taraful „Moţul” din Horea, urmat de 4 călăreţi şi o trăsură. Purtând pe cap coroniţe cu flori sau baticuri – fetele şi femeile şi pălării sau căciuli – feciorii şi bărbaţii, încolonaţi pe două sau trei rânduri, formaţiile artistice au parcurs traseul de câteva sute de metri de la şcoala gimnazială până în faţa Primăriei Avram Iancu, unde având propriii instrumentişti. N-au lipsit chiuiturile şi strigăturile populare, specifice la diverse evenimente şi în anumite arealuri folclorice. Parada portului popular a fost apreciată de localnicii şi turiştii români şi străini care s-au înşirat de-a lungul drumului pentru a o urmări şi au însoţit alaiul până în faţa primăriei, foarte mulţi dorind să imortalizeze foto sau video acest moment. În faţa primăriei, artiştii au fost aşteptaţi de oficialităţi: primarul comunei Avram Iancu, Sandu Heler, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele Alin Cucui, administratorul public al judeţului, Sorin Bumb, consilierul judeţean Marcel Stan, directorul Ioan Bodea (CJ Alba) şi Daniela Floroian (Centrul de Cultură „Augustin Bena”), ex-deputatul de Apuseni, Corneliu Olar, împreună cu fostul primarul din Câmpeni, Viorel Sicoe, col. Dorel Sofica – şeful ISU Alba, col. Felician Itu – şeful Jandarmeriei Alba, dar şi autorităţi locale din judeţele învecinate.

În aplauzele tuturor, artiştii au cântat şi au dansat jocuri populare tradiţionale, tulincăresele din Avram Iancu fiind cele care au anunţat încheierea paradei portului popular, manifestare inclusă în programul ediţiei din acest an a „Târgului de Fete de pe Muntele Găina”, marcă înregistrată a CJ Alba.

Mai multe imagini pot fi văzute pe pagina de Facebook a Ziarului Unirea.ro.

Articol şi fotografii realizate de Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea