Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: La Sala Unirii, ASR Principele Radu, Mircea Hava și Ion Dumitrel și-au dat mâna pentru Alba Iulia și Casa Regală

Bogdan Presecan

Publicat

în

Astăzi, Alba Iulia și-a reconfirmat renumele de “capitală de suflet a românilor”.

Cu ocazia împlinirii a 91 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria, de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922, la Sala Unirii, ASR Principele Radu al României, primarul Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și-au dat mâna pentru Alba Iulia și Casa Regală.

Într-o atmosferă solemnă dar caldă, Casa Regală, Consiliul Judeţean Alba și Primăria Alba Iulia s-au angajat să își unească forțele pentru promovarea acelor valori care au condus, în urmă cu 91 de ani, la înfăptuirea actului final al visului măreţ al poporului român, iar mai apoi au marcat începutul unei noi epoci, care care a dus la o înflorire economică şi culturală a țării.

În termeni mai tehnici, este vorba despre un protocol pe 10 ani, semnat de reprezentanții celor trei instituții, de susținere reciprocă în organizarea mai multor evenimete anuale, pre diferite tematici.

După “o călătorie istorică” de 91 ani, Casa Regală se simte parcă mai apropiată ca niciodată de Alba Iulia și locuitorii acestui oraș.

Cu acest prilej au fost lansate și două cărți. Un volum scrisde Eugen Wolbe în anul 1938 dar tradus doar acum în românește, „Ferdinand I, Întemeietorul României Mari” și trei volume jurnal, „Povestea vieții mele”, scisă de nimeni alta decât Regina Maria a României.

Mulți dintre cei prezenți la ceremonie au primit autografe de la ASR Principele Radu, pe volumele oferite gratuit de către Casa Regală a României.

Alături de mai multe oficialități locale și județene, la eveniment au participat numeroși reprezentanți ai Filialei Alba a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, organizaţie care îşi propune readucerea în conştiinţa naţională a valorilor autentice româneşti garantate de cupola demnă a Casei Regale. După semnarea protocolului, Alteţa Sa Principele Radu și primarul Mircea Hava au pozat alături de membrii şi simpatizanţii ANRM.

Manifestările dedicate acestei zile se vor încheia în această seară cu un concert extraordinar de operă, marca Felicia Filip, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

ASR Principele Radu al României: “Această formidabilă călătorie statală și istorică de 91 de ani ne învață, printre altele și aceea că în destinul unei națiuni, ca și în acela al unui om, evenimentele vin atunci când trebuie să vină, când condițiile pentru ca un lucru să se împlinească se adună la un loc pentru aceasta.

Ce anume înseamnă semnarea acestui neobișnuit document (…)

An de an, timp de un deceniu, începând de astăzi să fie reluată sărbătoarea, ca un fel de sărbătoare națională a urbei. Acest 15 octombrie, să devină o zi a locuitorilor, în fiecare an rememorând ce s-a întâmplat atunci (n.a. comemorarea în 2012 a momentulu incoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria, de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922). Ne-am gândit împreună să oferim 10 sărbători, în 10 ani, fiecare dintre ele urmărind câte unul din scopurile nobile ale celor doi suverani de acum 90 de ani (…)

În fiecare an vom avea în această zi la Alab Iulia câte ceva de sărbătorit. Școala, economia, diplomația, arta, știința, adminsitrația, muzica, toate acele părți din societatea românească ce au făcut, fac și vor face cinste nouă.

Sunt nespus de fericit că această întâmplare care are conotații politice, istorice, culturale și regale, are loc în această sală, cel mai potrivit, inspirat loc să găzduiască o astfl de întâlnire care pune împreună trecutul, prezentul și viitorul.”

Mircea Hava: “Este un moment emoționant, și eu sunt emoționat, așa cum sunt întodeauna când vin în Sala Unirii. Pentru că, pentru 10 ani de acum încol,  vom lupta împreună, în domeniile pe care le-a enumerat Alteța Sa Regală. Noi vrem să face această zi de 15 octombrie, care începând de anul trecut, pentru că atunci am serbat pentru prima dată evenimentul încoronării, să fie sărbătorită așa cum se cuvine. Am serbat cu suflet și cu multă mândrie. Pentru că noi, voi cei care sunteți de aici, eu zic că suntem un pic mai mândri decât ceilalți care trăiesc în România. Pentru că aici s-a înfăptuit încoronarea regilor României Mari, aici, atunci, și iată că și acum, se dă o importanță deosebită municipiului reședință de județ. Pentru asta, în numele orașului, în numele albaiulienilor, vă mulțumesc!”

Ion Dumitrel: “Astăzi , Alba Iulia, ca simbol național, se angajează față de poporul român să arate istoria adevărată, să vorbească despre prezent, și să pregătească un viitor așa de glorios cum a fost în perioada în care regii și reginele se aflau în fruntea țării. Cred că, în următorii 10 ani de zile, vor fi făcute eforturi pentru a  arăta locuitorilor că viața poate merge înainte și altfel decât până acum. Sunt convins, că peste 10 ani, împreună vom trage o concluzie, dar cea mai importantă concluzie, va fi a românilor. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Iată cum descriu istoricii încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria, de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922:

“La propunerea marelui istoric Nicolae Iorga, s-a ales oraşul Alba Iulia, prima capitală, de la 1 noiembrie 1600, a celor trei ţări unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul. Prima activitate a fost înălţarea unei mari catedrale, în zona fostei biserici înălţate de marele voievod, în 1597. Drept model s-a ales Biserica Domnească, ridicată de Petru Cercel, fratele Unificatorului, la Târgovişte. Lucrările începute la 28 martie 1921, după planurile arhitectului Victor G. Stephănescu, au fost finalizate la mijlocul lunii septembrie 1922, la 8 octombrie având loc sfinţirea şi primirea hramului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, în memoria primului întregitor al românilor şi patron al evenimentului.

Duminică, 15 octombrie 1922, debutase ca o zi mohorâtă. Ploua uşor, cu intermitenţe. Trenul regal, plecat de la Sinaia, a ajuns în gara din Alba Iulia la ora 9,30. Regele şi Regina au coborât pe peron, însoţiţi de Elisabeta, regina Greciei, Maria, regina Iugoslaviei, Carol, principele moştenitor, principii Ileana şi Nicolae. Au fost întâmpinaţi de o mulţime aleasă: Ion I.C. Brătianu, preşedintele Con­siliului de Miniştri, preşedinţii celor două Ca­me­re, guvernul ţării, 40 de demnitari străini, toţi sosiţi la ora 8, cu un tren special, şi o companie de onoare (…)

Suveranii au ocupat cele două tronuri împărăteşti din Catedrala Reântregirii, aşezate unul în faţa celuilalt (…)

Discursul regelui Ferdinand: „Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa Naţională, am moştenit Coroana României, după glorioasa domnie a Regelui Întemeietor. Suindu-mă pe Tron, am rugat cerul să dea rod muncii, ce, fără preget, eram hotărât să închin iubitei mele Ţări, ca bun Român, şi ca Rege. Pronia cerească a binecuvântat şi, prin bărbăţia poporului şi vitejia ostaşilor, ne-a dat să lărgim hotarele Regatului şi să înfăptuim dorul de veacuri al Neamului nostru, marea unire! Am venit astăzi cu Regina  care ne-a fost tovarăş în credinţă, neclintită la restrişte şi la bucurie  ca, printr-această sărbătoare, să consacrăm în faţa Domnului şi a scumpului nostru Popor, legătura ce ne uneşte de-a pururea cu dânsul. Punând pe Capul Meu, într-această străveche cetate a Daciei Romane, Coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioase lupte au făcut-o pe veci Coroana României Mari, Mă închin cu evlavie memoriei celor care, în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi prin jertfa lor, au asigurat unitatea naţională, şi salut cu dragoste pe acei care au proclamat-o într-un glas şi o simţire, de la Tisa până la Nistru şi până la Mare!”.

Era Regele tuturor românilor şi al tuturor locuitorilor neromâni din acest spaţiu a cărui inimă de­venise Ardealul.”

[nggallery id=449]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea