Ziarul Unirea

FOTO: La Sala Unirii, ASR Principele Radu, Mircea Hava și Ion Dumitrel și-au dat mâna pentru Alba Iulia și Casa Regală

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Astăzi, Alba Iulia și-a reconfirmat renumele de “capitală de suflet a românilor”.

Cu ocazia împlinirii a 91 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria, de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922, la Sala Unirii, ASR Principele Radu al României, primarul Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și-au dat mâna pentru Alba Iulia și Casa Regală.

ELIT

Într-o atmosferă solemnă dar caldă, Casa Regală, Consiliul Judeţean Alba și Primăria Alba Iulia s-au angajat să își unească forțele pentru promovarea acelor valori care au condus, în urmă cu 91 de ani, la înfăptuirea actului final al visului măreţ al poporului român, iar mai apoi au marcat începutul unei noi epoci, care care a dus la o înflorire economică şi culturală a țării.

În termeni mai tehnici, este vorba despre un protocol pe 10 ani, semnat de reprezentanții celor trei instituții, de susținere reciprocă în organizarea mai multor evenimete anuale, pre diferite tematici.

După “o călătorie istorică” de 91 ani, Casa Regală se simte parcă mai apropiată ca niciodată de Alba Iulia și locuitorii acestui oraș.

Cu acest prilej au fost lansate și două cărți. Un volum scrisde Eugen Wolbe în anul 1938 dar tradus doar acum în românește, „Ferdinand I, Întemeietorul României Mari” și trei volume jurnal, „Povestea vieții mele”, scisă de nimeni alta decât Regina Maria a României.

Mulți dintre cei prezenți la ceremonie au primit autografe de la ASR Principele Radu, pe volumele oferite gratuit de către Casa Regală a României.

Alături de mai multe oficialități locale și județene, la eveniment au participat numeroși reprezentanți ai Filialei Alba a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, organizaţie care îşi propune readucerea în conştiinţa naţională a valorilor autentice româneşti garantate de cupola demnă a Casei Regale. După semnarea protocolului, Alteţa Sa Principele Radu și primarul Mircea Hava au pozat alături de membrii şi simpatizanţii ANRM.

Manifestările dedicate acestei zile se vor încheia în această seară cu un concert extraordinar de operă, marca Felicia Filip, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

ASR Principele Radu al României: “Această formidabilă călătorie statală și istorică de 91 de ani ne învață, printre altele și aceea că în destinul unei națiuni, ca și în acela al unui om, evenimentele vin atunci când trebuie să vină, când condițiile pentru ca un lucru să se împlinească se adună la un loc pentru aceasta.

Ce anume înseamnă semnarea acestui neobișnuit document (…)

An de an, timp de un deceniu, începând de astăzi să fie reluată sărbătoarea, ca un fel de sărbătoare națională a urbei. Acest 15 octombrie, să devină o zi a locuitorilor, în fiecare an rememorând ce s-a întâmplat atunci (n.a. comemorarea în 2012 a momentulu incoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria, de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922). Ne-am gândit împreună să oferim 10 sărbători, în 10 ani, fiecare dintre ele urmărind câte unul din scopurile nobile ale celor doi suverani de acum 90 de ani (…)

În fiecare an vom avea în această zi la Alab Iulia câte ceva de sărbătorit. Școala, economia, diplomația, arta, știința, adminsitrația, muzica, toate acele părți din societatea românească ce au făcut, fac și vor face cinste nouă.

Sunt nespus de fericit că această întâmplare care are conotații politice, istorice, culturale și regale, are loc în această sală, cel mai potrivit, inspirat loc să găzduiască o astfl de întâlnire care pune împreună trecutul, prezentul și viitorul.”

Mircea Hava: “Este un moment emoționant, și eu sunt emoționat, așa cum sunt întodeauna când vin în Sala Unirii. Pentru că, pentru 10 ani de acum încol,  vom lupta împreună, în domeniile pe care le-a enumerat Alteța Sa Regală. Noi vrem să face această zi de 15 octombrie, care începând de anul trecut, pentru că atunci am serbat pentru prima dată evenimentul încoronării, să fie sărbătorită așa cum se cuvine. Am serbat cu suflet și cu multă mândrie. Pentru că noi, voi cei care sunteți de aici, eu zic că suntem un pic mai mândri decât ceilalți care trăiesc în România. Pentru că aici s-a înfăptuit încoronarea regilor României Mari, aici, atunci, și iată că și acum, se dă o importanță deosebită municipiului reședință de județ. Pentru asta, în numele orașului, în numele albaiulienilor, vă mulțumesc!”

Ion Dumitrel: “Astăzi , Alba Iulia, ca simbol național, se angajează față de poporul român să arate istoria adevărată, să vorbească despre prezent, și să pregătească un viitor așa de glorios cum a fost în perioada în care regii și reginele se aflau în fruntea țării. Cred că, în următorii 10 ani de zile, vor fi făcute eforturi pentru a  arăta locuitorilor că viața poate merge înainte și altfel decât până acum. Sunt convins, că peste 10 ani, împreună vom trage o concluzie, dar cea mai importantă concluzie, va fi a românilor. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Iată cum descriu istoricii încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria, de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922:

“La propunerea marelui istoric Nicolae Iorga, s-a ales oraşul Alba Iulia, prima capitală, de la 1 noiembrie 1600, a celor trei ţări unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul. Prima activitate a fost înălţarea unei mari catedrale, în zona fostei biserici înălţate de marele voievod, în 1597. Drept model s-a ales Biserica Domnească, ridicată de Petru Cercel, fratele Unificatorului, la Târgovişte. Lucrările începute la 28 martie 1921, după planurile arhitectului Victor G. Stephănescu, au fost finalizate la mijlocul lunii septembrie 1922, la 8 octombrie având loc sfinţirea şi primirea hramului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, în memoria primului întregitor al românilor şi patron al evenimentului.

Duminică, 15 octombrie 1922, debutase ca o zi mohorâtă. Ploua uşor, cu intermitenţe. Trenul regal, plecat de la Sinaia, a ajuns în gara din Alba Iulia la ora 9,30. Regele şi Regina au coborât pe peron, însoţiţi de Elisabeta, regina Greciei, Maria, regina Iugoslaviei, Carol, principele moştenitor, principii Ileana şi Nicolae. Au fost întâmpinaţi de o mulţime aleasă: Ion I.C. Brătianu, preşedintele Con­siliului de Miniştri, preşedinţii celor două Ca­me­re, guvernul ţării, 40 de demnitari străini, toţi sosiţi la ora 8, cu un tren special, şi o companie de onoare (…)

Suveranii au ocupat cele două tronuri împărăteşti din Catedrala Reântregirii, aşezate unul în faţa celuilalt (…)

Discursul regelui Ferdinand: „Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa Naţională, am moştenit Coroana României, după glorioasa domnie a Regelui Întemeietor. Suindu-mă pe Tron, am rugat cerul să dea rod muncii, ce, fără preget, eram hotărât să închin iubitei mele Ţări, ca bun Român, şi ca Rege. Pronia cerească a binecuvântat şi, prin bărbăţia poporului şi vitejia ostaşilor, ne-a dat să lărgim hotarele Regatului şi să înfăptuim dorul de veacuri al Neamului nostru, marea unire! Am venit astăzi cu Regina  care ne-a fost tovarăş în credinţă, neclintită la restrişte şi la bucurie  ca, printr-această sărbătoare, să consacrăm în faţa Domnului şi a scumpului nostru Popor, legătura ce ne uneşte de-a pururea cu dânsul. Punând pe Capul Meu, într-această străveche cetate a Daciei Romane, Coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioase lupte au făcut-o pe veci Coroana României Mari, Mă închin cu evlavie memoriei celor care, în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi prin jertfa lor, au asigurat unitatea naţională, şi salut cu dragoste pe acei care au proclamat-o într-un glas şi o simţire, de la Tisa până la Nistru şi până la Mare!”.

Era Regele tuturor românilor şi al tuturor locuitorilor neromâni din acest spaţiu a cărui inimă de­venise Ardealul.”

[Gallery not found]

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Evaluare Națională 2021: SUBIECTELE la MATEMATICĂ, pentru elevii de clasa a VIII-a

Evaluare Națională 2021: SUBIECTELE la MATEMATICĂ, pentru elevii de clasa a VIII-a Probele din cadrul Evaluării Naționale încep la ora… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

HH 15 octombrie 2013 at 21:38

CU MS REGELE MIHAI ‘TRADATOR DE NEAM SI SLUGA LA RUSI” CUM RAMANE hAVA ??!! SCARBA !

matahala 16 octombrie 2013 at 11:59

„cea mai crunta razbunare este cand dusmanul tau/e silit a recunoaste ca esti bun si dansu-i rau”

Hava a recunoscut practic faptul ca regalitatea si Casa Regala sant ultimii piloni de moralitate din Romania, iar atunci cand el si ceilalti tampiti din PDL l-au insultat pe rege ca sa ii faca pe plac bufonului de Basescu, au gresit.

Casa Regala ramane ultimul simbol al unei Romanii aproape pierdute

nik 16 octombrie 2013 at 15:11

Nu am nimic cu FOSTA CASA REGALA si apreciez rolul ei in istoria Romaniei dar acum traim intr-o republica care nu are regi ,regine ,printi sau voievozi! asa ca presa ar trebui sa se adapteze In momentul cand se va produce schimbarea de regim pe care si eu o doresc atunci vor putea exista si ASR-uri . Pana atunci este cetateanul Duda.

Duda 17 octombrie 2013 at 21:56

@ nic, ai dreptate, asa zisul principe este o „duda” precum si Hava, dar o duda mai mica.

Comentariile sunt oprite