Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Festivalul de fotografie ”Alba sub lumini de Oscar” Ediția I – Alba Iulia pe Valea Frumoasei din Munții Șureanu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alba sub Lumini de Oscar07La Alba Iulia se desfășoară în perioada 28 iulie-02 august 2014 prima ediție a Festivalului-concurs de fotografie ”Alba sub lumini de Oscar” la care participă iubitorii de fotografie, atât profesioniști, cât și amatori. Timp de cinci zile, Cetatea Alba Carolina și zona Șureanu – Valea Frumoasei  este ținta obiectivelor și blițurilor celor mai apreciați fotografi din România, iar cele mai frumoase imagini vor fi premiate în cadrul unui concurs jurizat de fotografi profesioniști consacrați la nivel național și internațional. Pentru participanți, în cadrul festivalului, sunt programate workshop-uri și cursuri gratuite cu lectori acreditați și fotografi profesioniști și proiecții de fotografie și film la care poate participa și publicul.

La festival și la concursul care se desfășoară în cadrul acestuia s-au înscris 85 de fotografi, care în aceste zile vor surprinde în imagini Cetatea Alba Carolina și zona Șureanu – Valea Frumoasei. În fiecare din cele cinci zile sunt programate concursuri tematice.

Pe lista celor care  „predau” secretele fotografiei profesionale sunt Marek Czarnecki – invitatul special al festivalului, multiplu câştigător al „British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), Cătălin Săvulescu, Vlad Eftenie, câştigătorul de anul acesta al Sony World Photography, Cosmin Someşan şi Cătălin Rudolf, care sunt şi membri ai juriului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Toate fotografiile realizate în cadrul festivalului vor rămâne în portofoliul administrației locale și vor putea fi utilizate la promovarea Cetății Alba Iulia și a județului Alba.

Festivalul “Alba sub Lumini de Oscar” a început luni, cu un curs teoretic de fotografie de produs susținut de către lectorul Cătălin Săvulescu despre luminile folosite  și abordările din fotografia comercială, de importanța detaliilor într-o astfel de fotografie și de cât de mult influențează fotograful și experiența lui (teoretică, practică, dar și senzorială și emoțională) o fotografie de produs.

A urmat partea practică a cursului de fotografie de produs, sesiunea de hands on, iar fotografii participanți au fost organizați în mai multe grupe, fiecare dintre ei având posibilitatea să fotografieze un produs folosind lumină continuă. Sesiunea practică a durat până seara, târziu, timp în care participanții au obținut o serie de imagini având abordări creative și cu accente de lumină care evidențiază anumite caracteristici ale produsului fotografiat. Participanții  nu au avut voie sa prelucreze imaginile ci să folosească doar aranjamentul de lumini pus la dispoziție de organizatori. Din aceste serii  fiecare fotograf și-a ales cea mai bună imagine și a înscris-o în concursul zilnic. Cea mai bună fotografie a workshop-ului a fost desemnată cea a lui Catălin Emerich din București.

Ce de-a doua zi a fost destinată workshop-urilor  de fotografie de stradă și urbană susținute de Vlad Eftenie, considerat cel mai bun fotograf de Urban şi Street Photography din România, câștigătorul Sony World Photography 2014. În partea teoretică participanții au fost purtați de Vlad Eftenie în atmosfera orașului prin explicarea transformărilor pe care clădirile le induc în oameni, prin evidențierea faptului că timpul este o dimensiune accesibilă și că fotografia urbană înseamnă, în final, un amestec omogen de lumină, timp și emoție.

La finalul cursului teoretic participanții au avut de făcut trei tipuri de imagini în interiorul Cetății din Alba Iulia: o scenă abstractă, o fotografie urbană fără prezență umană și o fotografie urbană cu prezență umană ca moment decisiv.

În a doua parte a zilei participanţii s-au împrăştiat în toată cetatea Alba Iuliei pentru a surprinde atmosfera, emoţia şi lumina oraşului care să corespundă criteriilor date.

„Pescarii de imagini’  au lucrat până aproape de miezul nopţii, urmând ca fotografiile făcute participanţii să aleagă doar trei fotografii pentru jurizare. Fotografiile participanţilor au fost proiectate pe esplanada din spatele porţii a 3-a a Cetăţii, spre deliciul trecătorilor, iar în urma jurizării Vlad Eftenie a ales cea mai bună fotografie a zilei.

Următoarele 2 zile continuă cu sesiuni de fotografie se desfășoară în zonaValea Frumoasei din munții Șureanu, unde vor fi susţinute 2 cursuri respectiv fotografie de acţiune cu Cosmin Someşan şi fotografie de peisaj cu Marek Czarnecki multiplu câștigător al „British Professional Photography Award” .

Festivalul „Alba sub Lumini de Oscar” este organizat de  New Ad Zone, Asociaţia „Produs în Alba”, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Organizatorii încurajează şi fotografii locali să participe la acest eveniment de excepţie în care vor avea ocazia să înveţe de la cei mai buni. Proiectul CITYLOGO, finanțat de către Comisia Europeană prin Programul URBACT II, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte orașe europene , susține evenimentul ”Alba sub lumini de Oscar”,  organizat în premieră la Alba Iulia.

[nggallery id=2131]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Primăria Alba Iulia cumpără 15 căsuţe de lemn pentru Târgul Sărbătorilor de Iarnă 2022-2023: Care este valoarea achiziției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Alba Iulia cumpără 15 căsuţe de lemn pentru Târgul Sărbătorilor de Iarnă 2022-2023: Care este valoarea achiziției

Primăria municipiului Alba Iulia intenționează să achiziționeze prin cumpărare directă, 15 căsuţe de lemn pentru festivităţile din sezonul de iarnă 2022-2023 din Cetatea Alba Carolina.

Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 150.000 lei, fără TVA.

Caracteristi:

Elit - Gustul Desăvârșit

– dimensiuni L 300 cm x 1200 cm x h 190 cm la perete si h 235 cm la coama
– culoarea alb
– perete simplu confecţionat din lambriu de 2-2,5 cm prins pe ramă de 4-4,5 cm
– uşă pentru aprovizionare pe partea laterală
– oblon în partea din faţă care la deschidere are rol de pult

Târgul Sărbătorilor de Iarnă din Alba Iulia va fi din nou în latura de Vest a Cetății, va avea toate ingredientele cum ar fi patinoar și locuri de distracție pentru copii, dar și un nou aranjament al luminilor și al căsuțelor celor care oferă bunătăți și dulciuri celor care vin acolo.

Potrivit primarului Gabriel Pleșa se va încerca deschiderea Târgului în jurul datei de 6 decembrie, de ziua Sfântului Nicolae.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Prefectul județului Alba, vizită de lucru pe DN1, la lucrările de modernizare. „Continuăm să creăm cele mai bune condiții de trafic”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Prefectul județului Alba, vizită de lucru pe DN1, la lucrările de modernizare. „Continuăm să creăm cele mai bune condiții de trafic”

Prefectul Nicolae Albu a fost prezent astăzi pe tronsonul de 21 de km al DN1 între Alba Iulia și Aiud, unde se execută lucrări de modernizare.

„Deși mare parte din traficul interjudețean (Alba – Cluj) a fost preluat de autostrada A10, noi continuăm să creăm cele mai bune condiții de trafic pe drumurile naționale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe DN1, între Alba Iulia și Aiud, pe sectorul cuprins între km 386+660 – km 406+950, se execută lucrări specifice de modernizare (frezare și covor asfaltic MAS16), lucrările având ca termen de finalizare data de 20.11.2022.

Astăzi, în prezența d-lui. Liviu Hondola, șeful secției Drumuri Naționale Alba, am verificat calitatea lucrărilor și m-am asigurat că se respectă întocmai termenele stabilite pentru execuția lor.

Această lucrare completează lucrările de modernizare pe care ne-am angajat să le efectuăm, în luna august 2022 finalizându-se și asfaltarea drumului național 14B care leagă Municipiul Blaj de limita cu județul Sibiu”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Începe amenajarea spațiilor verzi create de-a lungul infrastructurii rutiere la Cugir. Peste 50 de pomi vor fi plantați pe străzile recent asfaltate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe amenajarea spațiilor verzi create de-a lungul infrastructurii rutiere la Cugir. Peste 50 de pomi vor fi plantați pe străzile recent asfaltate.

Peste 50 de pomi vor fi plantați în perioada următoare pe străzile I. Creangă, Rozelor și 1 Decembrie. Recent asfaltate, modernizarea acestor străzi continuă cu amenajarea spațiilor verzi create de-a lungul infrastructurii rutiere.

Elit - Gustul Desăvârșit

De săptămâna trecută s-a lucrat la pregătirea terenului, s-a completat cu sol nutritiv și s-a însămînțat cu gazon, urmând ca în perioada următoare să fie plantați pomi în zonele verzi care permit acest lucru. S-a optat pentru pomi cu rădăcină pivotantă, care cresc adânc, fără să se extindă prea mult, astfel încât să nu fie afectată structura drumului.

Plantări similare se vor face și pe strada Victoriei, atât pe porțiunea deja modernizată (de la ieșirea din oraș până la calea ferată), cât și pe porțiunea din interiorul localității, unde lucrările vor demara în viitor. Mulți dintre copacii deja existenți vor fi înlocuiți cu anumite tipuri de pomi cu dezvoltare verticală, care asigură integritatea străzii.

Reamintim că 13 străzi din rețeaua de transport public de călători sunt în proces de modernizare prin proiectul european „Reducerea emisiilor de carbon bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”. În baza acestuia sunt asfaltate carosabilele, reabilitate și extinse trotuarele, sunt înfințate piste de biciclete, amenajate spații verzi și sunt reorganizate intersecțiile în zonele cu risc ridicat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea