Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Exponatul lunii februarie 2022 la muzeul municipal „Ioan Raica” Sebeş: Un cuțit african de aruncat, „Kulbeda”, din colecția Franz Binder

Publicat

în

FOTO| Exponatul lunii februarie 2022 la muzeul municipal „Ioan Raica” Sebeş: Un cuțit african de aruncat, „Kulbeda”, din colecția Franz Binder

Printre piesele spectaculoase aduse de Franz Binder la întoarcerea din călătoria sa în Africa, se numără şi cuțitele „kulbeda”. Acestea sunt arme de aruncat şi erau întâlnite în număr mare din Sudan şi până în Gabon, precum şi în vastul bazin al fluviului Congo.

Folosite ca arme, ele erau aruncate, la fel ca un bumerang, până la distanțe de aproximativ 50 m, în încercarea de a provoca răni cât mai grave inamicilor. Puteau fi utilizate și în ritualuri de sacrificii, dar şi ca monedă de schimb, ca în cazul membrilor tribului Tummok care nu acceptau altceva în schimbul grânelor lor decât astfel de arme. De asemenea, puteau servi şi ca simboluri ale puterii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Există două tipuri de astfel de cuţite, cu numeroase variante şi subvariante, cel mai simplu fiind cel în forma literei „F”, căruia îi aparține şi exemplarul din colecția muzeului din Sebeş.

Acest tip era prezent în Sudan, de la vest de lacul Chad şi până la graniţa cu Etiopia, între Nilul Alb şi Nilul Albastru, iar înspre Sahara, la triburile Zaghawa şi Bedyat, spre nord, la triburile Teda, în Munţii Tibesti, iar înspre sud, până în regiunea Adamawa, în actualul Camerun.

Dată fiind morfologia piesei, cel mai probabil cuțitul provine din zona înălțimilor Tabi, situată între cele două izvoare ale Nilului și ocupată de tribul Ingessana, teritoriu pe care Franz Binder l-a explorat la jumătatea secolului al XIX-lea.

Cuțitul, confecționat din fier prin forjare, are forma unui topor cu coada ușor curbată, măsurând, din vârf și până la extremitatea mânerului, 39,5 cm şi cu lama de 17,5 cm. Mânerul armei a fost îmbrăcat cu o țesătură din pânză roșie, peste care s-a realizat, din fibre textile răsucite, împletite şi înnodate, un manşon care-l face mult mai ergonomic.

În partea superioară a mânerului există o mică extensie metalică, un pinten orientat spre exterior, servind, probabil, și ca gardă. Partea activă a armei cuprinde pintenul şi restul cozii care se termină sub forma unui spin răsucit spre stânga, sub care se găsește lama ce are aspectul unui cioc de pelican. Întreaga suprafață a cuţitului este brăzdată de canale, iar muchiile, cu excepția celor ale mânerului, sunt foarte bine ascuţite.

Franz Binder (n. 1.09.1820, Sebeş – d. 11.04.1875, Vurpăr) a fost un explorator transilvănean care, la jumătatea secolului al XIX-lea, a călătorit de-a lungul cursului Nilului, de unde, în 1862, s-a întors în orașul natal cu o bogată colecție de arme, podoabe, instrumente muzicale, obiecte de uz gospodăresc, provenind din zonele pe care le-a vizitat.

Motivul călătoriei sale a fost căutarea fratelui său vitreg, Samuel Mauksch, care era angajat în serviciul militar egiptean. Aventurier din fire şi pasionat călător, Franz Binder a plecat în căutarea acestuia, ajungând în anul 1840 la Istanbul, ulterior cutreierând o mare parte din Asia Mică, trecând prin Smirna, Rodos, Cipru, Locurile Sfinte şi mânăstirile din Palestina, de unde şi-a continuat drumul prin Damasc, spre Beirut, Alep şi Bagdad.

Nereușind să dea de urma fratelui său, Franz Binder s-a întors spre Alep cu o caravană, iar de acolo a plecat către Egipt. În iunie 1850 ajungea la Alexandria, plecând, la scurt timp, spre Cairo, unde a lucrat ca măcelar, cofetar, iar la un moment dat s-a ocupat chiar şi cu fabricarea berii.

Animat de dorința de a explora, el a devenit conducător de caravane la o companie comercială și a efectuat opt călătorii între Cairo și Khartoum, actuala capitală a Sudanului. Pentru o perioadă, s-a stabilit în Khartoum, unde a fost funcționar al unei companii comerciale, iar apoi, începând cu anul 1857, a fost numit viceconsul al Imperiului Austriac.

Întors în Transilvania în 1862, prin expoziţiile pe care le organiza în diferite localităţi, le-a oferit compatrioţilor săi posibilitatea să admire obiectele pe care le-a adus din Africa. În anul 1864 a cumpărat un domeniu în localitatea Vurpăr, lângă Vinţu de Jos, unde şi-a întemeiat o familie și s-a ocupat de agricultură. Încă din timpul vieții, a donat impresionanta sa colecţie Societății Transilvane pentru Științe Naturale din Sibiu și Gimnaziului Evanghelic din Sebeș, o parte a acesteia putând fi admirată la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

5 proiecte în valoare de peste 21 de milioane de lei depuse de primăria Cugir, prin PNRR: În ce vor fi investiți banii

Publicat

în

5 proiecte în valoare de peste 21 de milioane de lei depuse de primăria Cugir, prin PNRR: În ce vor fi investiți banii

Orașul Cugir vrea să acceseze fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru dezvoltarea invațământului și pentru digitalizare în administrația locală

În prima săptămână de lansare a apelurilor de proiecte din componenta PNRR C10 destinată comunităților locale, în zilele de 18 și 20 mai, Primăria Cugir a depus un număr de cinci proiecte a căror valoare totală este de aproximativ 21.300.000 lei. „Am reușit să ne organizăm și să ne încadrăm în condițiile aferente acestui program, inclusiv în limitele de timp care ne-au fost impuse prin aplicarea principiului primul venit/primul servit”. Am înaintat cinci cereri de finanțare pentru investiții care răspund necesităților noastre de dezvoltare și sunt în acord cu ghidul specific PNRR. Este vorba de trei proiecte de dezvoltare a infrastructurii educaționale și două proiecte care vizează digitalizarea administrației locale” a declarat primarul Adrian Teban.

Potrivit edilului, unul dintre proiectele administrației locale își propune „Dezvoltarea învățământului preuniversitar prin crearea unui campus multifuncțional în orașul Cugir”. Viitorul campus va găzdui centre IT, tehnic-dual, robotică, etc. în cadrul cărora elevii vor avea șansa să-și dezvolte abilitățile conform standardelor actuale. În acest sens, vor fi realizate lucrări de reabilitare și creștere a eficienței energetice a trei clădiri aparținătoare Colegiului Național ”David Prodan” Cugir, aflate în momentul de față într-o stare avansată de degradare: atelierul școală, căminul de elevi și fosta cantină. Valoarea totală a proiectului este de 11.472.575,80 lei (inclusiv TVA).

Elit - Gustul Desăvârșit

Tot Colegiul Național „David Prodan” ar urma să beneficieze de reabilitare sălii de gimnastică, construită în anul 1977 sub forma unei clădiri independente compusă din două corpuri alăturate, reprezentând sala de gimnastică , repectiv vestiare și centrală termică. Investiția presupune renovarea energetică moderată a acestei săli de sport, valoarea totală a proiectului fiind de 1.581.926,50 lei (inclusiv TVA).

Pentru îmbunătățirea infrastructurii celuilalt colegiu din localitate, administrația locală a înaintat o cerere de finanțare în valoare de 7.516.727,82 lei (inclusiv TVA). Cu acești bani, Primăria Cugir își propune să reabiliteze căminul Ion D.Lăzărescu Cugir, care, datorită vechimii și a întreținerii insuficiente, se află în stare accentuată de degradare. Investiția vizează lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii, în valoarea totală de 7.516.727,82 lei (inclusiv TVA).

Potrivit primarului Adrian Teban, administrația cugireană a dorit să profite de oportunitatea oferită PNRR pentru a mai face un pas important spre digitalizare, astfel că a depus două proiecte pentru actualizarea în format digital a documentațiilor de amenajarea teritoriului și de urbanism. Este vorba despre Planul de mobilitate urbană a oraşului Cugir și Planul Urbanistic General al UAT Cugir, a căror valoare este de 97.591,90 lei , respectiv 609.161 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| „Și mâinile mici pot salva vieți”: Elevii de la Liceul Sportiv din Alba Iulia au învățat noțiuni teoretice și practice de acordare a primului ajutor

Publicat

în

FOTO| „Și mâinile mici pot salva vieți”: Elevii de la Liceul Sportiv din Alba Iulia au învățat noțiuni teoretice și practice de acordare a primului ajutor

„Astăzi a fost prima zi de curs din cadrul proiectului „Şi mâinile mici salvează vieţi”, pentru elevii claselor a şaptea şi a opta de la Liceul Sportiv din Alba Iulia.

Citește și: Comunicat de presă| Marcela Vîlcan, consilier local PNL Alba Iulia: Am inițiat programul „Mâinile mici pot salva vieți”

Spaţiul pus la dispoziţie a fost generos şi luminos, cu vizibilitate foarte bună pentru toţi cei prezenţi.
Am privit-o mult pe Marcela. Mai mult ca altă dată. Avea o tristeţe pe întregu-i chip. De data aceasta a dat şi un exemplu propriu referitor la subiectul nostru, trăit în urmă cu doar patru zile, cu o persoană apropiată şi dragă. E cutremurător. Am conştientizat încă o dată, că tot ceea ce se predă la acest curs, absolut fiecare PAS (Priveşti, Asculţi şi Simţi) este Vital.
E important ca fiecare persoană de pe lumea asta să știe ce are de făcut în astfel de situații, cum poate deveni un SALVATOR.

Citește și: FOTO| „Și mâinile mici pot salva vieți”: Elevii de la Seminarul Teologic Alba Iulia au învățat noțiuni teoretice și practice de acordare a primului ajutor

Elevii, ca toţi cei de la celelalte şcoli au fost atenţi şi încântați de toate noutățile de azi. Evident, interesați și de concursul interșcolar ce va urma.
Campania continuă.” Au transmis organizatorii proiectului „Şi mâinile mici salvează vieţi”

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO| Platformă cu o priveliște superbă asupra văii Mureșului, la Teiuș: Ce se va amenaja pentru vizitatori

Publicat

în

VIDEO| Platformă cu o priveliște superbă asupra văii Mureșului, la Teiuș: Ce se va amenaja pentru vizitatori

Primăria orașului Teiuș va amenaja o platformă cu o priveliste incântătoare asupra văii Mureșului, în zona ultimelor locuinte din Căpud.

„O panoramă superbă se deschide asupra văii Mureșului, a Teiușului în general, de platforma ce se amenajează, prin eforturi proprii în zona ultimelor locuințe din Căpud, în proximitatea bisericii reformate!

Elit - Gustul Desăvârșit

Deocamdată nivelăm platforma, o balastăm și în curând vom amenaja un chiosc pentru toti cei dornici să petreacă câteva minute într-un loc deosebit, cu o priveliște încântătoare, ce așteaptă să fie pus în valoare, în folosul concetățenilor noștri!”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare