Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Evaluare Naţională 2013: Subiecte la examenul de limba şi literatura română

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Evaluare Nationala 201308Astăzi a avut loc evaluarea naţională la limba şi literatura română. Din judeţul Alba au fost prezenţi 3.074 care au fost evaluaţi în 75 centre, iar 50 elevi au fost absenţi conform vicepreşedintelui Comisiei de Bacalaureat din Alba, Dan Cherecheş.  A fost extrasă varianta cu numărul 10. Prima cerinţă a plecat de la un fragment „Din durerile lumii” de Alexandru Vlahuţă, iar elevii au trebuit să răspundă la 5 cerinţe cu întrebări din text. La al doilea subiect elevii au avut de răspuns la 6 întrebări pe baza unui text de pe www.eucitesc.ro, iar la ultimul subiect elevii au avut de redactat o compunere de 10 – 15 rânduri în care sa prezinte „o întâmplare, reală sau imaginară, petrecută în timpul unui concurs”. 

Subiectul I.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

A. Din fragmentul „Din durerile lumii” de Alexandru Vlahuţă, elevii au trebuit să răspundă la următoarele cerinţe: Identificarea unor antonime, rolul virgulei într-un fragment de text, transcrierea din text a două cuvinte/grupuri de cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea, menţionarea a două trăsături de identificare a genului epic şi descrierea în 3-5 rânduri a unei secvenţe din text.

B. La a doua cerinţă de la primul subiect elevii au avut de redactat o compunere de 15 – 25 rânduri în care trebuia să evidenţieze trăsăturile unui personaj din fragmentul citat.

Subiectul II

A. La al doilea subiect elevii au avut de răspuns la 6 întrebări pe baza unui text de pe www.eucitesc.ro. Elevii au trebuit să formuleze un enunţ în care să precizeze două aspecte din text: numele concursului şi termenul limită de trimitere a textelor pentru concurs precum şi valoarea premiului. În continuare elevii au trebuit să precizeze valoarea morfologică a unor cuvinte din text, funcţia sintactică, transcrierea unei propoziţii cu precizarea felului subordonatei şi construirea unei fraze cu subordonată predicativă.

B. La ultimul subiect elevii au avut de redactat o compunere de 10 – 15 rânduri în care să prezinte “o întâmplare, reală sau imaginară, petrecută în timpul unui concurs”. A trebuit respectată succesiunea logică  a evenimentelor, precizarea timpului şi a spaţiului având un conţinut adecvat. 

Examenul a început la ora 9:00, când s-au deschis plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicata, iar proba a durat 2 ore. Acesta este al doilea an în care elevii sunt supravegheaţi cu camere video.

O parte din elevii de la Şcoala generală „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia au declarat imediat după ieşirea de la examen că cerinţele nu le-au pus mari probleme, iar notele aşteptate sunt de la 8 în sus.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești

Unirea Ziarul

Publicat

în

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești După cum se știe,  afinul este un arbust îndrăgit pentru fructele sale care se consumă atât în stare proaspătă cât și prelucrată sub formă de suc, sirop, dulceața, vin sau afinată. Acestea sunt bine cunoscute pentru valoarea terapeutică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea