FOTO: Drapelul Chinei flutură la Alba Iulia. Chinezii și-au marcat prezența, după ce au cumpărat o companie care a aparținut omului de afaceri Dorin Mateiu

Chinezii de la compania multinațională WH Group Ltd., cea mai mare firmă de creștere și de procesare a porcinelor din lume au cumpărat, în toamna anului trecut, capacitățile de producție ale companiei Elit de la Alba Iulia și din Cugir, una dintre cele mai mari firme de procesare a cărnii din România și producătoare de mezeluri.

Semnificativ pentru colosul agroalimentar Elit, companie care a aparținut omului de afaceri român Dorin Mateiu este faptul că a raportat afaceri în valoare de 339 de milioane lei (75 milioane de euro), înregistrând un profit de 34,4 milioane de lei (aproape 8 milioane de euro) și având un număr a de angajați de 1.173 de persoane.

Grupul chinez care a cumpărat Elit mai deține în România și fostele firme americane Smithfield Foods și Smithfield Farms care operează 46 de ferme active în județele Timiș și Arad precum și 4 unități de creștere a purceilor și 2 fabrici ultramoderne de nutrețuri combinate. Ei au mai cumpărat și trei companii de creștere a porcilor în Polonia, ca parte a eforturilor de extindere pe piața din Uniunea Europeană.

După ce s-a instalat la Alba Iulia, la fosta companie Elit de la Oarda de Jos, chinezii de la WH Group și-au marcat prezența și prin arborarea drapelului Chinei pe noua și prețioasa proprietate.

Drapelul de stat al Republicii Populare Chineze flutură acum alături de drapelele României, Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii ca un simbol al puterii economice și al marilor investiții făcute de oameni de afaceri chinezi în România, respectiv la Alba Iulia.

Tradiționala prietenie româno-chineză capătă astfel noi dimensiuni și sperăm ca și creșterea porcilor, ocupație străveche a țăranului român să fie relansată. Oricum de la chinezi avem multe de învățat și în agricultură, și în infrastructură.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

alin b. 18 februarie 2018 at 16:37

Traditional prietenie rumano-chineza…. mai , ma lasI CU LIMBA TA DE LEMN .. SI terminati cu propaganda , acum platita de China… astia VIN AICI SA FACA PROFIT, SI SA INCALECE EUROPA..

Rika devine Teroris ! 18 februarie 2018 at 16:50

bun, e cuparata 100% alba iulia de straini , curand toti romanii vom fi sclavii europei si altor tariii…sclavii putin spus…vom fi niste carpe ce ne folosesc si bate joc de noi si ne vor da numa euri mancare si cei bun la ei in tara ca doar nu sunt ei prosti !

Daca romanii lasa partidele din 89 pana in prezent la conduceri nu veti mai auzi de romania in 4 ani ! romania va fi un fel de tara cu sclaviii ! 😉

Don Simon 18 februarie 2018 at 17:33

Transavia pe când?

Mircea 18 februarie 2018 at 17:59

China a cumparat si contiuna sa cumpere afaceri in toata lumea – alaturi de insemnate investitii in majoritatea proiectelor importante de infrastructura in Africa, Asia, America de Sud si acum si Eurooa- deja controleaza financiar cam tot ce misca.

Nu te ingrijora ca o sa fim sclavii Chinei – ne-au luat-o inainte Americanii si Eu – pana sa ajunga China la rand….mi-e teama ca Putin e mult mai aproape si asta e ….de asteptat daca ne scuipa afara di Eu..

Haules Baules 18 februarie 2018 at 19:37

Cine si-au demolat fabricile/uzinele? Raspuns: românii
Cine si-au vandut fabricile/uzinele strainilor? Raspuns: românii
Cine si-au facut praf centrele de cercetare? Raspuns: românii
Cine au furat bucata cu bucata toate instalatiile de irigatii? Raspuns: românii.
Si lista poate continua… Nu mai dati vina pe straini pentru neputina poporului acesta!

Tara lui Papura Voda 19 februarie 2018 at 10:37

Subscriu!

abu alireza 19 februarie 2018 at 11:03

Neputinta? mai curand coruptie si tradare… chiar, ce sens mai are viata ca sclav pe plantatia chinezoiului..??!

ronin 19 februarie 2018 at 21:13

o sa se faca deljcatese…salam de caine sau virsli de sobolan..?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...