Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Deschiderea Sărbătorii Muzicii la Alba Iulia. Ceremonialul întemeierii municipiului și salve asurzitoare de tun

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 20 iunie 2014, începând cu ora 19.00, seria evenimentelor dedicate Sărbătorii Muzicii la Alba Iulia a început, la Poarta a IV-a din Cetatea Alba Carolina, cu ceremonialul ridicării orasului Apulum la grad de municipiu, un excelent spectacol de reenactment realizat de Garda Romană si Lupii Apoulonului.

Spectacolul sau lecția de istorie, coordoDeschidere Sarbatoarea Muzicii la Alba Iulia (49)nată cu măiestrie de Tudor Roșu și Liviu Zgârciu de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, a readus în fața norocoșilor prezenți la eveniment un celebru ceremonial roman – un ritual al întemeierii, care a avut loc la Alba Iulia, respectiv la Apulum, în urmă cu 1800 de ani când orașul, unul dintre cele mai importante din provincia Dacia, era ridicat la rang de municipiu. Apulum avea atunci circa 35.000 de locuitori, față de puțin peste 60.000 cât are în prezent.

Deschidere Sarbatoarea Muzicii la Alba Iulia (30)Redăm mai jos o scurtă descriere a ritualului roman și personajele:

Tudor Roșu – Fronto – primul guvernator al daciei în noua formulă administrativă a lui Marcus Aurelius – legatus Augusti pro praetore provinciorum Daciarum.

Radu – augurul

Borza – haruspex

Liviu Zgârciu – povestitorul

INAUGURATIO – ceremonie care are mai multe faze:

ORIENTATIO – Odată soarele răsărit, augurul se întoarce spre el pentru a stabili orientarea celor 4 mari sectoare ale cerului, care urmează să se regăsească şi pe pământ. Cu toiagul său (lituus), trasează pe pământ un dreptunghi (numit TEMPLUM), spaţiul sacru din centrul oraşului, de unde urmează să fie urmărite semnele trimise de zei.

META a lăsat o umbră prelungită pe pământ. Aceasta urmează să fie traiectul viitoarei magistrale est-vest a oraşului – DECUMANUS MAXIMUS. Celelalte străzi est-vest vor fi trasate paralel cu ea. Perpendicular este trasat CARDO MAXIMUS. Cardines vor fi paralele cu acesta.

Doi servanţi (CAMILLI) aduc coliviile păsărilor prevestitoare (corbul cioara, acvila). Păsările sunt eliberate rând pe rând de auguri, care interpretează zborul păsărilor după cum zboară, ce sunete scot, direcţia zborului etc.

DEDICATIO – Au fost jertfite animale pentru zei: un bou pentru Jupiter, un taur pentru Marte, precum şi câte o vacă pentru Junona şi Minerva. Măruntaiele (în special ficatul) sunt cerceate de un HARUSPEX.

Carnea este împărţită notabililor prezenţi la ceremonie, (japoi sângele este turnat peste. focul de pe altar, astfel încât fumul să se ridice spre zei.

LIMITATIO – Guvernatorul, mulţumit de cele văzute, declară că jertfa a fost bine primită şi auspiciile sunt favorabile întemeierii. Apoi, asemenea lui Romulus, trasează brazda primordială – SULCUS PRIMIGENIUS.

Agrimensorii continuă măsurarea pământului. Loturile pătrate vor fi împărţite prin tragere la sorţi. Cei cu funcţii mari vor avea însă o urnă specială, trăgând la sorţi cele mai bune loturi. Guvernatorul face tragerea la sorţi a loturilor. Apulum devine o imagine a universului — imago mundi. Ritualul întemeierii

echivalează nu numai cu reluarea fundării Romei, ci şi cu repetarea creaţiei universului, când chaosul iniţial a fost transformat în cosmos, în urma luptei dintre zeii conduşi de Jupiter şi monştrii proteici de felul lui Typhon.

Apulum a fost cel mai mare oraş din Dacia romană, estimat la 35.000 de locuitori. Au existat în fapt două oraşe – unul pe locul actualului cartier Partoş, al doilea în vecinătatea castrului. Ridicarea la rang de municipiu pentru aşezarea de la Partoş a avut loc în timpul lui Marcus Aurelius, fără a putea preciza exact anul. în timpul lui Commodus, oraşul Apulum va primi rangul de colonia şi ius italicum. Ius italicum insemna că locuitorii Apulumului se bucură de aceleaşi privilegii ca locuitorii Romei. Colonia de la Partoş va purta şi epitetul de “chrysopolis”.

Al doilea centru urban s-a dezvoltat în jurul castrului – ridicat în timpul lui Septimius Severus la rang de municipium, iar apoi, în timpul lui Traianus Decius, pe la anul 250, la statutul de colonia.

 

Salve asurzitoare de tun

Deschidere Sarbatoarea Muzicii la Alba Iulia (5)Au urmat apoi și tradiționalele salve de tun, care de această dată, mai mult decât până acum, pentru unii spectatori mai sensibili ar fi putut fi traumatizante. Zgomotul foarte puternic, suflul exploziei și bucățile fumegânde de la materialele folosite de tunarii Gărzii Cetății, împrăștiate la peste zece metri distanță, au azurzit și speriat deopotrivă unele persoane din public. Majoritatea lor însă a aplaudat exprimându-și încântarea pentru emoțiile trăite.

Am aflat apoi, pe surse, că motivul creșterii forței exploziei se datorează schimbării muniției, folosită acum pentru prima dată în prezența spectatorilor.

Curios din fire, l-am întrebat pe comandantul Gărzii, un fost celebru cadru militar, dacă nu consideră că pot fi periculoase aceste explozii, pentru publicul situat în imediata apropiere a tunurilor.

Deschidere Sarbatoarea Muzicii la Alba Iulia (12)Parcă atins de decrepitudine, acesta a răspuns ca un căpitan din secolul XVIII unui soldat nesăbuit: “Pentru noi NU, pentru voi DA!”.

Majoritatea țărilor europene celebrează pe 21 iunie ”Sărabătoarea muzicii”, un eveniment care a avut geneza în Franța anilor ‘80 și care “reunește” anual mii de muzicieni din peste 100 de țări de pe glob. Alba Iulia este unul dintre orașele din România care a păstrat în ultimii trei ani principiile care stau la baza acestui eveniment: diversitatea genurilor muzicale, accesul gratuit la scenă pentru public, sonorizarea unor zone istorice de patrimoniu și, mai mult decât orice, sincronizarea cu eforturile altor țări de a pune în valoare muzica și muzicienii, amatori și profesioniști deopotrivă.

Între 20 și 22 iunie albaiulienii vor putea descoperi noi genuri muzicale, reunite în creații clasice sau nonconfomiste, puse în scenă cu pasiune de către nume mari, invitate la Alba Iulia de pe marile scene ale lumii sau de către muzicieni locali care prin munca lor contribuie permanent la definirea orașului nostru ca un centru cultural cu perspective. Nume precum Nouvelle Vague, Juke Box Trio, Delta Q,  Moonlight Breakfast, Die Medlz, Vocal Tempo, dar si spectacole precum “Carmina Burana” sau “Proms of Delights” au purtat spre Alba Iulia cele mai noi tendinte muzicale sau spectacole clasice, premiere absolute pentru oraşul nostru.

Evenimentul din acest an dă o noua dimensiune manifestării prin faptul că aduce în scenă, ca participant, publicul albaiulian. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când una dintre principalele resurse ale unui eveniment cultural o constituie publicul.  Spectacolul de operă Aida, va reuni voluntari cu o disponibilitate certă față de un act cultural de valoare, unic prin amploare și locul de desfășurare – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina.

PROGRAM

Sâmbătă, 21 iunie 2014

20:00 – Fragment din musicalul „Aida”, după un concept de  Elton John & Tim Rice cu: Cantabile the London Quartet

20.30 –  Aida de Giuseppe Verdi – Opera Natională Română Cluj-Napoca – un spectacol de operă unic, cu peste 500 de personaje, într-o cetate unică în Europa

Duminică, 22 iunie 2014

20:30 –   Concert „3 O’clock” – cocktail de jazz, swing, boogie-woogie si soul
Piața Cetății
21:00 –   Concert Bonnie Tyler
Un nume urias, o legendă  rock-ului. O artistă colosală vine în Cealaltă Capitală!
Piața Cetății

[nggallery id=1972]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea