Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Deputatul Daniel Constantin s-a întâlnit cu reprezentanți ai fermierilor din Apuseni

Publicat

în

Cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina, deputatul Daniel Constantin – membru în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților – s-a întâlnit sâmbătă seara cu câțiva reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de animale din Munții Apuseni și din zona de deal a județului nostru, printre care s-a regăsit și Aurel Stan – președinte al Federației Micilor Fermieri Crescători de Animale şi Deţinători sau Utilizatori de Pajişti – FMFCADUP și director executiv la Cooperativa Agricolă ,,Arieșul Cîmpeni”, acesta deținând și o fermă de măgărițe, într-un localitate aparținătoare orașului Cîmpeni.

La această întâlnire au fost abordate două teme de interes major pentru Munții Apuseni, alături de alte probleme cu care se confruntă fermierii din zonă: situația suprafețelor înscrise la APIA, pe care anul acesta au fost instituite aleatoriu noi arii naturale protejate și problematica obligativității creării foselor septice pentru toți deținătorii de animale, în gospodării.

Elit - Gustul Desăvârșit

La sfârșitul întâlnirii, deputatul Daniel Constantin a sintetizat pentru ziarul Unirea rezultatele întâlnirii cu reprezentanții asociațiilor  crescătorilor de animale, din care am reținut următoarele: „Am venit pentru sărbătoarea tradițională pe care o aveți aici pe Muntele Găina și am profitat de această ocazie pentru a mă vedea și cu crescătorii de animale din această zonă, deoarece aici se întâlnesc câteva probleme specifice pe care le cunosc încă de pe vremea când eram ministrul Agriculturii și mai recent, ministru al Mediului, acestea fiind probleme care țin de ambele ministere. Totodată, mă bucur că sunt alături de foști, actuali și probabil viitori colegi de partid, care gândesc la fel ca mine și despre care sunt convins că vom mai putea face lucruri bune împreună de acum înainte.

Așadar, azi m-am întâlnit cu reprezentanții unor crescători de animale și mă bucur că un proiect la care am ținut foarte mult de pe vremea când eram ministrul Agriculturii, prinde viață, dar nu e suficient: crearea de cooperative. Eu vorbesc de foarte mult timp de această chestiune, dar nu doar că vorbesc, am și făcut anumite lucruri ca să prindă viață.

În primul rând, sprijinul pe care îl poate primi o cooperativă prin PNDR este mult mai mare față decât întreprinderi mari în agricultură sau decât întreprinderi mici și mijlocii, este de 70%, tocmai pentru a-i stimula pe toți fermierii să intre în cooperative. Intrând în cooperative, dincolo de accesul la investiții, au posibilitatea să comercializeze produsele la prețuri mai bune și au piață mai bună, în special pe zona hipermarketuri, care astăzi ocupă peste 50% din piața de desfacere din țara noastră. Dacă ei comercializează o cantitate în cooperativă, semnează un contract mult mai ușor și la prețuri mult mai bune.

În al doilea rând, mă bucur că anul trecut a fost adoptată de către Parlament și promulgată de către președintele Iohannis Legea Cooperativelor, cea care creează facilități pentru 5 ani de zile: nici un fel de impozit – pe proprietate, pe produsele pe care le au și nici impozit pe profit – în scopul de a se asocia toții oamenii în cooperativă. Această lege a fost gândită pentru toate categoriile de cooperative – deși îi ajută mai mult pe cei din zona de zootehnie, dar și pe cei din zona de legume-fructe care astăzi comercializează individual, în condiții nu prea ușoare pentru ei și nici în condiții foarte bune de preț. Dacă ar intra în cooperativă, lucrurile s-ar schimba în bine pentru agricultori.

O altă constatare pe care vreau să o fac este că fermierii nu sunt lipsiți de probleme, că acestea mai sunt și pentru cei din cooperative și pentru cei care lucrează individual. Mai exact, fermierii din zona Munților Apuseni au probleme pentru că aici există numeroase locuri care au intrat în arii protejate. Acum 2-3 luni de zile, când eram la ministerul Mediului, am avut parlamentari care au venit la minister și au expus această problemă, apoi am verificat la Ministerul Agriculturii și am văzut unde este problema.

Astfel, în 2016 s-au făcut planurile de management pentru ariile protejate de la nivel național, iar prin acele planuri, în ariile protejate s-au interzis exploatările în anumite zone, inclusiv pe pajiștile pe care le au și le pășunează fermierii în mod tradițional, de ani de zile. Deși nu mai sunt la ministerul Mediului, eu sper ca pe viitor această problemă semnalată să fie rezolvată și chiar dacă anul acesta fermierii au pierdut sprijinul, anul viitor să poată primi banii. Aceasta este o problemă reală pe care o au, am înțeles că APIA – care a primit de la Mediu adresa că aceste zone au intrat în ariile protejate – nu a mai plătit subvenție pe zona respectivă din ariile protejate.

Ministerul Mediului trebuie să clarifice problema aceasta, adică trebuie să constate că prin această meserie tradițională și modul de viață al oamenilor care a existat de mii de ani, habitatul s-a menținut așa cum este astăzi și atunci nu ar trebui să fie o problemă. De altfel, oamenii când aud de arii protejate înțeleg că nu ar mai trebui să facă nimic acolo. În ariile protejate, planurile de management ar trebui să fie foarte clare: există și zonă de exploatare, și zonă de producție, și zonă turistică, ele doar trebuie foarte bine delimitate. Am auzit pe cei care lucrează în turism că, dacă a intrat zona în ariile protejate, nu se mai pot face de exemplu pârtii de schi, iar acest lucru este fals. Există zone și zone, dar se pot găsi soluții astfel încât chiar și în ariile protejate să se facă exploatări de orice fel, numai că la elaborarea planurilor de management trebuie avute în vedere toate condițiile din zona respectivă.

Totodată, a fost prezentată problema foselor septice, aștept un memoriu pe care înțeleg că l-au făcut deja către ministere și către Parlament. Voi încerca să susțin problema, sunt de acord că trebuie să îmbunătățim tot ce înseamnă mediul și condiții de viață, atât pentru cei care lucrează în mediul rural cât și în afara satelor, dar trebuie pusă o limită minimă așa cum și dânșii au cerut, atunci când se cer astfel de investiții: nu poate un fermier care are 5-7 capete să facă investiții atât de mari în ceea ce ține de protejarea mediului.”

Deputatul Daniel Constantin a fost ministrul Agriculturii în toată perioada guvernului condus de Victor Ponta, timp în care a fost și vicepremier pentru o perioadă, apoi din ianuarie, 2017, odată cu instalarea guvernului Grindeanu, a fost vicepremier și ministrul Mediului aproximativ 3 luni de zile, până în luna aprilie. Totodată, din 2012, este neîntrerupt deputat în Parlamentul României. În prezent, acesta a adăugat că are actele depuse pentru a înființa un nou partid, Partidul Pro România, și așteaptă decizia judecătorească. Acesta a menționat că în județul Alba nu are o echipă foarte mare, dar este una foarte inimoasă care a făcut parte din Partidul Conservator, apoi din ALDE și probabil vor face parte din Partidul Pro România, alături de care există alți oameni care nu au mai făcut politică și vor să se alăture noului partid.

Ovidiu CULDA

 

Salvează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Acțiune a polițiștilor din Alba Iulia, pentru combaterea cerșetoriei: Polițiștii au identificat o minoră de 15 ani, urmărită la nivel național

Publicat

în

Acțiune a polițiștilor din Alba Iulia, pentru combaterea cerșetoriei: Polițiștii au identificat o minoră de 15 ani, urmărită la nivel național

Polițiștii din Alba Iulia au acționat, cu efective suplimentare, pentru creșterea gradului de siguranță publică și combaterea cerșetoriei, pe raza municipiului. Au fost constatate două infracțiuni și au fost evacuate 47 de persoane care se stabiliseră, clandestin, în zona șoselei ocolitoare a municipiului Alba Iulia.

La data de 6 iulie 2022, în intervalul orar 07,30 – 09,30, Poliția Municipiului Alba Iulia a organizat o acțiune cu efective mărite, în sistem integrat, în zona șoselei de centură a municipiului Alba Iulia, în scopul identificării persoanelor care se stabiliseră clandestin în acea zonă și erau predispuse la săvârșirea de fapte antisociale, în special cerșetorie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu ocazia acestei acțiuni, în perimetrul în care erau campate mai multe căruțe, au fost identificate 47 de persoane, majoritatea domiciliate în alte județe, care au fost verificate, iar ulterior au fost evacuate din zonă.

Polițiștii au identificat și o minoră, în vârstă de 15 ani, din municipiul Cluj Napoca, care era urmărită la nivel național, după ce, la data de 30 iunie 2022, a plecat de la domiciliul unei rude din Alba Iulia.

Aceasta a fost internată într-un centru de primire a copilului în regim de urgență, din Cluj Napoca.

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au depistat și două femei, de 21 și 33 de ani, ambele din județul Cluj, care sunt bănuite de săvârșirea infracţiunii de folosirea unui minor în scop de cerșetorie.

Acestea ar fi apelat, în mod repetat, la mila publică, pe raza municipiului Alba Iulia, folosindu-se de copiii lor minori, cu vârste cuprinse între două luni și 9 ani.

La acțiune au participat 24 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, criminalistic și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale care au fost sprijiniți de 8 jandarmi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

7 iulie 2022, COVID-19 în Alba. 20 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

7 iulie 2022, COVID-19 în Alba. 20 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, joi, 7 iulie 2022, s-au înregistrat patru noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de miercuri, 7 iulie 2022, COVID-19 în Alba. Crește numărul cazurilor de COVID, în Alba. 26 de noi infectări, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 54081 de persoane confirmate, 52708 persoane vindecate, 1.290 decese.

Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 158 teste, 24 PCR, 134 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 474494 mai exact, 359465 de teste PCR și 115029 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

ALBA IULIA – 10
AIUD – 2
BLAJ – 1
CUGIR – 1
SEBES – 1
UNIREA – 1
VADU MOTILOR – 1

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 2
SEBES – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:

Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76861 0.65 50
BISTRA 4485 0.45 2
ORAŞ OCNA MUREŞ 13780 0.44 6
METEŞ 2728 0.37 1
VINŢU DE JOS 5516 0.36 2
MUNICIPIUL SEBEŞ 32838 0.27 9
ŞONA 4363 0.23 1
MUNICIPIUL BLAJ 20607 0.19 4
IGHIU 7100 0.14 1
ORAŞ CÂMPENI 7120 0.14 1
ORAŞ TEIUŞ 7129 0.14 1
ORAŞ CUGIR 25321 0.12 3
MUNICIPIUL AIUD 25083 0.08 2
ALBAC 1934 0 0
ALMAŞU MARE 1192 0 0
ARIEŞENI 1531 0 0
AVRAM IANCU 1410 0 0
BERGHIN 1884 0 0
BLANDIANA 884 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2257 0 0
BUCIUM 1379 0 0
CÂLNIC 1933 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1623 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 229 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3062 0 0
CIUGUD 3300 0 0
CIURULEASA 1112 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1960 0 0
CUT 1264 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3124 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GALDA DE JOS 4406 0 0
GÂRBOVA 2144 0 0
GÂRDA DE SUS 1462 0 0
HOPÂRTA 1150 0 0
HOREA 1903 0 0
ÎNTREGALDE 552 0 0
JIDVEI 5299 0 0
LIVEZILE 1149 0 0
LOPADEA NOUĂ 2488 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2525 0 0
LUPŞA 2827 0 0
MIHALŢ 3223 0 0
MIRĂSLĂU 1953 0 0
MOGOŞ 741 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 580 0 0
ORAŞ ABRUD 5147 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3727 0 0
ORAŞ ZLATNA 7764 0 0
PIANU 3573 0 0
POIANA VADULUI 1037 0 0
PONOR 571 0 0
POŞAGA 891 0 0
RĂDEŞTI 1264 0 0
RÂMEŢ 496 0 0
RIMETEA 983 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1574 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2687 0 0
SĂLCIUA 1372 0 0
SĂLIŞTEA 2336 0 0
SÂNCEL 2582 0 0
SÂNTIMBRU 3029 0 0
SĂSCIORI 6464 0 0
SCĂRIŞOARA 1481 0 0
ŞIBOT 2325 0 0
SOHODOL 1653 0 0
ŞPRING 2542 0 0
STREMŢ 2412 0 0
ŞUGAG 2843 0 0
UNIREA 4837 0 0
VADU MOŢILOR 1265 0 0
VALEA LUNGĂ 3118 0 0
VIDRA 1501 0 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum s-a sfârșit „afacerea” unui bărbat din Alba care a înșelat mai multe persoane cu o schelă închiriată: Închisoare cu executare și daune de zeci de mii de euro

Publicat

în

Cum s-a sfârșit „afacerea” unui bărbat din Alba care a înșelat mai multe persoane cu o schelă închiriată: Închisoare cu executare și daune de zeci de mii de euro

Judecătoria Sebeș a condamnat un bărbat din comuna Vinţu de Jos, judeţul Alba, la pedeapsa de 1 an de închisoare în regim de detenţie pentru trei infracţiuni de înşelăciune.

În esenţă, bărbatul a încheiat un contract de închiriere a unei schele metalice de la o societate din Sebeş, care valora 25.000 de euro, pe care, însă, a vândut-o către o altă persoană fizică în schimbul sumei de 10.600 de lei.

Contractul de închiriere a schelei a fost încheiat în 19 octombrie 2018, pentru o chirie de 3.280 lei/lună. După închirierea schelei, administratorul firmei din Sebeş a aflat faptul că societatea care ar fi aparţinut inculpatului era inactivă din septembrie 2018, astfel că aceasta nu mai avea voie să desfăşoare acte de comerţ.

Elit - Gustul Desăvârșit

După câteva zile după predarea schelei către inculpat, un coleg de serviciu al administratorului a fost contactat de o persoană care dorea să achiziţioneze nişte elemente/piese de schelă.

”Având în vedere că nu ştia exact ce elemente de schelă doreşte să achiziţioneze, a trimis o poză cu o piesă tipică pentru modelul de schelă pe care numai persoana vătămată o comercializa pe teritoriul României, precum şi o bucată în mod fizic, astfel că în acest mod persoana vătămată şi-a dat seama că (…) a intrat în posesia schelei pe care o împrumutase lui B. H.

A mers personal în scopul de a livra elementele solicitate, respectiv s-a deplasat unde era depozitată schela, pe care a recunoscut-o ca fiind a sa, în urma discuţiilor purtate cu (…) rezultând faptul că acesta din urmă a cumpărat respectiva schelă de la numitul B. H., sens în care a prezentat un contract de vânzare-cumpărare autentificat de notar, prin care se menţiona că s-a vândut o schelă metalică pentru construcţii, de 380 mp, preţul de vânzare fiind de 10.600 lei, cu toate că preţul real era în jur de 25.000 euro”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Sebeş, cu referire la declaraţia victimei înşelăciunii.

Cumpărătorul schelei, a doua victimă

Între bărbatul din Vinţu de Jos şi cumpărătorul schelei a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare, cu semnătură legalizată la notar. Şi acesta din urmă a devenit victimă, în condiţiile în care a plătit suma de bani pentru o schelă care nu aparţinea în realitate vânzătorului. În final, bărbatul a fost trimis în judecată pentru două fapte de înşelăciune şi una de abuz de încredere.

”Instanţa va avea în vedere atitudinea nesinceră a inculpatului în cursul urmării penale referitor la faptele reţinută în sarcina sa, acesta încercând să fie absolvit de răspundere penală, prezentând propriile versiuni de derulare a evenimentelor, versiuni care nu şi-au găsit suport probator şi erau contrazise pe deplin de probele administrate în cauză, iar în cursul judecăţii, la termenul din 21.02.2022, a recunoscut în totalitatea infracţiunile solicitând judecarea cauzei pe procedura simplificată a recunoaşterii vinovăţiei”, se mai susţine în hotărâre.

Faptul că a recunoscut, în final, faptele nu l-a ajutat să obţină o condamanare cu suspendare. Acesta trebuie să plătească daune de circa 24.000 de euro şi 30.000 de lei, plus suma de 3.903 lei/lună la care se adaugă penalităţi de întârziere de 2%/zi de întârziere, calculată pentru perioada 22.11.2018 până la plata integrală. Hotărârea Judecătoriei Sebeş a fost contestată doar de către firma păgubită, ceea ce înseamnă că autorul infracţiunilor va executa pedepasa de 1 an de închisoare.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare