Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO: Demers lăudabil al DGPCAS Alba, SPAS Alba Iulia și ONG-uri: Ghid practic pentru persoanele cu nevoi speciale

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marți, la Alba Iulia, reprezentanții instituțiilor și ONG-urilor din Alba, care desfășoară activități în zona serviciilor de asistență socială pentru persoanele cu nevoi speciale, s-au întâlnit în cadrul unei “mese rotune” pentru a dezbate situația serviciilor și a nevoilor din domeniul asistenței sociale.

Au participat Sorin Chirilă, directorul general al Direcţiiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Adela Cristescu – director SPAS Alba Iulia, Valentin Frăcea, președintele Comitetului Județean de Analizăn a Probemelor Persoanelor cu Handicap Alba, Marius Schiau, director adunct la DGPCAS, inspectorul școlar Dumitru Panța, reprezentanții ONG-urilor Filantropia, Trebuie Sebeș, Speromax, șamd

Cea mai important demers născut cu această ocazie se referă la conceperea și realizarea unui ghid practic pentru persoanele încadrate în grad de handicap și pentru aparținătorii acestora privind serviciile de asistență socială la care au dreptul, oportunități de muncă, excursii, șamd.

Reprezentanții ONG-urilor care activează în zona serviciilor de asistență socială, Serviciul de Protecție și Asistență Socială din cadrul Primăriilor din județ, precum și persoanele beneficiare (persoane cu dizabilități), vor trebui să se implice, trimițând DGPCAS propuneri și sugestii în acest sens.

Ghidul ar putea conține  o secțiune cu sfaturi pentru gospodine (aparținători, însoțitori) și o altă secțiune cu infirmații tehnice și utile – învățământ pentru persoane cu nevoi speciale.

Dragoș Zaharie, președintele Asociației SM Speromax, a oferit în acest sens un exempu sugestiv privind utilitatea unui astfel de ghid: Omul cu handicap, ar putea să se uite în acest ghid și să vadă că poate beneficia de o tabără gratuită la mare, sau alte astfel de oportunități.”

Directorul DGPCAS, unul dintre oamenii cu cea mai mare experință în domeniul asistenței sociale, a subliniat cât ar putea fi de util  un asfel de ghid pentru persoanele cu dizabilități din Alba și a spus că trebuie încurajată colaborarea între ONG-uri și instituțiile publice.

“Adevărul este că munca asociativă este la început. Însă stimulată, această colaborare reprezintă o șansă pentru dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor de asistență socială”, a declarat directorul general al DGPCAS Alba.

Sorin Chirilă a oferit în acest sens exemplul Asociației Filantropia Alba Iulia, care este acum un model la nivel național.

“Cum s-a dezvoltat Filantropia Alba Iulia este un lucru extraordinar! Au ajuns să reprezinte 80% din activitatea Federației Filantropia care funcționează la nivel național”, a mai spus Sorin Chirilă.

Prezent la dezbateri, inspectorul școlar Dumitru Panța a afirmat că situația la nivelul județului Alba privind serviciile de asistență socială este mai bună față de majoritatea județelor din țară. Colaborarea ISJ Alba cu instituțiile județene din acest domeniu a fost fructificată și prin aprobarea unor clase suplimentare de învățământ special și mai multe cazuri de educație la domiciliu.

Profesorul Dumitru Panța susține că circa 10% din populația școlară din Alba reprezintă elevi cu cerințe educative speciale (CES).

Serviciile de asistență socială sunt însă, în mod clar, sub nevoile existente la nivelul comunității”, a conchis Panța.

[nggallery id=817]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Horea a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, proiectul care dorește modernizarea a peste 5 kilometrii de drum. Este vorba despre strada Bisericii și drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca. Aproximativ 4,5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea