Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: David Prodan, patronul spiritual al Școlii Gimnaziale din Săliștea, comemorat la el acasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La  116 ani de la nașterea academicianului David Prodan, școala gimnazială din localitatea Săliștea, instituție ce poartă numele ilustrului profesor și istoric, a  organizat marți, 13 martie, o înălțătoare și emoționantă manifestare dedicată memoriei marelui savant al Transilvaniei.

La eveniment au participat elevii școlii și cadrele didactice, primarul localității, Aurel Emil Stănilă, preotul Ilie Liviu, elevi ai Colegiului Național „David Prodan” Cugir însoțiți de profesoara CDI, Mariana Cunțan,  precum și istorici și oameni de cultură. Printre aceștia s-au aflat: profesor doctor  Gheorghe Anghel,  colonel în rezervă Constantin Avădanei – președinte al grupului de inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, sculptorul Romi Adam, profesorul Ioan Băscă, colonel – scriitor Ioan Brad, Ioan Străjan –   directorul revistei ,,Dacoromania”, președintele fundației „1Decembriel 1918 pentru unitatea și integritatea României”, Vasile Tudor, alți invitați și personalități locale. Festivitatea s-a desfășurat în laboratorul multimedia, dar și în aer liber, lăngă statuia marii personalități născută în localitatea Săliștea (Cioara).

Evenimentul fost deschis de către  profesoara Ionela Gabriela Suciu – directorul Școlii Gimnaziale „David Prodan” Săliștea, după care a avut loc o slujbă de comemorare urmată de alocațiuni din  partea unor invitați, precum și a profesorului de istorie al școlii, Claudiu Adrian Memu. Manifestarea a continuat cu un scurt program susținut de elevii,  Ilie Rareș Ioan, Mărginean Adrian și Jurjiu Daria Maria, prin care a fost omagiat profesorul și istoricul de recunoaștere internațională David Prodan al cărui nume, cu mândrie, școala îl poartă. În încheiere, elevii Banu Ioana și David Mihai de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir au prezentat, în laboratorul AEL, expuneri cu principalele date biografice și bibliografice din viața și opera marelui istoric.

”Ziua dedicată celebrării patronului spiritual al unității noastre școlare a fost un moment de mare încărcătură patriotică, culturală și istorică, nu doar pentru elevi, ci pentru întreaga comunitate, fapt pentru care le mulțumim  tuturor celor care au fost alături de noi. Folosesc prilejul de a-i  îndemna pe elevii noștri să fie demni urmași ai lui David Prodan, unul dintre cei mai mari istorici ai României”, ne-a transmis directorul școlii, Ionela Gabriela Suciu.(C.P.)

[nggallery id=5304]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, sărbătorită la Sebeș: Intrare liberă pentru vizitarea Casei Zápolya, cel mai vechi și cel mai valoros edificiu laic al orașului medieval

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, sărbătorită la Sebeș: Intrare liberă pentru vizitarea Casei Zápolya, cel mai vechi și cel mai valoros edificiu laic al orașului medieval Celebrarea în fiecare an, în data de 18 aprilie, a patrimoniului construit al umanității este una dintre inițiativele Consiliului Internațional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS), demers menit să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea