Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: „Daţi un leu pentru Cimitirul Eroilor!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

O campanie în memoria soldaţilor care îşi dorm somnul de veci în acest cimitir

  Ori de câte ori trecem pe lângă Cimitirul Eroilor din municipiul nostru gândul ne poartă la eroii neamului, pe care trebuie să-i cinstim. Cu ani în urmă, dascălii inimoşi îi aduceau pe elevi la Cimitirul Eroilor, pentru a le preda lecţii de istorie. Astăzi, din păcate, puţini tineri ştiu să ne mai spună câteva cuvinte despre acest cimitir. Aici îşi dorm somnul de veci 160 de militari (dintre care 7 necunoscuţi), căzuţi în luptele din 23 septembrie 1944 şi 12 martie 1945.

Fiecare are o cruce cu numele, prenumele şi unitatea din care a făcut parte, însă literele abia se mai zăresc. Timpul, veţi spune, el e vinovat, dar poate nu doar el, ci şi cei care ar fi trebuit să aibă grijă ca el, timpul, să nu lase în urmă amărăciune şi indiferenţă.

Un fost colonel, acum în rezervă, Constantin Albu, ne-a mărturisit că trece des pe la Cimitirul Eroilor şi a mai adus în atenţia comunităţii starea jalnică în care se află, însă nimeni nu a reacţionat. „Aşa că, m-am hotărât, ieri, să deschid un cont la CEC Bank şi să lansez Campania „Daţi un leu pentru Cimitirul Eroilor!”. Ateneul Român a fost ridicat, de două ori, de popor. În 1886 s-au strâns bani pentru ridicarea edificiului, iar mai târziu, când clădirea a fost distrusă de bombardamentele celui de-al Doilea Război Mondial, ea a fost refăcută tot cu sprijinul românilor.

Ne dorim ca din fondurile colectate să reuşim să refacem gardul Cimitirului Eroilor, să curăţăm şi să reparăm crucile şi să amenajăm un catarg, astfel ca la fiecare moment solemn să fie ridicat tricolorul ţării. Copiii ar putea ţine lecţii de istorie acolo, aşa cum se întâmpla pe vremuri. Îmi doresc să scăpăm cât mai repede de starea jalnică în care se află Cimitirul Eroilor”, a spus col. (r) Constantin Albu. El ne-a declarat că această campanie va fi promovată şi pe cea mai cunoscută reţea de socializare (Facebook), pentru a reuşi să strângă fondurile necesare cât mai repede.

Cei care doresc să sprijine campania lansată de col. (r)  Constantin Albu pot dona un leu sau mai mult în contul deschis la CEC Bank RO89CECEAB0408RON0465246.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Mituri, ritualuri și superstiții de Dragobete – sărbătoarea românească a iubirii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mituri, ritualuri și superstiții de Dragobete – sărbătoarea românească a iubirii Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii. Dragobete, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. I se mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea