Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO | Coborâtul oilor de la munte 2023, la Loman, o tradiție care se pierde în negura vremurilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Coborâtul oilor de la munte 2023, la Loman, o tradiție care se pierde în negura vremurilor

Transhumanța, migrația cu animalele de la șes la munte, primăvară și de la munte la șeș, toamna, este o tradiție veche, care se pierde în negura vremurilor, respectată cu sfințenie la Loman în județul Alba.

Duminică, în satul Loman din comuna Săsciori a avut loc cunoscutul festival ”coborâtul oilor”, ajuns la a XI-a ediție, o întoarcere la obiceiurile vechi ale oierilor care toamna coborau oile de la munte pentru a le pregăti de iernat.

Obiceiul, păstrat de generaţii întregi de ciobani, a strâns zeci de producători şi crescători de ovine care au profitat de moment pentru a-şi expune preparatele tradiţionale. Îmbrăcați în straie populare, acompaniați de cântecele din fluier specifice, ciobanii și-au coborât mioarele de la munte.

Festivalul a debutat cu o expoziție a crescătorilor de ovine, un târg de berbeci și unul de produse tradiționale românești de pe Valea Sebeșului, obiceiul ”coborâtului oilor” fiind unul dintre momentele cele mai așteptate de către public. Manifestarea va continua cu un spectacol folcloric susținut de către Ansamblul folcloric „Sufletul Lomanului” din Loman, Ansamblul „Dorul munților” din Săsciori, Eugen Mihăilă și Adi Străulea cu formația, Mirela Pețrean cu formația, Bogdan Ciorânu, Dumitru Stoicănescu, Florin Toader, Elena Podean acompaniați de formația New Orkestar.

YouTube video

Firește, la eveniment au participat și Nicolae Florin Morar, primarul din Săsciori, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Dumitru Fulea și mulți alți primari din zona Sebeș.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O fetiţă de doar 7 ani din Ţara Moţilor – Premiul I la Festivalul Naţional de Folclor “Benone Sinulescu”

Unirea Ziarul

Publicat

în

O fetiţă de doar 7 ani din Ţara Moţilor – Premiul I la Festivalul Naţional de Folclor “Benone Sinulescu” La doar 7 ani, Ana Berindei, cursantă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, prin Şcoala de Arte şi Meşteşuguri – clasa de cânt vocal tradiţional, coordonată de prof. Leontina Fărcaş, a câştigat premiul I (grupa […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea