Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Cargo-mobilitate cu pedale, la Alba Iulia, în Săptămâna Europeană a Mobilității

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

cargobiciclete_IMG_8428Săptămâna Mobilităţii Europene a fost sărbătorită la Alba Iulia și în cadrul proiectului ENCLOSE finanţat prin Programul Intelligent Energy Europe (http://www.enclose.eu). Cu biciclete noi, personalizate cu logo-ul turistic al oraşului, achiziţionate de către Primăria Municipiului Alba Iulia în cadrul a două proiecte cu finanţare europeană, precum proiectul ante-menționat și proiectul CycleLOGISTICS (www.cyclelogistics.eu), câțiva tineri bicicliști au ieşit ieri, 22 septembrie, pe străzile celeilalte capitale pentru a le arăta albaiulienilor că bicicleta poate fi o eficientă alternativă de transport şi în oraşul nostru, indiferent de anotimp.

Fie că este vorba de transport de persoane, de mărfuri sau de a face publicitate într-un mod inedit şi îndrăzneţ, cargo-bicicletele pot răspunde nevoii logistice într-un oraş ca Alba Iulia şi pot deveni o resursă importantă pentru mobilitate, implicând costuri accesibile de achiziționare şi întreţinere. Prevăzute cu schimburi de viteză pentru a se adapta oricărei diferențe de nivel şi foarte uşor de condus chiar şi de către începători, cargo-bicicletele pot deveni vehiculele de care au nevoie intersecțiile aglomerate şi traficul infernal din orele de vârf. În astfel de momente benzile de mers devin neîncăpătoare și locurile de parcare insuficiente, testând astfel răbdarea participanților la trafic.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Aşadar, înarmaţi cu zâmbete şi încrezători în puterea exemplului, bicicliştii au pedalat câteva ore pe străzile micului oraş transilvănean, promovând astfel cargo-bicicletele ca mijloc de transport alternativ, încurajându-i pe şoferi să le acorde acelaşi respect şi prioritate în intersecţii, ca oricărui alt participant legitim în trafic.

Unul din obiectivele de dezvoltare a municipiului Alba Iulia pe termen lung îl reprezintă creşterea confortului cetăţenilor şi îmbunătăţirea condiţiilor din trafic prin limitarea accesului maşinilor poluante în centrul oraşului şi stimularea utilizării de către cetăţeni a bicicletelor sau a mijloacelor de transport în comun. Alba Iulia este un loc care poate fi străbătut pe bicicletă sau pe jos, iar restricționarea accesului maşinilor în zona istorică a oraşului reprezintă o măsură care te încurajează să mergi pe jos sau cu bicicleta și să înveți lucruri noi despre oraș. Totuși, această schimbare în comportamentul nostru este important să se realizeze din respectul faţă de patrimoniul cultural, dintr-o conştiinţă civică moştenită şi mai puţin din reguli şi amenzi. Am încredere că într-un viitor apropiat toţi albaiulienii vor contribui cu câte ceva la creşterea calităţii vieţii din oraş. Chiar dacă acel ceva înseamnă renunţarea la maşina personală pentru a se deplasa cu bicicleta sau pe jos la locul de muncă sau în interes personal, plantarea unui copac sau îngrijirea spaţiului verde din faţa locuinţei lor, acest lucru se va reflecta în dezvoltarea oraşului”, a precizat Mircea HAVA, primarul Municipiului Alba Iulia.

Iniţiativa Primăriei Cargo-mobilitate cu pedale este susţinută de Proiectul ENCLOSE în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte 15 oraşe istorice europene. Cei 15 parteneri provin din 12 ţări europene precum Austria, Bulgaria, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Olanda şi Marea Britanie. Consorţiul transnaţional este coordonat de către compania MemEx Srl, din Livorno – Italia, care deţine o vastă experienţă în gestiunea eficientă a proceselor logistice din numeroase oraşe europene.

Alte proiecte europene finanțate prin Programul Intelligent Energy Europe în cadrul cărora Municipiul Alba Iulia a implementat măsuri de dezvoltare durabilă sunt: CycleLogistics (www.cyclelogistics.eu) finalizat în anul 2014, CONURBANT (www.conurbant.eu) și ASPIRE finalizat  în 2009.

[nggallery id=2360]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Rezultate deosebite pentru două eleve din județul Alba: Timar Augusta și Todoran Diana, mențiuni la Olimpiada Națională de Limba Engleză

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rezultate deosebite pentru două eleve din județul Alba: Timar Augusta și Todoran Diana, mențiuni la Olimpiada Națională de Limba Engleză Timar Augusta, de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureș și Todoran Diana de la Liceul Teoretic „Sfântul Iosif”, au reușit să obțină mențiuni la Olimpiada Națională de Limba Engleză. Citește și: Bianca-Maria Grosu, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea