Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO: Căprioare delicate și pui de mistreț dungați, ultimele apariții surprinse în fotografii pe coclaurile din Parcul Național Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes național situată în România, pe teritoriile administrative ale județelor Alba, Cluj și Bihor. Parcul național se află în vestul țării, în partea central-estică a Munților Apuseni, înconjurat de Masivul Vlădeasa la nord, Munții Pădurea Craiului la nord-vest, Munții Bihorului la sud, Munții Gilău la est și Munții Codru-Moma la sud-vest.

La o plimbare pe coclaurile împădurite este imposibil să nu dai de locuri unde mai stau ceva animale sălbatice. Ultimele fotografii postate pe pagina de facebook Parcul Național Apuseni înfățișează o familie de mistreți: mama și puii. Din când în când în peisaj mai apărea şi câte o căprioară.

Delicatele căprioarele nu sunt foarte pretenţioase în privinţa hranei, preferând vegetalele bogate în apă datorită expunerii îndelungate la radiaţiile solare pe parcursul zilei.

Aceste mamifere sunt renumite pentru coloritul blănii lor, însă şi pentru calităţile acesteia. În funcţie de anotimp, blana se schimbă asigurând căprioarei o protecţie mult mai mare; iarna blana este mai groasă şi mai deasă păstrând temperatura interioară mult mai ridicată, pe când avra este mult mai subţire si rară, permiţând temperaturii calde să se elibereze din corp.

Mistreții preferă pădurile întinse de foioase şi de amestec, dar se localizează frecvent şi în trupurile mici de pădure, dacă sunt dese, precum şi în stufă­rişuri şi în plauri. Uneori este întâlnit vara chiar în lanurile mari de cereale din câmpurile cultivate agricol. Datorită amplitudinii ecologice foarte mari, arealul mistreţului se întinde practic de sub golul de munte până pe ţărml mării.

Acesta este ataşat locului de trai numai în măsura în care acesta îi oferă condiţiile necesare vieţuirii (hrană, linişte şi adăpost).

Mistreţul are atât mirosul, cât şi auzul foarte fine. Văzul în schimb este mai slab, sesizând bine doar obiectele în mişcare. Are însă o memorie aparte a locului, astfel încât descoperă uşor orice detaliu nou apărut în peisaj.

FOTO: facebook, Parcul Național Apuseni


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de PAȘTELE CATOLIC 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de PASTE 2024. Urari de Paste, felicitari de Paste și SMS-uri de Sfintele Paști Catolic, Reformat, Protestant Știm că este o perioadă grea pentru toți, fiindcă nu putem să fim alături de cei dragi în aceste momente de sărbătoare, dar putem să-i bucurăm cu un mesaj, prin care să le transmitem toate gândurile bune, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea