Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Aparatul unicului fotograf al Unirii de la 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza, şi cele 5 fotografii cu o valoare istorică uriaşă, expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

în

Albaiulienii şi toţi românii ce vor fi prezenţi în oraşul Marii Uniri de 1 Decembrie vor avea ocazia să vadă expus la Muzeul Unirii  singurul aparat al singurului fotograf de la Marea Adunare Naţională din 1918. Este vorba despre aparatul cu burduf al lui Samoilă Mârza, iar alături de acesta celebrele fotografii realizate de el, considerate drept fotografiile autentice ale  Marii Uniri de la Alba Iulia, cu care delegaţia României s-a prezentat la Conferinţa de Pace de la Paris, din anul 1919, pentru a demonstra caracterul plebiscitar al Marii Adunări şi implicit al voinţei românilor ardeleni de a se uni cu România. Acestea au fost prezentate vineri, de către istoricul Tudor Roşu, ele făcând obiectul exponatului lunii decembrie.

Electrica Furnizare Discount

Aşa după cum a relatat Tudor Roşu, la 1 Decembrie 1918, întâmplarea sau poate norocul face ca Samoilă Mârza să fie prezent alături de delegaţia  din satul său, Galtiu, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. Samoilă Mârza a activat pe fronturile din nordul Italiei, din Galiţia, la sfârşitul războiului (14 noiembrie 1918) a fost prezent la Viena la sfinţirea steagului Consiliului Naţional Român Militar, şi înainte cu doar patru zile de unire ajunge la Alba Iulia, unde a realizat singurele fotografii ale Unirii. Este vorba despre 9 fotografii, cu o valoare istorică uriaşă:  trei clişee cu delegaţia din satul său, Galtiu, în dimineaţa zilei de 1 Decembrie, apoi cele cinci fotografii celebre de pe câmpul lui Horea, care surprind adunarea de la Alba Iulia, dintre care trei cu scene de masă,  şi două de la tribuna oficială, cu episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, care citea Rezoluţia Unirii, alături de el aflându-se Miron Cristea, viitorul patriarh al României, la acea vreme episcop ortodox de Caransebeş,  o alta cu avocatul Aurel Vlad vorbind de la tribună poporului, şi imaginea din 2 decembrie 1918,  de la ceremonia de înmormântare  a lui Ioan Arion (din satul Agriş), ce a fost împuşcat în gara din Teiuş, fiind considerat martirul Unirii.

Acestea sunt fotografiile Unirii care au făcut parte din mapa cu care România s-a prezentat în 1919 la tratatele de pace de la Paris şi cu care delegaţia română argumenta adeziunea populară la acest eveniment marcant, Unirea Transilvaniei cu România. Toate aceste mulţimi de oameni arătau voinţa românilor transilvăneni de a se uni cu România.

„Pe vremea aceea, exista un fotograf oficial al oraşului, cunoscutul Bah, cel care a realizat o serie întreagă de fotografii cu Alba Iulia în toată această perioadă, şi mai târziu, în perioada interbelică, însă, din motive neelucidate încă, acesta a lipsit de la acest moment. Şi iată că, din acea mare masă de participanţi, 100 .000 mii de români,  unul singur avea aparat de fotografiat cu el. Asta ne dă, spun eu, o imagine a situaţiei în care se afla naţiunea română. Ne imaginăm că, dacă acest moment s-ar fi petrecut la Paris sau la Londra, probabil ar fi existat sute de astfel de aparate, dar iată că un singur român avea la acea vreme un aparat de fotografiat”, a explicat Tudor Roşu.

Samoilă Mârza nu a fost conştient în ziua de 1 Decembrie că este unicul fotograf, calitatea de unic fotograf al Unirii fiindu-i recunoscută mai târziu, printr-un certificat semnat la 16 ianuarie 1945 de către Eugen Hulea, preşedintele Despărţământului „Astra” din Alba Iulia şi de Ion Berciu, directorul Muzeului Unirii Alba Iulia. „Neavând nici mandat credenţional şi nefiind un reprezentant oficial, nu a participat la lucrările din sală, şi din cauza aceasta nici nu avem poze cu lucrările Adunării Naţionale din Sala Unirii”, a menţionat istoricul Tudor.

În ceea ce priveşte subiectul Samoilă Mârza, diverşi autori au fost interesaţi de personalitatea acestuia şi în special de prezenţa sa la Alba Iulia şi de fotografiile realizate atunci. În 1919, S. Mârza a realizat albumul intitulat Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri, pe care l-a dăruit unor personalităţi marcante ale mediului politic şi cultural românesc. Pe parcursul perioadei interbelice, fotograful Unirii a realizat numeroase fotografii, fie la evenimente importante petrecute la Alba Iulia, fie cu diverse obiective din judeţ, la cererea unor instituţii, dar mai ales cu chipuri de oameni simpli, de pe o rază largă în jurul Alba Iuliei.

Potrivit lui Tudor Roşu, aparatul a ajuns în colecţia muzeului albaiulian  fiind achiziţionat de către domnul dr. Gheorghe Anghel, fostul director al muzeului, care i-a luat şi un interviu foarte ineteresant lui Samoila Mârza în 1967. Se pregătea atunci momentul semicentenarului Unirii, în 1968, iar cu banii obţinuţi pentru aparat Samoilă Mârza îşi propunea să achiziţioneze un aparat modern, dar a decedat în acel an. Practic, cu acest a aparat a făcut poze vreme de mai bine de 60 de ani.

Aparatul este una din piesele cu cea mai mare valoare istorică din colecţiile muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia. Acesta datează de la începutul secolului XX şi este de marca H. Ernemann, Dresa, model cu trepied, burduf extensibil din piele. Tipul de negativ este placă fotografică, iar obiectul Carl Zeiss Jena. Anastigmat Tessar 1:6,5; f.18 cm DPD.

Vă prezentăm mai jos imagini de la vernisajul exponatului:

[Gallery not found]
Publicitate

Ştirea zilei

Sterilizarea gratuită a câinilor fără pedigree, cu stăpân, de pe raza Municipiului Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Pentru reducerea incidenţei abandonului pe domeniul public a animalelor fără stăpân şi a actelor de cruzime şi maltratare, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia se află un proiect de hotărâre privind încheierea unui contract de prestări de servicii pentru sterilizarea gratuită a câinilor fără pedigree, cu stăpân, de pe raza Municipiului Alba Iulia.

Prin proiectul de hotărâre supus spre dezbatere Consiliului Local al Municipiului Alba lulia,propun aprobarea campaniei de sterilizare gratuită a câinilor fără pedigree, cu stăpân, de pe raza Municipiului Alba lulia.

Ţinând seama de intenţia administraţiei locale de a depune toate eforturile pentru a avea un municipiu armonios din punct de vedere al relaţiei om – animal, un oraş care pune accentul pe viaţă şi animalele beneficiază de protecţie şi de bunăstare.

În acest sens, sursa existenţei şi persistenţei câinilor fără stăpân este dublă, înmulţirea necontrolată şi abandonul acestora pe domeniul public.

Pentru reducerea incidenţei abandonului pe domeniul public a animalelor fără stăpân şi a actelor de cruzime şi maltratare singura soluţie umană, sustenabilă şi eficientă de a controla numărul animalelor cu sau fără stăpân este sterilizarea în masă.

Înmulţirea necontrolată a animalelor în special al câinilor reprezintă una din cauzele principale de abandon pe domeniul public..

În privinţa abandonului de animale,acesta provine atât din iresponsabilitatea proprietarilor,cât şi din înmulţirea necontrolată a animalelor pe care le au în posesie, întrucât acestea nu sunt sterilizate, deşi obligativitatea există. în pofida existenţei obligativităţii legale de a steriliza câinii,prea mulţi proprietari nu au făcut acest lucru,unul din motive fiind costul financiar, dar şi lipsa de comunicare şi informare.

Propun ca acestă campanie să se desfăşoare în perioda 16.08 – 30.11.2021

Având în vedere obiectivele administraţiei locale de reducere a numărului de câini fără

Stăpân în prima etapă şi eradicarea acestui fenomen pe termen mediu, propun analiza şi dispunerea în consecinţă.

Publicitate
Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Accident rutier între Galda de Jos și Cricău: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile

Publicat

în

FOTO| Accident rutier între Galda de Jos și Cricău: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile

Un accident rutier a avut loc astăzi, 25 iulie, între localitățile Galda de Jos și Cricău.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit informațiilor din cadrul grupului de Facebook INFO TRAFIC jud. Alba, un autoturism marca Dacia Logan a părăsit partea carosabilă și s-au răsturnat în câmp.

Potrivit unui cetățean care a trecut prin zona incidentului, mașina ar fi putut fi condusă de un începător, întrucât avea semnele specifice lipite pe geam.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Modernizarea străzilor din Războieni-Cetate, Cisteiul de Mureș și Micoșlaca: Licitația de peste 90.000 de lei, lansată de primăria Ocna Mureș

Publicat

în

Primăria orașului Ocna Mureș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziție, în cadrul proiectului „Servicii de proiectare lucrări modernizare străzi în localităţile Războieni-Cetate, Cisteiul de Mureş și Micoşlaca”. Valoarea totală estimată a investiției este de 92.436,97, fără TVA.

Având în vedere că satul Războieni-Cetate este amplasat în partea de Nord-Est faţă de oraşul Ocna Mureş iar satele Cisteiul de Mureş şi Micoşlaca sunt în partea de Vest faţă de oraşul Ocna Mureş, proiectul va fi conceput pe două loturi şi anume:

  • Lotul 1 – localitatea Războieni-Cetate, 15 străzi în lungime aproximativă de 3.964 m,
  • Lotul 2 – localităţile Cisteiul de Mureş şi Micoşlaca, 23 străzi în lungime aproximativă de 6.695 m.
Justificarea necesităţii întocmirii proiectului tehnic:

– legislaţia in vigoare privind investiţiile în obiective de interes public

– în vederea executării lucrărilor de modernizare străzi, care datorită degradărilor care afectează drumurile sub acţiunea traficului şi a factorilor climatici, traficul se desfăşoară greoi, cu viteză redusă şi consumuri mari de carburanţi ai autovehiculelor precum şi degajări în cantităţi mari de noxe.

– situaţia precară a străzilor la această dată impune refacerea sistemului rutier, scurgerea apelor pluviale, acostamente, drumuri laterale-intersecţii, accese, lucrări de semnalizare.

Asfel modernizarea străzilor este necesară pentru siguranţa oamenilor, protecţia bunurilor şi aşezărilor umane, a obiectivelor de interes public şi nu în ultimul rând a calităţii mediului – aerului, care prin descongestionarea traficului se va obţine siguranţa circulaţiei şi reducerea emisiilor de noxe poluante în atmosferă, cu efect în creşterea calităţii vieţii populaţiei în Oraşul Ocna Mureş.

Principalele obiective:

– Dezvoltarea infrastructurii rutiere, având ca scop facilitarea accesului populaţiei şi agenţilor economici din satele aparţinătoare Războieni-Cetate, Cisteiul de Mureş şi Micoşlaca în Oraşul Ocna Mureş;

– Reducerea emisiilor poluante generate de consumul mai mare de combustibil datorat traficul ce se desfăşoară pe străzi nemodemizate;

– Creşterea valorii arhitecturale, ambientale şi de integrare cromatică în mediul urban;

– Întreţinerea mai uşoară şi mai eficientă a străzilor.

Lucrările ce se vor executa în baza documentaţiei tehnico-economice, vor conduce la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din unitatea administrativ-teritorială a oraşului Ocna Mureş, din punct de vedere social, educaţional, posibilităţilor de petrecere a timpului liber, economic, al condiţiilor de locuire şi a calităţii mediului urban în care trăiesc.

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea