Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Alertă imediată de TORNADĂ în România: Norul Cumulonimbus Arcu este deasupra țării noastre

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Alertă imediată de TORNADĂ în România: Norul Cumulonimbus Arcu este deasupra țării noastre

Un serviciu european de monitorizare a furtunilor severe a emis o prognoză alarmantă pentru România, atrăgând atenția că joi seară se așteaptă vânt puternic în rafale, grindină de dimensiuni mari și foarte mari, precum și posibilitatea formării tornadelor.


Un expert în meteorologie din Oradea a explicat pentru publicația Bihoreanul.ro că acest pericol este valabil și pentru România, motiv pentru care cetățenii ar trebui să fie precauți.

„Este destul de sigur că joi după-masă spre seară vom avea un sistem de furtuni, nu se știe exact pe unde va intra în țară. Dacă va fi pe la Chișineu-Criș, va lovi Oradea din plin, dar alte estimări arată că ar putea intra pe la sud-vest de Timișoara. Cert este că și noi vom resimți ceva, nu știm cu ce intensitate”, a declarat Alex Trandafir, joi, pentru sursa mai sus menționată.

„Se așteaptă să izbucnească furtuni severe și extrem de severe pe un front din nordul Italiei până în România și Ucraina”, a transmis Estofex, publicând și o hartă a simulării fenomenelor.

Conform acesteia, România se va confrunta cu fenomene de nivel 3, adică foarte severe, dar și de nivel 2.

„Când bate vântul din direcții diferite se formează niște turbioni, curenți de rotație. Astăzi, această forfecare în zona noastră și în Ungaria este foarte ridicată”, a declarat Trandafir.

Conform informațiilor furnizate de orădean, sistemul de furtuni care va ajunge în România joi este rezultatul unui front rece care a provocat distrugeri în Olanda și Germania în zilele anterioare și care se deplasează cu o forță considerabilă.

În plus, furtuna puternică de joi dimineață a fost însoțită de un fenomen spectaculos pentru cei care au observat cerul: un nor impresionant denumit Cumulonimbus Arcus (vezi imaginea principală).

„Acesta este un sistem convectiv care a pornit din Austria aseară și, conform majorității modelelor de prognoză, se presupunea că se va disipa în Ungaria în cursul nopții, dar a fost atât de puternic încât a ajuns până aici”, a explicat specialistul.

Acest nor, asemenea unui zid uriaș, se formează între două mase de aer. „Se află în zona în care aerul cald se ridică, iar în spatele peretelui se află aer rece. Când trece, simți o rafală puternică de vânt și temperatura scade”, a adăugat localnicul din Oradea.

Norul a fost fotografiat de mai mulți rezidenți ai Oradiei, care au distribuit imaginile pe platformele de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea