Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: ADR CENTRU – Biserica de lemn din Geogel şi capela „Inima lui Isus” din Odorheiu Secuiesc – viitoare obiective turistice

Publicat

în

In 21.06.2017, la sediul ADR Centru au fost semnate contracte de finantare pentru alte doua proiecte de reabilitare si restaurare a unor obiective de patrimoniu cultural-istoric. In judetele Alba si Harghita, harta obiectivelor de patrimoniu cultural ce se pot vizita se completeaza cu doua noi repere culturale, ansamblul capelei ”Inima lui Isus” din Odorheiu Secuiesc si Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”. Cele doua contracte de finantare cu o valoare totala de 4,55 milioane lei vor fi finantate din bugetul Programului Operational Regional 20147-2020,  prioritatea de investitii 5.1, program gestionat la nivelul Regiunii Centru de catre ADR Centru.
 
”Suntem regiunea cu cea mai mare crestere ca numar de turisti, 2,5 milioane in anul 2015, iar din numarul mare de proiecte depuse pe aceasta prioritate, respectiv 71, care solicitau peste 509 milioane lei fonduri nerambursabile pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu, rezulta bogatia patrimoniului nostru, precum si necesitatea de a-l reda nealterat, cetatenilor. Pentru salvarea obiectivelor, pentru reducerea nivelului de degradare si introducerea lor in circuitul turistico-economic, principalele actiuni care sunt finantate prin Program se concentreaza asupra activitatilor de restaurare, protectie si conservare a obiectivelor de patrimoniu, dar si asupra activitatilor de promovare, pentru punerea lor in valoare. Atat populatia rezidenta, cat si turisti, vor aprecia si alege acele destinatii care acorda o atentie sporita mediului si comunitatilor locale, care beneficiaza astfel de o crestere semnificativa a calitatii vietii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. 
Dupa cum sustin beneficiarii proiectului ce vizeaza restaurarea bisericii de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”, zona de implementare este un cunoscut leagan al istoriei poporului roman, adapostind importante urme arheologice si vestigii istorice. Desi se afla intr-o zona montana superba, turismul in satul Geogel este un sector foarte slab dezvoltat, fara cabane sau pensiuni agroturistice. Insa acest obiectiv este avut in vedere pentru perioada 2015-2020, iar acest proiect de restaurare a bisericii construite in 1751, cu o valoare totala de 3,09 milioane lei, din care 3,03 milioane lei finantare nerambursabila solicitata, are rolul de a creste numarul de turisti si dorinta comunitatii locale sau a agentilor economici de a se dezvolta si in aceasta zona. Din bugetul alocat acestui proiect, se vor realiza lucrari de consolidare a fundatiei, peretilor si boltii, de conservare si restaurare a lemnului, dusumelei si finisajelor, pentru lucrari de restaurare a picturii murale si a icoanelor imparatesti. Beneficiarul proiectului, Parohia Ortodoxa Romana Geogel, estimeaza ca acest proiect se va finaliza in luna mai 2019. Acest proiect va fi complementar cu cel depus de autoritatile judetene pentru reabilitarea traseului montan intre Aiud si Abrud, deschizand astfel o poarta catre frumusetile Apusenilor.
Punerea in valoare a ansamblului capelei romano-catolice ”Inima lui Isus”, prin reabilitarea si integrarea in circuitul turistic, este scopul celui de-al doilea proiect ce intra la finantare. Capela ”Inima lui Isus” este unul dintre cele mai des mentionate monumente istorice ale orasului Odorheiu Secuiesc, aflandu-se in drum spre Cristuru Secuiesc, pe situl satului disparut Gyarosfalva. Constructia cu o volumetrie inedita, este imprejmuita de un zid scund de piatra de plan ovoidal neregulat, sprijinit prin contraforturi, cu o poarta spre sud si o usa spre nord. Pe varful frontonului portii sudice se vede o cruce de piatra, iar deasupra usii se observa inscriptia 1830 modelata din tencuiala, iar in chenarul de lemn al usii sta inscris anul 1771. Prin bugetul total al proiectului de 1,45 milioane lei, din care 2,07 milioane lei finantare nerambursabila, se vor efectua lucrari de reabilitare  arhitecturalo-structurale a cladiri capelei si a casei de locuit, se vor inlocui si completa instalatiile interioare termice, electrice, de apa, canalizare si antifoc, se va amenaja  un spatiu expozitional si un centru de informare turistica. Beneficiarul acestui proiect, Protopopiatul Romano-catolic Odorheiu Secuiesc, estimeaza ca acest proiect se va finaliza pana in luna iunie 2021.

Salvează

Salvează

Publicitate

Actualitate

În ciuda tsunamiului de noi infectări COVID ministrul Educației optează pentru școală cu prezență fizică: „Învăţământul online nu este o soluţie”

Publicat

în

În ciuda tsunamiului de noi infectări COVID ministrul Educației optează pentru școală cu prezență fizică: „Învăţământul online nu este o soluţie”

Elevii din România trebuie să meargă neapărat la școală în ciuda crizei sanitare, spune ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Câmpeanu. Motivul este faptul că mulți copii trăiesc în mediul rural și nu au acces la internet de calitate, iar trecerea în online înseamnă ruperea completă de educație.

„Şcoala online nu este o variantă pentru România în acest moment. 1 din 3 copii învață în mediul rural. La nivel național, avem oficial, o acoperire de internet de 94%, însă când vorbim de un proces didactic de o minimă calitate, este nevoie de o viteză de cel puțin 100 mb/secundă. Pentru a preda online, ai nevoie de o viteză de transfer, nu numai de internet, ci de internet de calitate. Acest lucru este realizat abia în jumătate de țară. Din acest motiv, învăţământul online nu este o soluţie viabilă pentru România în acest moment. Trebuie să facem tot posibilul să păstrăm școala deschisă cu prezenţa fizică: Elevii au pierdut deja foarte mult.”, a declarat Sorin Cîmpeanu, sâmbătă dimineață, pentru B1 TV.

Electrica Furnizare Discount

„Închiderea școlilor va fi plătită și este deja plătită pentru greșelile noastre, ale adulţilor, au plătit mult prea mult această lipsă de responsabilitate. Învăţământul online va fi o variantă viabilă când vor fi îndeplinite 5 condiţii

-Conectivitatea generalizată, suntem departe de acest obiectiv
-Disponibilitate de echipamente pentru toţi copii
-Conţinut digital pentru toate disciplinele. Nu avem în acea mai mare parte
-Profesori pregătiţi pentru predare online. Avem formați cu certificare 1 din 5 doar
-Platforme pentru evaluare. Orice proces didactic se finalizează cu evaluare”, a adăugat ministrul interimar al educației.

sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

MUNICIPIUL SEBEȘ| Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul 2021-2022: Acte necesare și programul de depunere

Publicat

în

MUNICIPIUL SEBEȘ| Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul 2021-2022: Acte necesare și programul de depunere

Primăria Municipiului Sebeș vă informează că începând cu data de 15 octombrie 2021, persoanele interesate pot prelua cerere / declarație pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței pe perioada sezonului rece noiembrie 2021 – martie 2022 / suplimentul pentru energie. Modelele de formulare sunt disponibile la sediul Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș, situat în cartierul Aleea Lac, nr. 12, telefon: 0258-730611, 731007.

La același sediu se vor depune și toate actele necesare pentru acordarea ajutorului de încălzire, de luni până joi, între orele 8.30-16.30, iar vineri între orele 08:30-14:00, termenul limită fiind data de 15 noiembrie 2021.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Au început lucrările la podul mare din Sebeș: Circulația rutieră se efectuează pe un singur sens

Publicat

în

Au început lucrările la podul mare din Sebeș: Circulația rutieră se efectuează pe un singur sens

În cursul acestei dimineți a fost restricționat traficul rutier pe podul peste râul Sebeș, care se află în lucrări de reparații. Circulația rutieră este semaforizată și se desfășoară pe un singur sens. Lucrările la podul care unește strada Valea Frumoasei de strada Augustin Bena includ reabilitarea covorului asfaltic și aplicarea de dispozitive de acoperire a rosturilor de dilatație. Termenul estimat de finalizare a lucrărilor este de trei săptămâni. Contractul de lucrări este gestionat de SPAP Sebeș.

În ultima perioadă, în zona podului au fost realizate mai multe intervenții menite să îmbunătățească mobilitatea urbană: spart și transportat beton vechi (cca. 30 mc), cofrat și turnat beton nou (cca. 30 mc), confecționat și montat stâlpi noi de susținere (12 bucăți), demontat balustrade vechi (40 ml) și confecționarea unor noi balustrade, recondiționat și vopsit picioare balustrade vechi peste pod (192 ml), recondiționat și vopsit balustrade vechi peste pod (455 ml), recondiționat și vopsit grilaj din țeava (1388 ml).

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare