Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: ADR CENTRU – Biserica de lemn din Geogel şi capela „Inima lui Isus” din Odorheiu Secuiesc – viitoare obiective turistice

Ziarul Unirea

Publicat

în

In 21.06.2017, la sediul ADR Centru au fost semnate contracte de finantare pentru alte doua proiecte de reabilitare si restaurare a unor obiective de patrimoniu cultural-istoric. In judetele Alba si Harghita, harta obiectivelor de patrimoniu cultural ce se pot vizita se completeaza cu doua noi repere culturale, ansamblul capelei ”Inima lui Isus” din Odorheiu Secuiesc si Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”. Cele doua contracte de finantare cu o valoare totala de 4,55 milioane lei vor fi finantate din bugetul Programului Operational Regional 20147-2020,  prioritatea de investitii 5.1, program gestionat la nivelul Regiunii Centru de catre ADR Centru.
 
”Suntem regiunea cu cea mai mare crestere ca numar de turisti, 2,5 milioane in anul 2015, iar din numarul mare de proiecte depuse pe aceasta prioritate, respectiv 71, care solicitau peste 509 milioane lei fonduri nerambursabile pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu, rezulta bogatia patrimoniului nostru, precum si necesitatea de a-l reda nealterat, cetatenilor. Pentru salvarea obiectivelor, pentru reducerea nivelului de degradare si introducerea lor in circuitul turistico-economic, principalele actiuni care sunt finantate prin Program se concentreaza asupra activitatilor de restaurare, protectie si conservare a obiectivelor de patrimoniu, dar si asupra activitatilor de promovare, pentru punerea lor in valoare. Atat populatia rezidenta, cat si turisti, vor aprecia si alege acele destinatii care acorda o atentie sporita mediului si comunitatilor locale, care beneficiaza astfel de o crestere semnificativa a calitatii vietii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. 
Dupa cum sustin beneficiarii proiectului ce vizeaza restaurarea bisericii de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”, zona de implementare este un cunoscut leagan al istoriei poporului roman, adapostind importante urme arheologice si vestigii istorice. Desi se afla intr-o zona montana superba, turismul in satul Geogel este un sector foarte slab dezvoltat, fara cabane sau pensiuni agroturistice. Insa acest obiectiv este avut in vedere pentru perioada 2015-2020, iar acest proiect de restaurare a bisericii construite in 1751, cu o valoare totala de 3,09 milioane lei, din care 3,03 milioane lei finantare nerambursabila solicitata, are rolul de a creste numarul de turisti si dorinta comunitatii locale sau a agentilor economici de a se dezvolta si in aceasta zona. Din bugetul alocat acestui proiect, se vor realiza lucrari de consolidare a fundatiei, peretilor si boltii, de conservare si restaurare a lemnului, dusumelei si finisajelor, pentru lucrari de restaurare a picturii murale si a icoanelor imparatesti. Beneficiarul proiectului, Parohia Ortodoxa Romana Geogel, estimeaza ca acest proiect se va finaliza in luna mai 2019. Acest proiect va fi complementar cu cel depus de autoritatile judetene pentru reabilitarea traseului montan intre Aiud si Abrud, deschizand astfel o poarta catre frumusetile Apusenilor.
Punerea in valoare a ansamblului capelei romano-catolice ”Inima lui Isus”, prin reabilitarea si integrarea in circuitul turistic, este scopul celui de-al doilea proiect ce intra la finantare. Capela ”Inima lui Isus” este unul dintre cele mai des mentionate monumente istorice ale orasului Odorheiu Secuiesc, aflandu-se in drum spre Cristuru Secuiesc, pe situl satului disparut Gyarosfalva. Constructia cu o volumetrie inedita, este imprejmuita de un zid scund de piatra de plan ovoidal neregulat, sprijinit prin contraforturi, cu o poarta spre sud si o usa spre nord. Pe varful frontonului portii sudice se vede o cruce de piatra, iar deasupra usii se observa inscriptia 1830 modelata din tencuiala, iar in chenarul de lemn al usii sta inscris anul 1771. Prin bugetul total al proiectului de 1,45 milioane lei, din care 2,07 milioane lei finantare nerambursabila, se vor efectua lucrari de reabilitare  arhitecturalo-structurale a cladiri capelei si a casei de locuit, se vor inlocui si completa instalatiile interioare termice, electrice, de apa, canalizare si antifoc, se va amenaja  un spatiu expozitional si un centru de informare turistica. Beneficiarul acestui proiect, Protopopiatul Romano-catolic Odorheiu Secuiesc, estimeaza ca acest proiect se va finaliza pana in luna iunie 2021.
[nggallery id=4222]

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș ANAF pregătește controale la soții sau fraţii care au firme împreună în România Este ideea ministrului de Finanțe, Marcel Boloş, care a modificat Codul Fiscal la finalul anului trecut, iar această prevedere ar urma să intre în vigoare din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea