Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fostul unirist Dan Găldeanu ameninţat în stil mafiot de oamenii lui Şimota pentru a renunţa la banii cuveniţi de la Jiul Petroşani

Dan HENEGAR

Publicat

în

Fotbalistul Dan Găldeanu, golgheterul all-time al Unirii Alba Iulia în Divizia A, în perioada 2003-2005 a fost implicat într-un episod cutremurător în 2007, în perioada când activa la Jiul Petroşani, echipă păstorită de Alin Şimota, personaj aflat acum după gratii. Ex-uniristul a trăit clipe de groază în acele vremuri, când a îndrăznit să-şi ceară drepturile, însă a ajuns să fie persecutat de „oamenii” lui Şimota.

Jucătorul originar din Sebeş a fost şantajat să renunţe la banii cuveniţi, 7500 de dolari, într-un mod mafiot, ameninţat cu briceagul de „gorilele” lui Şimota, dar şi şi cu presiuni asupra soţiei sale de atunci, Ibolya, a cărui integritate fizică era pusă în pericol. După ce a scăpat din calvarul din Valea Jiului, Găldeanu s-a întors la Unirea Alba Iulia, iar respectivul caz a fost prezentat pe larg în paginile cotidianului nostru, la vremea respectivă. Subiectul a fost reluat zilele trecute de cotidianul „Prosport”, în contextul în care dosarul de trimitere în judecată a lui Alin Şimota, finanţatorul echipei Jiul Petroşani între 2001 şi 2013, se află pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, Actorii acestui episod sunt Alin Şimota, locotenentul său, Cristian Constantin Litera, bodyguardul Cătălin Penciuc şi fotbalistul Dan Găldeanu. De numele lui Litera se leagă şi recenta arestare a lui Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba.

*Şimota în penitenciar din luna iunie

Conform materialului publicat în cotidianul mai sus citat, Alin Şimota a fost arestat preventiv în luna iunie, pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional, şantaj şi lipsire de libertate. De atunci, el se află în arest la penitenciarul Aiud, procesul său demarând la Curtea de Apel Alba Iulia luna aceasta. Alături de el, mai se află în boxa acuzaţilor încă 13 persoane, între care Cristian Constantin Litera (şi el reţinut la penitenciarul Aiud), dar şi Cătălin Penciuc, judecat în stare de libertate. În dosarul de urmărire penală, întocmit de DIICOT Alba, se găsesc mai multe fapte reţinute în sarcina lui Şimota, în legătură cu clubul de fotbal Jiul Petroşani.

Pasaj din dosar: „În vara lui 2007, inculpaţii Şimota, Litera şi Penciuc au şantajat un fotbalist care a activat la Jiul Petroşani, şi anume GD. Întrucât clubul nu i-a plătit drepturile salariale, jucătorul a depus un memoriu la Comisia pentru statutul jucătorului din cadrul LPF. Prin Hotărârea nr.4 din 29.05.2007, rămasă definitivă, Comisia a dat câştig de cauză jucătorului, obligând clubul să-i plătească suma de 7.500 USD, plus 1.575 lei, cheltuieli medicale (…).Pentru a nu plăti banii şi a nu risca nici sancţionarea pe linie sportivă, Şimota l-a şantajat pe jucător. În cursul lunii iunie 2007, jucătorul, care locuia în Alba Iulia, a fost sunat insistent de Şimota, care i-a solicitat să vină la Petroşani pentru a-i da banii cuveniţi. Deşi a avut unele ezitări, GD a acceptat şi, odată ajuns la club, a fost invitat de Litera în biroul lui Şimota. În încăpere, unde se afla şi Penciuc, au început ameninţările. Litera i-a pus un briceag în gât, iar Penciuc l-a ameninţat că-l loveşte cu un box pe care-l avea pe mână, după care cei doi i-au solicitat  să semneze o convenţie de renunţare la drepturi, datată 29.05.2007, ceea ce de frică G.D. a făcut, fără a citi ce a semnat. După ce Litera şi Penciuc au verificat semnătura pentru ca aceasta să corespunde cu semnătura depusă de jucător pe alte acte, i-au dat drumul”.
*Şimota l-a chemat pe Găldeanu la Petroşani şi l-a lăsat pe mâna „locotenenţilor“ săi

Dan Găldeanu (39 de ani) şi-a surprins agresorii. S-a oferit singur să semneze, dar cuţitul i-a fost pus la gât de parcă era parte din scenariu. El a refuzat să se constituie parte civilă în proces. În sezonul 2006-2007, la Jiul Petroşani a evoluat un singur jucător originar din Alba, care să corespundă datelor din dosar, în speţă Dan Găldeanu. Fostul mijlocaş, stabilit în Arad actualmente antrenor fără angajament, nici măcar nu încearcă să ascundă incidentul. „Eu sunt cel care apar în dosar. Nu ştiu cum au ajuns procurorii la mine, dar cunoşteau cazul. Le-am povestit tot”, a declarat Găldeanu pentru ProSport.

La şase ani de la incident, imaginile sunt încă vii în mintea omului de fotbal. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viaţă, că pot să muncesc. Tot timpul cât am stat în acel birou am avut un sentiment de siguranţă nefiresc. Eram liniştit deşi mi-am dat seama imediat ce se va întâmpla. Când am văzut că Şimota nu vine m-am ridicat de pe scaun şi i-am întrebat senin pe cei doi dacă doresc să le semnez convenţia de renunţare la drepturi. M-au privit surprinşi. Le-am spus că am venit la club special să nu fac rău echipei, că altfel ar fi fost depunctată, şi că sunt de acord să semnez orice. Deşi nu era nevoie, în acel moment au început ameninţările, mi-au pus briceagul la gât, de parcă s-ar fi simţit obligaţi să ducă la capăt o solicitare. Am semnat şi le-am repetat că nu era nevoie de ameninţări”, curge povestea lui Găldeanu.
Fostul jucător ştie de problemele lui Alin Şimota şi tocmai de aceea pune stop dezvăluirilor. „Nu vreau să fac rău. Ce a fost, a fost. În viaţă te loveşti de multe obstacole. Anchetatorii m-au întrebat dacă vreau să mă constitui parte civilă, dar am refuzat”, mai spune el.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională Mai mulți elevi din Aiud, Sânmiclăuş și Sebeș s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de limba germană maternă și limba maghiară maternă. Etapa județeană a OLIMPIADEI DE LIMBA ȘI LITERATURA GERMANĂ MATERNĂ, clasele V-XII, s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea