Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

Fostul unirist Dan Găldeanu ameninţat în stil mafiot de oamenii lui Şimota pentru a renunţa la banii cuveniţi de la Jiul Petroşani

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Fotbalistul Dan Găldeanu, golgheterul all-time al Unirii Alba Iulia în Divizia A, în perioada 2003-2005 a fost implicat într-un episod cutremurător în 2007, în perioada când activa la Jiul Petroşani, echipă păstorită de Alin Şimota, personaj aflat acum după gratii. Ex-uniristul a trăit clipe de groază în acele vremuri, când a îndrăznit să-şi ceară drepturile, însă a ajuns să fie persecutat de „oamenii” lui Şimota.

Jucătorul originar din Sebeş a fost şantajat să renunţe la banii cuveniţi, 7500 de dolari, într-un mod mafiot, ameninţat cu briceagul de „gorilele” lui Şimota, dar şi şi cu presiuni asupra soţiei sale de atunci, Ibolya, a cărui integritate fizică era pusă în pericol. După ce a scăpat din calvarul din Valea Jiului, Găldeanu s-a întors la Unirea Alba Iulia, iar respectivul caz a fost prezentat pe larg în paginile cotidianului nostru, la vremea respectivă. Subiectul a fost reluat zilele trecute de cotidianul „Prosport”, în contextul în care dosarul de trimitere în judecată a lui Alin Şimota, finanţatorul echipei Jiul Petroşani între 2001 şi 2013, se află pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, Actorii acestui episod sunt Alin Şimota, locotenentul său, Cristian Constantin Litera, bodyguardul Cătălin Penciuc şi fotbalistul Dan Găldeanu. De numele lui Litera se leagă şi recenta arestare a lui Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba.

*Şimota în penitenciar din luna iunie

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform materialului publicat în cotidianul mai sus citat, Alin Şimota a fost arestat preventiv în luna iunie, pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional, şantaj şi lipsire de libertate. De atunci, el se află în arest la penitenciarul Aiud, procesul său demarând la Curtea de Apel Alba Iulia luna aceasta. Alături de el, mai se află în boxa acuzaţilor încă 13 persoane, între care Cristian Constantin Litera (şi el reţinut la penitenciarul Aiud), dar şi Cătălin Penciuc, judecat în stare de libertate. În dosarul de urmărire penală, întocmit de DIICOT Alba, se găsesc mai multe fapte reţinute în sarcina lui Şimota, în legătură cu clubul de fotbal Jiul Petroşani.

Pasaj din dosar: „În vara lui 2007, inculpaţii Şimota, Litera şi Penciuc au şantajat un fotbalist care a activat la Jiul Petroşani, şi anume GD. Întrucât clubul nu i-a plătit drepturile salariale, jucătorul a depus un memoriu la Comisia pentru statutul jucătorului din cadrul LPF. Prin Hotărârea nr.4 din 29.05.2007, rămasă definitivă, Comisia a dat câştig de cauză jucătorului, obligând clubul să-i plătească suma de 7.500 USD, plus 1.575 lei, cheltuieli medicale (…).Pentru a nu plăti banii şi a nu risca nici sancţionarea pe linie sportivă, Şimota l-a şantajat pe jucător. În cursul lunii iunie 2007, jucătorul, care locuia în Alba Iulia, a fost sunat insistent de Şimota, care i-a solicitat să vină la Petroşani pentru a-i da banii cuveniţi. Deşi a avut unele ezitări, GD a acceptat şi, odată ajuns la club, a fost invitat de Litera în biroul lui Şimota. În încăpere, unde se afla şi Penciuc, au început ameninţările. Litera i-a pus un briceag în gât, iar Penciuc l-a ameninţat că-l loveşte cu un box pe care-l avea pe mână, după care cei doi i-au solicitat  să semneze o convenţie de renunţare la drepturi, datată 29.05.2007, ceea ce de frică G.D. a făcut, fără a citi ce a semnat. După ce Litera şi Penciuc au verificat semnătura pentru ca aceasta să corespunde cu semnătura depusă de jucător pe alte acte, i-au dat drumul”.
*Şimota l-a chemat pe Găldeanu la Petroşani şi l-a lăsat pe mâna „locotenenţilor“ săi

Dan Găldeanu (39 de ani) şi-a surprins agresorii. S-a oferit singur să semneze, dar cuţitul i-a fost pus la gât de parcă era parte din scenariu. El a refuzat să se constituie parte civilă în proces. În sezonul 2006-2007, la Jiul Petroşani a evoluat un singur jucător originar din Alba, care să corespundă datelor din dosar, în speţă Dan Găldeanu. Fostul mijlocaş, stabilit în Arad actualmente antrenor fără angajament, nici măcar nu încearcă să ascundă incidentul. „Eu sunt cel care apar în dosar. Nu ştiu cum au ajuns procurorii la mine, dar cunoşteau cazul. Le-am povestit tot”, a declarat Găldeanu pentru ProSport.

La şase ani de la incident, imaginile sunt încă vii în mintea omului de fotbal. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viaţă, că pot să muncesc. Tot timpul cât am stat în acel birou am avut un sentiment de siguranţă nefiresc. Eram liniştit deşi mi-am dat seama imediat ce se va întâmpla. Când am văzut că Şimota nu vine m-am ridicat de pe scaun şi i-am întrebat senin pe cei doi dacă doresc să le semnez convenţia de renunţare la drepturi. M-au privit surprinşi. Le-am spus că am venit la club special să nu fac rău echipei, că altfel ar fi fost depunctată, şi că sunt de acord să semnez orice. Deşi nu era nevoie, în acel moment au început ameninţările, mi-au pus briceagul la gât, de parcă s-ar fi simţit obligaţi să ducă la capăt o solicitare. Am semnat şi le-am repetat că nu era nevoie de ameninţări”, curge povestea lui Găldeanu.
Fostul jucător ştie de problemele lui Alin Şimota şi tocmai de aceea pune stop dezvăluirilor. „Nu vreau să fac rău. Ce a fost, a fost. În viaţă te loveşti de multe obstacole. Anchetatorii m-au întrebat dacă vreau să mă constitui parte civilă, dar am refuzat”, mai spune el.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Bazin de înot didactic și de agrement la Aiud: Licitația, în valoare de peste 20 de milioane de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Bazin de înot didactic și de agrement la Aiud: Licitația, în valoare de peste 20 de milioane de lei, lansată în SEAP

Compania Națională de Investiții a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru ăroiectare-faza adaptare la amplasament, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului aferent obiectivului de investiții „Proiect Tip – Construire Bazin de înot didactic și agrement, Str. Ostașilor, Nr. 16D, municipiul Aiud, județul Alba”.

Valoarea totală estimată a invesiției este de 20.444.623,29 lei, fără TVA.

Noul bazin de înot ar fi amplasat pe strada Ostașilor, în locația fostului târg de animale, unde urmează a fi construită și baza sportivă, astfel conturându-se un complex sportiv în adevăratul sens al cuvântului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Investiția constă în construirea unui bazin de înot după un proiect tip care se adresează uzului didactic, cu posibila utilizare publică în perioada de timp din afara orarului școlilor din localitate.

Prin realizarea acestui proiect se vor crea o serie de beneficii și avantaje cetățenilor localității Aiud printre care și:

-Menținerea stării de sănătate
-Evoluția corectă și armonioasă a organismului
-Dezvoltarea aptitudinilor psihomotorice
-Formarea obișnuințelor de exersare independența a exercițiilor de educație fizică
-Educarea sociabilității, colaborării, a spiritului de ordine și acțiune, având la baza respectarea unui sistem de reguli
-Formarea și stimularea activităților intelectuale
-Formarea și stimularea capacității de școlarizare
-Formarea și dezvoltarea calităților morale
-Formarea unor deprinderi și calități necesare în activitatea socială

Construcția propusă are formă dreptunghiulară în plan, cu dimensiunile de 36,95 x 39,70m. Va există un acces principal și 2 secundare la cota trotuarului, precum și 4 accese secundare la nivelul subsolului. Din holul de acces va există holul de distribuție al clădirii; accesul la etaj se va face pe o scară principala și pe 2 scări secundare. Accesele la subsol se vor face din exterior.

La subsol, la cota -2.20 și, respectiv, -3.20 vor fi spații tehnice; la cota -1.40 va fi bazinul și spațiul tehnic perimetral bazinului.

La parter vor fi plaja bazinului și spațiile pentru sportivi. Bazinul va avea 15,40 x 25,02m, plajele laterale vor avea 2,00m, cele de capăt vor avea 6,85m.

La etaj – care va fi o supanta- vor fi gradenele pentru 124 de spectatori, o sala de forță și una pentru gimnastică aerobică, precum și vestiare pentru acestea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Previziuni sumbre pentru iarna viitoare: Fabrici închise și oameni care vor rămâne în beznă și frig, în cazul în care Guvernul nu ia măsuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Previziuni sumbre pentru iarna viitoare: Fabrici închise și oameni care vor rămâne în beznă și frig, în cazul în care Guvernul nu ia măsuri

Iarna care urmează ar putea fi una cumplită și cu prețuri uriașe la energie, fabrici care se închid și oameni care rămân în beznă și frig, deoarece nu își vor putea plăti facturile, în cazul în care Guvernul nu ia urgent măsuri, a explicat președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, Marian Năstase.

În acest moment, spune el, este haos pe piaţa de energie şi ce e mai rău abia de acum încolo va veni, crede el.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit acestuia, schema de compensare a facturilor este de fapt „o fraudă a banului public de dimensiuni colosale”, pentru că banii se duc în conturile intermediarilor dintre producători şi consumatori.

„Băieţii deştepţi” din energie încă există şi câştigă miliarde din bani publici, susţine Năstase, astfel că este necesar un mecanism de reglementare a pieţei pe termen scurt.

Năstase se aşteaptă ca mai multe fabrici şi capacităţi industriale din România să se închidă în această iarnă, cu efecte sociale şi economice. Vor fi oameni care îşi vor pierde locurile de muncă şi vor sta în beznă şi frig, pentru că nu vor mai avea cu ce să-şi plătească facturile, spune el.

În opinia sa, producătorii de energie ar trebui să fie obligaţi să vândă o parte din producţie direct către consumatorii industriali, pe platforma specială care există pe bursă, eliminându-se în acest fel intermediarii.

O iarnă cum nu am mai văzut

Ce e mai rău abia acum vine, spune el, precizând că o să vedem la iarnă ceva ce încă n-am văzut.

“Dacă nu se iau măsuri acum, o să vedem nişte preţuri imposibil de suportat, o să vedem nişte facturi imposibil de plătit, o să vedem un buget de stat gol puşcă, fără niciun fel de resurse şi o să vedem un cost al creditelor la care se împrumută statul din ce în ce mai mare”, a afirmat el.

La nivel european se vorbeşte de închideri de capacităţi pentru economia de energie, dar în România deja s-a întâmplat asta. Am închis noi, a închis Azomureş, deci ne încadrăm în cei 15% cu care trebuie să reducem consumul, lucru pe care l-a spus şi ministrul Popescu (ministrul Energiei, Virgil Popescu n.r).

Dar faptul că Azomureş a închis are repercusiuni în agricultură, în preţul îngrăşămintelor, avem şi secetă, deci avem tot ce ne trebuie ca să avem o iarnă cumplită. Dacă va fi şi iarnă geroasă, e clară treaba.

„Dacă nu se iau măsuri, o să mai vedem şi alte capacităţi industriale închise. Din discuţiile pe care le-am avut, colegii din asociaţie (Asociaţia Marilor Consumatori de Energie – n.r.) sunt la limita răbdării, la limita suportabilităţii. Au presiuni foarte mari din partea acţionarilor şi clienţilor lor, adică n-o să reuşească să susţină costurile astea. Ce să mai vedem? Fabrici închise, şomaj şi implicit oameni care nu-şi vor mai putea plăti deloc facturile”, a mai afirmat Șeful Alro.

E ca un domino. În momentul în care nu-şi vor mai putea plăti facturile, evident că distribuţiile vor avea de suferit şi furnizorii vor avea de suferit, pentru că ei vor avea facturi de încasat. Instrumentele pe care le are furnizorul este să îi taie curentul, dacă factura nu este plătită. Şi pe partea de încălzire la fel va fi.

Trebuie luate măsuri acum, până intrăm în iarnă

“Trebuie luate măsuri acum, în septembrie, până intrăm în iarnă. Trebuie să luăm măsuri radicale, decisive, în aşa fel încât să avem să avem o industrie care să rămână cât de cât în picioare. Şi nu mă refer numai la marii consumatori şi la industria de energie, ci la toţi”, a mai arătat el.

Toată industria trebuie cumva sprijinită, inclusiv cei mai mici, pentru că şi noi avem furnizori. Avem, la nivelul asociaţiei, mii de furnizori locali în ţară, de la bocanci şi salopete până la tot soiul de piese de schimb, furnizori care foarte mulţi sunt IMM-uri. Alegi să sprijini IMM-urile, dar să nu mă sprijini pe mine? Păi eu dacă dispar ca şi client al lui, el rămâne fără obiectul muncii. Degeaba i-am dat banii IMM-ului, dacă îi condamn la pieire clienţii, n-are logică.

Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din ţară, care a închis 60% din electroliză, şi-a abandonat planurile de revenire la capacitate maximă pe care le avea pentru anul viitor şi se pregăteşte să trimită în şomaj tehnic 500 din cei 2.500 de angajaţi, până la finele anului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

Miercuri, 17 august, este programată proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie, în cadrul examenului de Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, pentru absolvenții de liceu.

Vezi AICI varianta pentru Istorie

Vezi AICI baremul pentru Istorie

Vezi AICI varianta pentru Matematică – Mate-info

Vezi AICI baremul pentru Matematică – Mate-info

Vezi AICI varianta pentru Matematică – Tehnologic

Vezi AICI baremul pentru Matematică – Tehnologic

Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.

După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Cum corectez o greșeală

Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
 • 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
 • 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare