Rămâi conectat

Actualitate

Fiscul va anula din oficiu creanţele mai mici de 40 de lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Creanţele fiscale restante, aflate în sold la data de 31 decembrie a unui an, mai mici de 40 de lei, vor fi scăzute din evidenţele fiscale în primele 7 zile ale anului următor, potrivit unui recent act normativ. Reglementările legale în vigoare stabilesc că, dacă un debitor nu îşi achită obligaţiile fiscale principale la termenul de scadenţă, ANAF va calcula după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere, stabilite prin decizii referitoare la obligaţiile fiscale accesorii.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 3.497/2015, creanţele fiscale restante, adică suma obligaţiilor fiscale datorate şi neachitate, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 de lei, vor fi scăzute din evidenţe. Plafonul de 40 de lei (păstrat şi în noul Cod de procedură fiscală) a fost introdus în martie 2014, pentru a se evita situaţiile în care cheltuielile de executare, exclusiv cele privind comunicarea prin poştă, să fie mai mari decât creanţele fiscale supuse executării silite. Fiscul va notifica periodic, prin intermediul unor decizii, contribuabilii care au restanţe la bugetul de stat şi care datorează ei dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Noul Cod de procedură fiscală, ce se aplică de la începutul anului viitor, stabileşte că pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată la scadenţă contribuabilii vor datora statului, la fel ca până acum, dobânzi şi penalităţi de întârziere. La fel ca până acum, dobânzile se vor calcula pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi pânăfisc la data stingerii sumei datorate inclusiv. Din 2016, valoarea dobânzii va fi redusă la 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, de la 0,03%, cât este în prezent. Penalitatea de întârziere se va calcula pentru fiecare zi de întârziere, până la data stingerii sumei datorate inclusiv. De la anul, penalitatea de întârziere va fi micşorată, de la valoarea actuală, de 0,02%, până la 0,01% pe fiecare zi de întarziere. Noul Cod de procedură fiscală, aplicabil de la 1 ianuarie 2016, include un nivel de 1% al majorărilor de întârziere, pe lună sau fracţiune de lună, în cazul obligaţiilor fiscale administrate de organele fiscale locale, faţă de 2% cât este în prezent. Această valoare corespunde unui nivel de 12% pe an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea