Rămâi conectat

Actualitate

Femeile care au născut mai mulți copii s-ar putea pensiona mai devreme. Proiect la Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PENSIE FEMEIFemeile care au născut mai mulți copii ar putea să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, conform unui proiect de act normativ aflat pe ordinea de zi a senatorilor.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost inscrisa recent pe ordinea de zi a Senatului si este propusa pentru adoptare. Senatul este prima Camera, astfel ca, pentru a se aplica, documentul va trebui sa treaca de Camera Deputatilor.

Femeile care au nascut cel putin trei copii inainte de 1 octombrie 1990 si care i-au crescut pana la varsta de zece ani vor putea sa se pensioneze mai devreme, potrivit proiectului. Totusi, regula se va aplica doar in masura in care femeile au realizat stagiul complet de cotizare.

„Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin trei copii, pana la data de 01.10.1990, si i-au crescut pana la varsta de zece ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare (…)”, este mentionat in act.

Mai exact, reducerea varstei de pensionare va fi de un an, pentru trei copii, sau de doi ani, pentru patru copii ori mai multi. Aceasta nu va putea fi cumulata cu o alta reducere prevazuta de Legea pensiilor sau de legile speciale, iar varsta de pensionare diminuata nu va putea fi mai mica de 55 de ani.

In expunerea de motive anexata proiectului de lege scrie ca, in anul 2002, in vechea Lege a pensiilor a fost introdusa posibilitatea reducerii varstei de pensionare pentru femeile care au nascut si crescut cel putin trei copii. Insa aceasta a fost eliminata odata cu intrarea in vigoare a noii Legi a pensiilor, astfel ca s-a creat o nedreptate.

„Prin adoptarea Legii nr. 263/2010, aceasta prevedere a fost eliminata si s-a creat o nedreptate si o discriminare. Deoarece femeile care au nascut si care au crescut mai multi copii si care au iesit la pensie, in baza actului normativ mentionat mai sus (Legea nr. 338/2002 – n.r.), au beneficiat de aceste prevederi, iar cele care au iesit sau care urmeaza sa iasa la pensie in baza Legii nr. 263/2010 nu mai beneficiaza de prevederile mentionate mai sus. Prin eliminarea prevederii in cauza nu s-a tinut cont de faptul ca femeile care au ramas insarcinate si au nascut pana in luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite sa duca sarcina la termen, deoarece nu existau masuri legale de intrerupere a sarcinii sau de contraceptie. Mai mult, inainte de 1990 femeile nu beneficiau de concediu pentru cresterea copilului, ci doar de concediu prenatal si postnatal, insumand 126 de zile”, arata initiatorul propunerii.

In prezent, stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 263/2010 este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Insa, deoarece atingerea stagiului se face printr-o crestere esalonata, anumite persoane trebuie sa realizeze un stagiu complet mai mic. (De exemplu, in cazul unei femei nascute in octombrie 1955, stagiul complet de cotizare este de doar 30 de ani si trei luni, asfel ca pensia pentru limita de varsta poate fi obtinuta in ianuarie 2016.)

Dupa ce senatorii vor vota propunerea legislativa, aceasta va ajunge la Camera Deputatilor, care este forul decizional. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea