Rămâi conectat

Curier Județean

Fără intervenţia Prefecturii Alba, Blajul şi localităţile din jur ar fi putut rămâne fără apă potabilă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*În apropierea haltei Cistei, firma care reabilitează linia de cale ferată Braşov – Simeria a executat lucrări peste aducţiunea Dn 600 mm punând în pericol transportul zonal al apei potabile

prefectura albaÎn urmă cu aproximativ o săptămână, mai mulţi cetăţeni din localitatea Cistei i-au cerut ajutorul prefectului judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, reclamând faptul că societatea care lucrează la reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, componentă a coridorului IV Pan European, le pune în pericol alimentarea cu apă potabilă, executând lucrări peste aducţiunea sistemului de alimentare cu apă din zona Haltei Cistei, cea care asigură transportul apei potabile în municipiul Blaj şi localităţile de pe Valea Tîrnavei, până la Cetatea de Baltă.

Prefectul Gheorghe Feneşer a reacţionat imediat, astfel că, a doua zi, o comisie, formată din reprezentantul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, cel al Inspectoratului Județean în Construcţii şi unul din partea SC Apa CTTA Alba, s-a deplasat la Cistei , pentru a verifica sesizarea cetăţenilor din localitate, care s-a confirmat.

Prefectul l-a contactat pe directorul SC Apa CTTA Alba, solicitându-i să facă demersurile necesare pentru sistarea lucrărilor, dar reacţia nu a fost cea aşteptată.

Am constatat cu dezamăgire că domnul director Lazăr nu a părut prea îngrijorat şi nici nu a luat vreo măsură până ieri, când problema era practic rezolvată, în condiţiile în care Inspectoratul de Stat în Construcţii dispusese deja sistarea lucrărilor. Conform procesului-verbal de control, în urma verificărilor efectuate pe intervalul de cale ferată Crăciunel Podul Mureş, s-a constatat că, în zona Haltei Cistei, au fost executate lucrări peste aducţiunea Dn 600 mm care asigură transportul apei potabile pentru populaţie şi agenţii economici din Blaj şi localităţile de pe Valea Târnavei până la Cetatea de Baltă. În ultima săptămână, am fost de mai multe ori în zona Cistei pentru a-i linişti pe oamenii care, pe bună dreptate, sunt revoltați de ce s-a întâmplat. Partea bună a lucrurilor e că nu am mai stat după operatorul regional de apă şi am intervenit la timp, aşa cum trebuia, pentru a opri lucrările”, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.

În baza art. 33, alin. 3 lit. b), societatea care execută lucrările de reabilitare a liniei de cale ferată Braşov-Simeria va fi amendată cu suma de 4650 lei, maximumul prevăzut de lege. Potrivit procesului-verbal de control în execuţie nr. 6459/20.03.2014, emis de Inspectoratul Județean în Construcții Alba, Asocierea Aktor Arcadia nu a respectat certificatul de urbanism nr. 54/22.03.2014 şi avizul de la Apa CTTA SA Alba nr. 910/239/28.02.2011.

Printr-o adresă, emisă în 19 martie, înregistrată la Instituţia Prefectului cu nr. 4782/20 martie 2014, SC Apa CTTA S.A. Alba solicită executantului lucrărilor sistarea de urgenţă a acestora, menţionând, în mod cel puţin ciudat, că nu a fost solicitat niciun aviz de specialitate pentru relocarea aducţiunii sau protecţia acesteia, deşi avizul există şi a fost invocat şi în procesul-verbal de control în execuție al Inspectoratului Județean în Construcții. Faptul că operatorul regional de apă îi comunică, printr-o adresă tardivă, constructorului, că îl consideră direct răspunzător pentru orice prejudiciu adus tuturor consumatorilor alimentaţi cu apă potabilă prin sistemul zonal, nu încălzeşte pe nimeni. Personal, rămân dezamăgit de felul în care SC Apa CTTA SA Alba a reacţionat într-o problemă mai mult decât alarmantă”, a precizat prefectul judeţului Alba.

Prefectul Gheorghe Feneşer a subliniat că datorită profesionalismului celor care au verificat lucrările din zona Haltei Cistei, alimentarea cu apă potabilă a oamenilor nu mai este în pericol.

Știu că oamenii sunt nemulțumiți și le confirm încă o dată faptul că sunt alături de ei. Felul cum a înțeles acel constructor să lucreze este inadmisibil. Astfel de situații trebuie sancționate dur, prin luarea tuturor măsurilor legale care se impun, iar intervenția autorităților trebuie să fie promptă și eficientă. Îi asigur pe cetățenii de la Cistei că au toate motivele să fie liniștiți, am rezolvat problema și, în acest moment, nu mai există nici un pericol”, a conchis prefectul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea