Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Familiile defavorizate ar putea primi cel puțin 50 de lei pe lună, pentru a-și duce copiii la grădiniță

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

copil familie defavorizataCopiii din familiile defavorizate ar putea primi 50 de lei pe lună, dacă merg zilnic la grădiniță. Un proiect legislativ votat recent de senatori propune acordarea unor stimulente educaţionale pentru copiii care provin din familii fără posibilităţi şi care vor frecventa zilnic grădiniţa.

Mai exact, pentru fiecare copil înscris în program, se vor acorda tichete sociale în valoare de minimum 50 de lei, care vor putea fi folosite de părinţi în scopul achiziţionării alimentelor, produselor de îmbrăcăminte şi rechizitelor.

Propunerea legislativă L264/2015 privind acordarea unor beneficii sub formă de tichete sociale, în vederea creşterii accesului şi prezenţei în învăţământul preşcolar a copiilor dezavantajaţi a fost înscrisă pe ordinea de zi a senatorilor pe 15 iunie 2015, după ce primise avizele favorabile de la Comisiile de specialitate ale Senatului, Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social.

În şedinţa din 29 iunie 2015, Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, care a primit 117 voturi “pentru”, unul “împotriva” şi două abţineri.

Pentru a-şi încheia parcursul legislativ şi a se putea aplica, documentul trebuie să fie adoptat de Cameră Deputaţilor, în calitate de for decizional, promulgat de Preşedintele României şi apoi publicat în Monitorul Oficial.

Documentul senatorilor îşi propune să-i stimuleze pe părinţi să-şi aducă copiii la grădiniţă, oferindu-le acestora tichete sociale condiţionate de prezenţa zilnică a celor mici.

Conform prevederilor din Codul fiscal, stimulentul educaţional nu este supus impozitării şi nici nu se ia în calcul la stabilirea unor obligaţii legale de întreţinere sau la stabilirea veniturilor în baza cărora se acorda beneficii de asistenţă socială sau alte prestaţii sociale.

Fiecare tichet social va valora cel puţin 50 de lei

Documentul prevede că valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educaţional să fie de 0,1 ISR (indicator social de referinţă), pentru fiecare copil beneficiar.

Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil înscris în program va beneficia de cel puţin 50 de lei pe lună.

În anumite cazuri, autorităţile administraţiei publice locale pot aproba alocarea unui sprijin cu o valoare nominală mai mare decât valoarea minimă.

Care sunt condiţiile în care se pot acorda aceste ajutoare?

Pentru a putea beneficia de stimulentele educaţionale oferite de autorităţile administraţiei publice locale copiilor din familii sărace, este necesar să fie îndeplinite anumite condiţii:
– vârsta minimă a copilului să fie de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent;
– copilul să nu fie mai mare de 6 ani, vârsta împlinită după data de 1 septembrie a anului şcolar curent;
– venitul lunar pe membru de familie să fie de până la două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană.

Proiectul de lege prevede ca stimulentele educaţionale să fie acordate sub forma tichetelor sociale, care pot fi obţinute, la cerere, de unul dintre părinţi sau de persoana desemnată pentru întreţinerea copilului.

Tichetele sociale vor fi acordate de către autorităţile administraţiei publice locale, care vor hotărî asupra procedurii de acordare a sprijinului pentru învăţământul preşcolar, dar şi asupra modalităţii de identificare a beneficiarilor.

Totodată, iniţiativa legislativă prevede ca acordarea tichetelor sociale va fi condiţionată de frecvenţă regulată la grădiniţă a copiilor din familiile beneficiare.

Astfel, copiii trebuie să fie zilnic prezenţi la grădiniţă, cu excepţia absentelor motivate, ce pot fi de 2 feluri:
– absenţe medicale – motivate, pentru care părinţii trebuie să aducă scutiri medicale corespunzătoare perioadei în care copiii au lipsit;
– învoiri – cei mici pot fi învoiţi de părinţi maximum 3 zile pe lună, cu condiţia anunţării cadrelor didactice.

Tichetele sociale vor putea fi utilizate pentru achiziţionarea produselor alimentare şi/sau de igienă, a produselor de îmbrăcăminte şi rechizitelor.

Proiectul interzice transformarea tichetelor în bani şi utilizarea acestora pentru achiziţionarea băuturilor alcoolice sau a ţigărilor. Cei care încalcă aceste reguli nu vor mai fi sprijiniţi, iar titularul dreptului va trebui să returneze sumele utilizate către autorităţi.

sursa:avocatnet.ro

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea