Exponatul lunii octombrie 2024, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Mortarium, un mojar roman din marmură descoperit la Apulum
Exponatul lunii octombrie 2024, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Mortarium, un mojar roman din marmură descoperit la Apulum
Exponatul lunii octombrie va fi un mic mortarium din marmură descoperit în bucătăria unei case romane de la Apulum, în cursul cercetării arheologice preventive ALTIP 2023 (Alba Iulia, str. Dimitrie Cantemir).
Citește și: VIDEO | Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024 la Alba Iulia: Ateliere creative pentru cei mici la Muzeul Unirii

La intersecția dintre artă și gastronomie antică, vă invităm să descoperiți alchimia gusturilor într-un obiect nelipsit din bucătăria romană: mojarul sau mortarium-ul.
Mortarium (lat. pl. mortaria) era un recipient roman folosit în bucătărie pentru a măcina diverse ingredient necesare pregătirii mâncărurilor, în medicină pentru zdrobirea ierburilor medicinale, iar în cosmetică pentru prepararea diferitelor unguente și parfumuri. Într-un mic mortarium din marmură, romanii puteau măcina o varietate de ingrediente, datorită durității și texturii fine a acestui tip de material. Ușor de manevrat și extrem de eficient, acesta permitea realizarea unor rețete delicioase, hrănitoare și aromate, perfecte pentru o masă simplă, dar savuroasă. Putea fi folosit pentru măcinarea mai multor ingrediente, de la condimente și ierburi aromatice (usturoi, coriandru, fenicul, chimen, piper, pătrunjel, mentă, oregano), la semințe și nuci, precum și pentru prepararea sosurilor, salatelor și a gustărilor sub formă de pastă.
Vernisajul va avea loc marți, 1 octombrie, ora 11, la parterul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, unde vă așteptăm să descoperiți această legătură istorică între mortarium și arta culinară romană, prezentată printr-un exemplu delicios: moretum, o gustare romană pe bază de brânză, usturoi și ierburi, preparată cu ajutorul acestui vas antic.
Prezentarea este susținută de dr. Anca Timofan, arheolog expert epocă romană în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și dr. Beatrice Ciută, cercetător științific în cadrul Universității „1 Decembrie 1918”, specializată în reconstituirea dietei populațiilor antice.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier în comuna Cricău: Un autoturism s-a răsturnat. O persoană este rănită
ACCIDENT rutier în comuna Cricău: Un autoturism s-a răsturnat. O persoană este rănită Un accident rutier a avut loc în localitatea Tibru, comunca Cricău, astăzi, 26 decembrie. Din primele informații, un autoturism s-a răsturnat și a rezultat o victimă. Potrivit ISU Alba, detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea masurilor specifice si prim ajutor […]
28 – 29 decembrie 2025 | COD PORTOCALIU de viscol în zona de munte a județului Alba. Cod Galben de ninsori și vânt puternic în aproape toată țara
28 – 29 decembrie 2025 | COD PORTOCALIU de viscol în zona de munte a județului Alba. Cod Galben de ninsori și vânt puternic în aproape toată țara Meteorologii ANM au emis un cod portocaliu și unul galben de vreme rea pentru zilele de 28 și 29 decembrie în marea majoritate a țării. Codul portocaliu: […]
VIDEO | Craii de la Vințu de Jos. Tinerii din sat se costumează și colindă pentru a duce mai departe tradiția celor Trei Magi: ,,Ritual din generație în generație”
Craii de la Vințu de Jos. Tinerii din sat se costumează și colindă pentru a duce mai departe tradiția celor Trei Magi: ,,Ritual din generație în generație” Tinerii din localitatea Vințu de Jos colindă oamenii în perioada sărăbtorilor, ducând mai departe o tradiția veche de peste două milenii. La fel cum cei trei Crai de […]