Exponatul lunii octombrie 2024, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Mortarium, un mojar roman din marmură descoperit la Apulum
Exponatul lunii octombrie 2024, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Mortarium, un mojar roman din marmură descoperit la Apulum
Exponatul lunii octombrie va fi un mic mortarium din marmură descoperit în bucătăria unei case romane de la Apulum, în cursul cercetării arheologice preventive ALTIP 2023 (Alba Iulia, str. Dimitrie Cantemir).
Citește și: VIDEO | Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024 la Alba Iulia: Ateliere creative pentru cei mici la Muzeul Unirii

La intersecția dintre artă și gastronomie antică, vă invităm să descoperiți alchimia gusturilor într-un obiect nelipsit din bucătăria romană: mojarul sau mortarium-ul.
Mortarium (lat. pl. mortaria) era un recipient roman folosit în bucătărie pentru a măcina diverse ingredient necesare pregătirii mâncărurilor, în medicină pentru zdrobirea ierburilor medicinale, iar în cosmetică pentru prepararea diferitelor unguente și parfumuri. Într-un mic mortarium din marmură, romanii puteau măcina o varietate de ingrediente, datorită durității și texturii fine a acestui tip de material. Ușor de manevrat și extrem de eficient, acesta permitea realizarea unor rețete delicioase, hrănitoare și aromate, perfecte pentru o masă simplă, dar savuroasă. Putea fi folosit pentru măcinarea mai multor ingrediente, de la condimente și ierburi aromatice (usturoi, coriandru, fenicul, chimen, piper, pătrunjel, mentă, oregano), la semințe și nuci, precum și pentru prepararea sosurilor, salatelor și a gustărilor sub formă de pastă.
Vernisajul va avea loc marți, 1 octombrie, ora 11, la parterul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, unde vă așteptăm să descoperiți această legătură istorică între mortarium și arta culinară romană, prezentată printr-un exemplu delicios: moretum, o gustare romană pe bază de brânză, usturoi și ierburi, preparată cu ajutorul acestui vas antic.
Prezentarea este susținută de dr. Anca Timofan, arheolog expert epocă romană în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și dr. Beatrice Ciută, cercetător științific în cadrul Universității „1 Decembrie 1918”, specializată în reconstituirea dietei populațiilor antice.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Turismul în Alba, în scădere în septembrie 2025: Județul nostru, ultimul la capitolul grad de ocupare a locurilor de cazare în Regiunea Centru. Ce spun cifrele
Turismul în Alba, în scădere în septembrie 2025: Județul nostru, ultimul la capitolul grad de ocupare a locurilor de cazare în Regiunea Centru. Ce spun cifrele În luna septembrie 2025, turismul în județul Alba a înregistrat o scădere semnificativă față de luna anterioară, dar și o diminuare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Municipiile […]
VIDEO | Brad de Crăciun de 8 metri, montat la Aiud pentru Târgul de Crăciun. A fost donat de o familie din oraș și va străluci alături de luminițele ce se vor aprinde vineri
Brad de Crăciun de 8 metri, montat la Aiud pentru Târgul de Crăciun. A fost donat de o familie din oraș și va străluci alături de luminițele ce se vor aprinde vineri Cu două zile înainte de deschiderea Târgului de Crăciun, la Aiud sosit și bradul. Anul acesta, a fost donat cu generozitate de familia […]
Exporturile scad, importurile se prăbușesc în Alba: Județul înregistrează cifre îngrijorătoare. Ce spun statisticile
Exporturile scad, importurile se prăbușesc în județul Alba: Înregistrează cifre îngrijorătoare. Ce spun statisticile Comerțul internațional al județului Alba a înregistrat o pierdere severă în luna august 2025, marcând scăderi de două cifre atât la exporturi, cât și la importuri, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Direcției Regionale de Statistică, exporturile au totalizat […]