Exponatul lunii octombrie 2024, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Mortarium, un mojar roman din marmură descoperit la Apulum
Exponatul lunii octombrie 2024, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Mortarium, un mojar roman din marmură descoperit la Apulum
Exponatul lunii octombrie va fi un mic mortarium din marmură descoperit în bucătăria unei case romane de la Apulum, în cursul cercetării arheologice preventive ALTIP 2023 (Alba Iulia, str. Dimitrie Cantemir).
Citește și: VIDEO | Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024 la Alba Iulia: Ateliere creative pentru cei mici la Muzeul Unirii
La intersecția dintre artă și gastronomie antică, vă invităm să descoperiți alchimia gusturilor într-un obiect nelipsit din bucătăria romană: mojarul sau mortarium-ul.
Mortarium (lat. pl. mortaria) era un recipient roman folosit în bucătărie pentru a măcina diverse ingredient necesare pregătirii mâncărurilor, în medicină pentru zdrobirea ierburilor medicinale, iar în cosmetică pentru prepararea diferitelor unguente și parfumuri. Într-un mic mortarium din marmură, romanii puteau măcina o varietate de ingrediente, datorită durității și texturii fine a acestui tip de material. Ușor de manevrat și extrem de eficient, acesta permitea realizarea unor rețete delicioase, hrănitoare și aromate, perfecte pentru o masă simplă, dar savuroasă. Putea fi folosit pentru măcinarea mai multor ingrediente, de la condimente și ierburi aromatice (usturoi, coriandru, fenicul, chimen, piper, pătrunjel, mentă, oregano), la semințe și nuci, precum și pentru prepararea sosurilor, salatelor și a gustărilor sub formă de pastă.
Vernisajul va avea loc marți, 1 octombrie, ora 11, la parterul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, unde vă așteptăm să descoperiți această legătură istorică între mortarium și arta culinară romană, prezentată printr-un exemplu delicios: moretum, o gustare romană pe bază de brânză, usturoi și ierburi, preparată cu ajutorul acestui vas antic.
Prezentarea este susținută de dr. Anca Timofan, arheolog expert epocă romană în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și dr. Beatrice Ciută, cercetător științific în cadrul Universității „1 Decembrie 1918”, specializată în reconstituirea dietei populațiilor antice.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | „Bucurie de Paște” 2025: Pachete oferite în Vinerea Mare de Club Rotary Sebeș unor familii aflate în dificultate
„Bucurie de Paște” 2025: Pachete oferite în Vinerea Mare de Club Rotary Sebeș unor familii aflate în dificultate Campania „Bucurie de Paște” 2025, derulată de Club Rotary Sebeș și Interact Club Sebeș, a adus zâmbete și speranță în sufletele celor care aveau cea mai mare nevoie. În Vinerea Mare, au fost distribuite pachetele pregătite cu […]
„De Sfintele Paşti, sufletele noastre freamătă de bucurie”: Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Irineu cu ocazia Praznicului Sfintelor Paști 2025
„De Sfintele Paşti, sufletele noastre freamătă de bucurie”: Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Irineu cu ocazia Praznicului Sfintelor Paști 2025 Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, a transmis un mesaj special cu ocazia Praznicului Sfintelor Paști 2025. Citește și: Pastorala de Paște 2025 a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu: ”Tatăl ceresc, în marea Sa iubire, „L-a trimis […]
Care este PROGRAMUL magazinelor de Paște 2025, în Alba: Când sunt deschise Kaufland, LIDL, Carrefour și Penny de sărbători
Care este programul magazinelor de Paște 2025, în Alba: Când sunt deschise Kaufland, LIDL, Carrefour și Penny de sărbători Marile supermarketuri vor funcționa după un program special de Paște 2025. Lidl, Kaufland, Penny și Carrefour au anunțat în ce zile vor fi închise. Românii sunt sfătuiți să nu lase pe ultima sută de metri cumpărăturile […]