Rămâi conectat

Ştirea zilei

Exclusiv: Eșec al justiției locale! Cererea de extrădare pe numele unui albaiulian urmărit internațional, respinsă de justiția norvegiană

Bogdan Presecan

Publicat

în

22 octombrie 2012 | Nicolae Stoica în vârstă de 28 de ani din Alba Iulia a fost condamnat definitiv în anul 2011 la 4 ani şi 2 luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune în celebrul dosar “Înşelăciune prin metoda maşinii de cusut Singer”.

Stoica, alături de alte 6 persoane condamnate definitiv la închisoare în cadrul aceluiaşi dosar, este dat în urmărire naţională şi internaţională. Potrivit IPJ Alba, “au fost daţi în urmărire naţională şi internaţională, poliţiştii continuând căutările acestora.”

Surprinzător este însă faptul că tânărul de etnie romă din Alba Iulia care a emigrat în Norvegia, înainte ca acesta să fie închis la penitenciar pentru executarea pedepsei, unde a depus o cerere de azil politic, considerându-se o victimă a sistemului de justiţie, politic şi cel de protecţie a copilului deopotrivă, a convins deocamdată justiția norvegiană să respingă cererea de extrădare trimisă de statul român pe lumele lui Nicolae Stoica.

În țara de adopție, albaiulianul condamnat definitiv pentru înșelăciune s-a bucurat de sprijinul mai multor ONG-uri norvegiene care luptă pentru drepturile omului, respectiv drepturile ţiganilor din Norvegia, care au început să ridice o problemă şi în această ţară. El chiar ocupă funcția de vicepreședinte al unei astfel de organizații din numită Oslo Folk er Folk (Oamenii sunt oameni).

Nicolae Stoica a devenit un activist cunoscut în Oslo, și datorită poveștii lui de viață, dar mai ales, pentru că fiind mai educat (vorbește și limba engleză), a reușit să devină în multe situații un mediator între comunitățile de romi ce au imigrat în Oslo, ONG-uri și autorități.

Nicolae Stoica este și creatorul unui blog despre coruptia locala din Alba (coruptialocalaalba) unde acesta aduce acuzaţii foarte grave unor poliţişti, procurori, judecători, oameni politici şi funcţionari publici din judeţul Alba. Adresa acestui blog a fost și este în continuare destul de mediatizată în orașul nostru, prin intermediul ziarelor sau prin intermediul sutelor de stikere lipite în diferite locații publice.

Cum i-a convins Nicolae Stoica pe judecătorii norvegieni să ia în considerare serios posibilitatea ca albaiulianul să fie o victimă a sistemului de justiție din România, nu știm exact, dar poate avea legătură cu atacul public și constant pe care îl face asupra unor instituții ale statului din județul Alba prin blogul său și cu rolul de activist pentru drepturile omului (romilor) pe care și l-a câștigat în Norvegia.

Povestea lui Nicolae Stoica nu este deloc una simplă. El a crescut de la naştere şi până la 20 de ani în instituţiile de îngrijire a copilului din Alba Iulia, Blaj, Abrud şi Cugir. În anul 1999, în timp ce locuia la Casa de Copii din Abrud, Nicolae susţine că a fost abuzat sexual de un cetăţean francez care aducea ajutoare în centrele din Alba. Acest caz a făcut, se pare, obiectul unui dosar de pedofilie instrumentat de poliţişti din Alba Iulia.

In timpul judecării procesului, Stoica a adunat o cantitate impresionantă de informaţii despre anumiţi poliţişti, procurori, judecători, fie că aceştia au avut sau nu vreo legătură cu Dosarul “înşelăciunilor prin metoda Singer”. Aceste informaţii care sugerează diferite complicităţi, relaţii de rudenie, corupţie, abuzuri sunt publicate pe blogul său.

Am solicitat informații despre situația lui Stoica și la IPJ Alba, care nu avea la cunoștință existenta niciunui document legat de respingerea cererii de extrădare de către justiția norvegiană. Mi s-a explicat că este vorba despre un demers oficial făcut prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și că durează destul de mult aceste proceduri, până rezultatul ajunge să fie comunicat tuturor părților implicate.

L-am întrebat pe Nicolae Stoica ce are de gând să facă în viitor, odată ce statul norvegian l-a acceptat în această țară legal, cel puțin temporar.

“Din ianuarie 2012 pana azi sunt sub protectia azilului politic. Adica sunt incadrat in statutul de azilant politic. Cand justitia norvegiana a inteles lupta mea, pe care am dedicat-o si o dedic rromilor si celor care au fost si sunt in sistemul de ocrotire si protectia a copilului în România.
Planul meu pentru viitor este sa deschid o publicatie jurnalistica locala/nationala, unde sa vorbesc despre rasism, abuzuri si coruptie.
Judecatorul norvegian considera ca sunt legal in Norvegia si cel mai important aspect este ca pot sa-mi continuu lupta politica pentru nevinovatia mea cu privire la sistemul mafiot creat la nivel de institutii ale statului (parchete, inspectorate de politie, instante de judecata) privind condamnarea definitiva la pedeapsa privativa de libertate pentru 4 ani si 2 luni de catre unele grupari din randul unor functionar publici (politisti, alesi locali, judecatori, procurori etc) la nivel local Alba.

Multumesc societatii civile, unor organizatii non/guvernamentale si Televiziuni /presa scrisa din Norvegia cu privire la suportul oferit in lupta mea cu coruptia si fascismul din Romania”, a declarat Nicolae Stoica, vicepresedinte al organizatiei Folk er Folk, pentru ziarulunirea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea