Ești oripilat că trotuarele sau parcurile devin toalete pentru patrupezi! Sancționează-i pe stăpânii câinilor!

Cum se pot educa stăpânii de câini din județul Alba care nu își respectă vecinii și concitadinii și lasâ în mod sistematic în urma plimbărilor patrupedelor lor prin parcuri și alte spații verzi sau trotuare, excrementele animalelor?

Este o întrebare care sunt convins că vă preocupă pe mulți dintre dumneavoastră. Pentru că apropae zilnic, putem observa cum acești cetățeni respectabili, proprietari de câini, privesc cu nonșalanță în altă direcție când “prietenul lor cel mai bun” își face nevoile pe anemicul spațiu verde dintre blocuri, în parc și practic cam în orice loc cu puțin pământ și iarbă de pe domeniul public. Adică pe acel spațiu comun de care avem dreptul să ne bucurăm cu toții.

ELIT

Iar având în vedere că pentru educarea și disciplinarea câinilor nu se mai poate face nimic în acest sens, singura soluție pentru a combate acest fenomen este educarea stăpânilor patrupedelor, care se comportă de parcă  spațiul verde din oraș este un WC.

Trei propuneri de măsuri pentru educarea stăpânilor de câini:

Mesajul prietenos – Dragi proprietari de câini, vă rugăm să luați cu voi, când scoateți animalele la plimbările zilnice, pungi și eventual o măturice, pe care să le folosiți cu încredere în caz de nevoie. Luați în considerare faptul că în parcuri și spațiile verzi se joacă copii care riscă să se îmbolnăvească dacă intră în contact cu excrementee câinilor dumneavoastră. Gândiți-vă la vecinii și la concitatinii care pot călca în mizeria lăsată, care vor să își aerisească încăperile cu aer curat! Gândiți-vă că oferiți un exemplu negativ pentru ceilalți proprietari de câini, pentru copii, dacă lăsați mizerie în urma plimbărilor “prietenilor“ dumneavoastră necuvântători.

ADEZIUNE PLUS

Sancționarea prin expunerea oprobriului publicSe are in vedere disciplinarea detinatorilor de animale care nu inteleg sa curete excrementele dupa ce isi plimba cainele prin parcuri si pe trotuare, nu inteleg sa aiba asupra lor niste ustensile si sa lase curat in urma lor. Cum? Fiecare dintre noi poate face o fotografie cu stăpânii de animale susprinși în flagrant lăsând mizerie în urma lor. Fotografia poate fi trimisă folosind formularul STIREA TA, de pe pagina de interenet a ziaruluiunirea.ro.

Sancționarea contravențională – Aceasta este o măsură de constrângere, care s-a dovedit a fi cea mai eficientă în țările occidentale, folosită de organele statului pentru a determina o persoană să-și îndeplinească o obligație.

Pentru ca acest lucru să fie înî posibil este nevoie de hotărâre de consiliu local.  Există astfel de hotărâri și mecanisme coercitive care funcționează dejași  în orașe din România, de exemplu, în București și Baia Mare.

La Baia Mare, cei care nu detin ustensile, macar o punga simpla, risca amenzi intre 100 si 500 lei, iar cei care nu curata excrementele, intre 200 si 500 lei.
Agentii Politiei Locale din municipiul Baia Mare fac controale permante prin cartiere, prin pacuri, locuri de joacă pentru copii, pentru a îi încuraja pe proprietarii de câini să își respecte semenii.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Urări, felicitări, SMS-uri pentru femeile din viața voastră: mame, iubite, colege sau profesoare

Mesaje de 8 Martie 2021 pentru femei. FELICITARI de 8 martie și URARI de 8 martie Texte cu SMS-uri personalizate… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

10 Comentarii

Nicu 27 iunie 2014 at 15:37

Unii nu curata si dupa ei dapai dupa animale.

Manitu 28 iunie 2014 at 11:28

Asteptam demult o atitudine fata de acest fenomen.

Felicitari, Bogdan Presecan!

mariamara 27 iunie 2014 at 17:22

In sfarsit un subiect de a dreptul necesar. Suntem invadati de ,,iubaretii,, de animale. E foarte frumos ca au animale, dar ar trebui sa se faca cursuri pentru proprietarii de caini. Acestia trebuie scoliti si civilizati. Animalele nu au nici o vina, stapanii sunt needucati si impertinenti. Ei cred ca spatiul public este WC-ul animalelor lor. Unde te duci numai excremente… pe trotuare, in iarba… nu mai zic de cetatea cu care se mandreste gospodarul orasului. Sau investit atatia bani pentru a avea unde se ,,caca,, iubitorii de animale.
Nu au bun simt deloc. Ce ii poate civiliza este sanctionarea, adica luandu le banii.
Ei nu stiu de vorba buna si asta o spun din experienta. In zona unde locuiesc sunt iubitori de caini. E destul sa fie sanctionati pe bune cativa si apoi vor invata sa curete dupa animale si vor invata ca si domeniul public trebuie sa fie curat si ceilalti cetateni au dreptul la curatenie.
Si de cele mai multe ori cei impertinenti si cu exprimare abjecta sunt cei care se cred cu scoli multe si au ceva banuti, care traiesc putin mai bine decat altii. Se cred domni, dar in urma lor pute.
Sa speram ca primaria va lua atitudine si va rezolva si problema aceasta.

Nicu 27 iunie 2014 at 20:41

Lipsa civilizatiei din Romania este rodul ineficientei autoritatilor care nu -si fac datoria sau nu cunosc ce indatoriri au. Cu alte cuvinte cam taie frunza la caini in loc sa vegheze la aplicarea legilor acestei tari. Aceasta indiferenta o vedeti peste tot: pe sosele, in parcuri, in parcari, in institutiile publice.

dolfi 27 iunie 2014 at 20:49

cel mai simplu e sa luam noi cetatenii atitudine. Cand vedem ca un zoofil dintr-asta isi pune animalul la căcat spațiul public, și nu curăță, sa-i aruncăm căcatu direct în față până se invată să fie civilizat.

Manitu 28 iunie 2014 at 11:19

@dolfi, cand spui zoofil esti sigur ca asta este motivul (sau unul dintre motive) pentru care unele persoane detin aceste animale de „campanie”?

Manitu 28 iunie 2014 at 15:38

Corectez: … animale de „companie”!

dolfi 28 iunie 2014 at 18:47

mi se pare aiurea si fortata expresia „iubitori de animale”. daca au caine nu inseamna ca sunt… vegetarieni.

stareta 28 iunie 2014 at 8:33

Ai dreptate Dolfi. Noi cetatenii trebuie sa luam atitudine daca politia comunitara si institutiile abilitate nu fac nimic in acest sens.Numai ca nu poti actiona cum ai spus ” aruncandu-i cacatu in fata ” pentru ca tu vei fi cel amendat. Atitudinea cetatenilor trebuie sa fie verbala si in public,determinandu-i astfel pe proprietarii de caini sa le fie rusine si sa curete dupa animalutul lor.Cosuri de gunoi sunt amplasate peste tot in oras. Nu este asa de greu ca proprietarul sa detina pungi cand merge la plimbare cu catelul si la nevoie sa curete.Doar atentionandu-i de fiecare data pot fi determinati sa lase curetenie in urma lor.Este adevarat ca taxarea la buzunar da roade mai repede,dar si noi cetatenii putem lua atitudine.

Manitu 28 iunie 2014 at 11:26

@stareta, exista de ceva ani o Hotarare a C.L. Alba Iulia, unde sunt prevazute amenzi contraventionale pentru cei care nu „curata” dupa patrupedele lor.
Insa, trebuie ca cineva sa le si aplice! Aicea e buba!

Comentariile sunt oprite