Rămâi conectat

Curier Județean

„Emoţii Adolescentine” cu Georgiana Ţâr – tânără speranţă a poeziei albaiuliene

Alexandra Mates

Publicat

în

Sâmbătă, 17 noiembrie 2012,  la Hotel Cetate din Alba Iulia a avut loc festivitatea de decernare a premiilor revistei “Discobolul” şi ale  Filialei Alba a Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul acestui eveniment am asistat la prezentarea unui mic volum de poezii, intitulat „Emoţii adolescentine”, al tinerei albaiulience, debutantă în poezie, Georgiana Ţâr. Şi cum orice debut în acest domeniu trebuie încurajat, am ţinut să v-o prezint şi vouă,  în rândurile ce urmează, pe tânăra speranţă a poeziei albaiuliene.

Georgiana s-a născut la data de 12 martie 1996, în oraşul Alba Iulia, judeţul Alba. Şi-a petrecut copilăria, alături de familia ei, în comuna Galda de Jos, într-un sat, cu acelaşi nume, cu oameni primitori şi credincioşi. A urmat cursurile claselor  I şi a II-a la Şcoala Generală „Nicolae Drăgan”, iar din 2005 a fost transferată la Şcoala „Ion Agârbiceanu”. Din anul 2011 este elevă la Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia.  Înclinaţia Iuliei spre poezie a început în toamna anului 2010, mai exact în data de 2 noiembrie, iar mai multe despre asta ne povesteşte chiar ea:

„La un sfârşit de săptămână, într-o discuţie cu tatăl meu pe tema „Pruncii cresc, rămân părinţii”, am început să mă gândesc că va veni o vreme când o să ne vedem tot mai rar. Nu voi uita  niciodată seara toamnei aurii de 2 noiembrie când „s-a născut” poezia „Bătrânul tată”. Deşi nu credeam că voi fi în stare să-mi aştern gândurile pe o coală de hârtie împletită cu ajutorul cuvintelor, acest lucru s-a realizat prinzând viaţă,  cu ajutorul doamnei profesor Lenuţa Cârnaţ, care m-a ajutat să descopăr mai bine tainele limbii române.

În poeziile mele sunt aşternute „Emoţiile Adolescentine”, gânduri despre ceea ce simt. Îmi place foarte mult să îmi aştern gândurile pe hârtie, explicând astfel viziunea pe care o am asupra tot ceea ce îmi „învăluie” viaţa. Vreau să mulţumesc, de asemenea, domnului profesor Nicolae Andron care m-a susţinut şi m-a încurajat în drumul meu, doamnelor profesoare Lenuţa Cârnaţ şi Paraschiva Coman care mi-au arătat „crengile” versurilor şi care m-au susţinut şi mă susţin în momentul de faţă. Şi nu în ultimul rând vreau să mulţumesc familiei mele care m-a susţinut moral şi financiar pentru a-mi îndeplini visul. Ştiu că versurile mele sunt un început firav pe drumul poeziei. Sper să fie de bun augur!”, a declarat Georgiana.

Pe mine m-a impresionat şi chiar mi-au dat lacrimile, atunci când Georgiana a recitat poezia de la care a pornit în „lumea scriitorilor”, drept pentru care v-o ofer şi vouă spre „bună” lectură:

„Bătrânul tată „

Stă aplecat pe prispa casei
Cu ochii trişti, cu gând departe,
Purtând povara bătrâneţii
Parcă-i o-ngălbenită carte…

Ca un copac uscat în toamnă,
Pustiu, rămas într-o grădină
Cuprins de doruri şi speranţe
Aşteaptă o rază de lumină.

Ca dorurile să le stingă,
S-alunge umbrele durerii
S-aprindă-un licărit de soare,
Acum în ceasul înserării…

La poartă apărând o fată,
Uită tristeţea şi durerea,
Ochii aprinşi îi scânteiară,
Simţind că-i revenii puterea.

Cu mâini uscate, tremurânde,
Cu patimă o îmbrăţişează…
Şi inundat de bucurie
Pe bancă-n curte se aşează…

„Tu ce mai faci, fetiţa tatii?
Cum merge lumea, tu eşti bine?
Zile şi nopţi a mele gânduri
Se-ndreaptă numai către tine…”

În cadul evenimentului, au ţinut să o felicite, în mod special, şi să îi ureze mult succes pe mai departe Aurel Pantea – preşedintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, precum şi Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.  Georgiana a declarat că pentru anul viitor pregăteşte un nou volum –  „Prima carte”, în cadrul căruia vor fi cuprinşi şi colegii săi.

Felicitări Georgiana!

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea