Elevii din Alba despre orele de religie: sondaj al Grupului de Atei, Agnostici și Raționaliști din judeţ

Percepţia „orei de religie în care toţi dormim”, „învăţăm inclusiv despre masoni” şi în care „mă mai joc şi eu pe telefon” sau nevoia invocaţiei spre divinitate, spre o putere care te inspiră şi care iţi redă acea linişte sufletească”.

La începutul acestei luni, demersul unor tineri din Alba Iulia, care îşi exprimau sugestiv sprijinul pentru campania îniţiată atunci la nivel naţional sub sloganul  „Şcoala nu este biserică!”, isca un interes foarte mare şi o dispută acerbă în rîndul cititorilor ediţiei online a ziarului Unirea

ELIT

Acţiunea lor inedită de prostest era cauzată de semnarea unui nou protocol între Ministerul Educației Naționale și Biserica Ortodoxă Română prin care se legifera creșterea influenței Bisericii în procesul educațional. Dacă Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia va dori să facă orice fel de observaţie, aşteptăm cu real interes acest punct de vedere.

 

Înainte să vă prezint continuarea acelui demers al grupul de Atei, Agnostici și Raționaliști din Alba (AAR Alba), mă simt dator să fac câteva precizări.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Este acceptat faptul că dialogul, dezbaterea, fie ea şi pătimaşă pe alocuri, este sănătoasă şi conduce la progres. Secţiunea de comentarii/forum a platformei ziarului Unirea, aflată mereu la dispoziţia cititorilor, a asigurat un spaţiu unde fiecare a putut să îşi exprime liber opinia. Pentru ca acest forum să poată rămâne deschis, vă rugăm  să evitaţi expresiile jignitoare, atacurile la persoană şi exprimările indecente.

Libertatea de expresie este socotita drept una din cheile de bolta ale democratiei. Asadar, potrivit art. 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului „Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere”. Libertatea de expresie se aplica nu numai „informaţiilor” sau „ideilor” care sunt primite favorabil, dar şi acelora care ofensează, şochează sau deranjează statul sau orice alt segment al populaţiei. Aceasta înseamna pluralism, toleranţă şi spirit deschis, în absenţa cărora  nu putem vorbi de existenţa unei „societăţi democratice”.

  

Membrii AAR Alba reamintesc că acţiunea simbolică de protest, inițiată în data de 1 iunie de Asociația Secular-Umanistă din România, a fost generată de semnarea unui protocol între Ministerul Educației Naționale și Biserica Ortodoxă Română, care duce la creșterea influenței Bisericii în procesul educațional. Campania a avut drept scop „informarea şi conștientizarea problemelor și riscurilor aduse de situația curentă a orelor de religie în sistemul de învățământ public din România.”

Pentru a stimula  dezbaterea locală pe marginea acestui subiect, grupul de Atei, Agnostici și Raționaliști din Alba susţine că a realizat un mini-chestionar online, pentru a sonda părerea elevilor despre orele de religie. Am extras câteva răspunsuri puse la dispoziţie de către AAR: :

P.M. , Liceul de Arte Regina Maria, Alba Iulia:

„stam degeaba, uneori dam teste.”

 

H., Colegiul National „Horea, Closca si Crisan”, Alba Iulia

„Ora de religie mi se pare super faina deoarece avem o profa de treaba, glumeata si care stie sa-si faca ora frumoasa chiar si pentru cei care nu sunt crestini.”

 

R.A, Colegiul National „Titu Maiorescu”, Aiud

„Mi se pare interesant cand discutam despre multe lucruri pe care nu m-am gandit ca le vom dezbate.”

S.A., Colegiul National „Horea, Closca si Crisan”, Alba Iulia

Nu ma deranjeza cu nimic ora de religie, sunt impasibila in ceea ce o priveste.

 

R.M., Colegiul National „Titu Maiorescu”, Aiud

Din punctul meu de vedere ora de religie este o invocatie spre divinitate, spre o putere care te inspira si care iti reda acea liniste sufleteasca.

 

G. D., Colegiul Tehnic Aiud

Ora de religie mi se pare foarte relaxanta pentru ca nu mergem la ora mai mult de 5 elevi. Profa ne preda o lectie, noi trebuie sa o invatam si pe urma ne da lucrare din ea si ne lasa cu caietele deschise. Eu ii vad rostu orei de religie pentru ca imi creste media generala, dar nuar trebui sa fie.

 

B.B. Axente Sever-Aiud

[…]mi se pare o ora plictisitoare si fara niciun rost …pierdere de timp

 

G.S., Colegiul Tehnic Aiud

Mi se pare destul de ok,deoarece poti vb cu profesoara/profesorul destul de deschis care te ajuta la diferite probleme.

D.A., Scoala gimnaziala „Axente Sever ” Aiud jud Alba

Paii.. ora de religie e ora in care toti dormim , fiind ultima ora nu avem chef de nimic . Doamna profesoara ne povesteste , dar noi nu prea ascultam . Dam cam un test pe semestru . Imi place ora pentru ca nu am probleme cu profesorul sau colegii si pentru simplu fapt ca nu prea facem nimic

 

D.A.M., Scoala gimnaziala „Axente Sever ” Aiud jud Alba

In primul rand, profesoara noastra de religie este in acelasi timp si diriginta noastra, asadar la orele de religie se discuta in mare parte probleme legate de curatenia din clasa, de comportamentul nostru si multe alte lucruri care chiar nu au nicio legatura cu religia.
In al doilea rand, atunci cand o intrebam lucruri de genul „Daca nu avem voie sa ne inchinam unui chip cioplit, cum de crestinii se roaga la icoane?” primim raspunsuri seci, fara logica si care, deseori, se contrazic cu alte lucruri pe care le-a spus inainte… Alta intrebare care, in general, scoate din sarite profesorii de religie este „De ce Dumnezeu a distrus orasul acela plin de homosexuali cand el isi doreste egalitate si pace.
Nu inteleg de ce copiii sunt obligati sa faca religie in scoli cand ei nu sunt de acord cu aceste conceptii, mai ales ca orele acestea nu o sa schimbe cu nimic mentalitatea copiilor cand profesorii nu aduc argumente serioase.
Ora de religie nu e nimic altceva decat o alta materie printe zecile de ore care oricand, daca cineva doreste sa ne strice media geerala… HOPA! profa pune o intrebare de nivel teologic si deja media s-a dus…

 

A.M., Colegiul Economic ” Dionisie Pop Martian „, Alba Iulia

Plictisitoare, niciodata nu mi-or placut orele de religie. Dupa parerea mea ar trebui sa fie optionala si sa faca numai cine vrea, sau sa nu se mai faca deloc.

 

V.S., Scoala Ovidiu Hulea, Aiud

Mie mi se pare ca este o ora plictisitoare si pusa degeaba ca oricum stiu sa ma rog la Dumnezeu. Pai, colegii mei si cu mine ne punem bancile unite si profesoara nu zice nimic, cativa colegi se joaca pe telefon, recunosc cand scriu un alineat din lectie de pe tabla ma mai joc si eu putin pe telefon. Apoi mai scriu inca putin si tot asa…

 

P.G., Colegiul economic „Dionisie Pop Martian”, Alba Iulia

E o tampenie totala, ne indoctrineaza, ne baga in cap cu forta tot felu de ****. Ma contrazic des cu profesoara, iar de cate ori ii pun intrebari le evita sau schimba subiectul, nu-i prea convine faptul ca nu cred in ceea ce zice se contrazice foarte des, colegii rad de ea cand vad cum ma evita. Cam jumate din clasa s-au mai trezit la realitate de cand am inceput sa ma bag in discutii cu profa, inainte dormeam la ora, ziceam ca n-are rost sa ma contrazic cu ea pentru ca oricum e incuiata. Nu mi-am facut cerere ca sa nu fac religie pentru ca o medie de 10 in plus nu strica, oricum mai primesc note ca sa tac, sa nu mai pun atatea intrebari. Parerea mea e ca religia ar trebui studiata in scoala, dar ca istorie nu ca indoctrinare.

 

L.R., Colegiul National „Horea, Closca si Crisan”, Alba Iulia

In momentele rare cand nu mergem sa vizitam nemaipomenita Catedrala a Reintregirii Neamului… Ei bine, imi citesc o data lectia care se preda la un nivel mediocru (nu ca ar avea vreun rost sa avansam pe ramura asta dpdv al programei) dar anyway, sunt lucruri patetic de simple, de o cultura generala traditionala sa zic. Cu totii om fi auzit de la matusa cand o fi Sf Marie sau vreo sarbatoare importanta. […] profesorul e foarte simpatic, si cu toate ca e director adjunct, nu contesta realismul nostru, ci doar il ignora, ca de’, tre sa castige si el o pita. […[ Si da, cu totii avem media 10. […[…] Asta e situatia actuala… ca inainte eram „satana clasei, ateica”, dupa cum ziceau colegii, si-mi raceam gura ora de ora in zadar.

 

L.B., Colegiul National „Horea, Closca si Crisan”, Alba Iulia

inutilă

 

A., Colegiul National „Horea, Closca si Crisan”, Alba Iulia

Orele se desfasurau serios,cand vine vorba de predat si de cele mai multe ori erau amuzante, din cauza faptului ca profesorul era deschis la alte pareri si puteai vorbi cu el despre orice.

 

S.A., Colegiul National „Horea, Closca si Crisan”, Alba Iulia

Ora mea de religie se pare ca este una destul de interesanta, pentru ca vorbim despre TOT ce tine de religie, despre cultele satanice, despre toate religiile din lume, inclusiv despre masoni, larg si liber.

Concluziile studiului AAR Alba:

1. Remarcăm și opinii pozitive cu privire la ora de religie, însă acestea se datorează capacitatea unor profesori de a dezbate teme diverse, care au legături reduse cu programa oficială.

2. Elevii favorizează discuțile deschise și penalizează evitarea dialogului sau forțarea unor concepte (îndoctrinarea).

3. Media discipinei religie este 10,  cu foarte puține excepții (1 din 35 de răspunsuri)Acest fapt contează pentru elevi, pentru că le crește media generală. O astfel de practică este însă anti-pedagogică (nu există motivare, competiție sau evaluare coerentă) și în plus permite abuzuri, cum ar fi scăderea notei ca penalizare pentru refuzul de a crede.

„Ca o concluzie generală, orele de religie sunt văzute mai mult ca un moment de respiro, în care poți să nu te implici aproape de loc și să iei media 10. În rest, ora poate fi agreabilă doar dacă profesorul e deschis și promovează un dialog, ce poate cuprinde teme de religie dar nu se limitează la asta.

În această situație, ora de religie se diferențiază în mod evident de orele clasice în care dialogul este limitat de liniile programei curiculare. Dar dacă maximul de beneficiu posibil este de a da posibilitatea elevilor să se exprime și să discute liber, care mai este rolul concret al religiei și de ce e nevoie de supravegherea Bisericii Ortodoxe, când învățământul românesc produce numeroși specialiști în psihologie și filosofie, ce ar putea aduce elevilor beneficii mult mai semnificative, lucrând cu ei o oră pe săptămână, timp de 10 – 12 ani.”

foto arhivă

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Lista codurilor secrete pentru telefoanele mobile. Ce funcții activează și cum pot ajuta la accesibilitatea meniului

Lista codurilor secrete pentru telefoanele mobile. Ce funcții activează și cum pot ajuta la accesibilitatea meniului Pentru cele mai multe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

53 Comentarii

nicu 11 iunie 2014 at 13:07

Religia a fost, este si va fi un taram controversat. Constitutia Romaniei asigura libertatea constiintei, iar in acest context cadrul ideal pentru cei intersati ar fi biserica sau celelalte locasuri de cult. Privind in jurul nostru observam ca de la introducerea religiei in scoli n-am asistat la schimbari majore in viata si comportamentul tinerilor.(facand referire la morala crestina) Consider ca locul religiei nu este in scoala, dar aceste decizii vedeti cu totii ca sunt decizii politice, care nu tin cont de parerile celor multi.

cocos 11 iunie 2014 at 14:21

Eu stiu ca suntem un stat laic. Atunci de ce religia e obligatorie?

Sondajul AAR seamana 11 iunie 2014 at 15:13

cu sondajele PSD privind sansele propriilor candidati la presedintie, sau cu sondajele facute de antena3 pe strada cand,”din intamplare”,gaseste numai antibasisti. Poate ar fi fost corect sa dati si rezultate ale sondajelor facute despre increderea populatiei in institutia Bisericii(vezi INStatistica). Ati fi remarcat ca aceasta e cam la acelasi nivel cu increderea in Armata. AAR nu reprezinta altceva decat cativa dintre cei 0,4% declarati atei la nivel de tara.

Atei Alba 12 iunie 2014 at 10:48

Sondajul nu are pretentia unui studiu exhaustiv si nu respecta o metodologie stiintifica pentru a putea fi considerat reprezentativ.

Asteptam cu interes un studiu mai serios facut de Inspectoratul Scolar Alba, noi facem cat putem avand in vedere ca suntem voluntari si nu avem nici un fel de finantare.

Daca tot ne-ati intrebat de increderea romanilor in Biserica, putem observa scaderea vertigionasa a acestui indicator din anii 90 pana astazi, de la aprox. 90% la 63% in ultimele studii.

De ce oare? Pentru ca e un model de urmat?
Sau pentru ca oamenii observa ca Biserica nu doar face greseli, dar si presista in greseala si nu accepta nici o critica?

stimati atei 12 iunie 2014 at 13:58

faceti furtuni intr-un pahar cu apa, complexati probabil de rezultatul ultimului recensamant pe tara: 0,2% din populatia Romaniei declarati atei!. Sa vi sa spui ca increderea romanilor in Biserica a scazut la 63% mi se pare ridicol cand tu esti o cantitate NEGLIJABILA. Si nu uitati,legea NU va obliga sa participati la ora de religie, deci protestul e inutil. Punct.

Atei Alba 14 iunie 2014 at 17:55

tot nu mi-ati explicat de ce e mai corecta varianta 1. – elevii sunt inscrisi din oficiu la orele de religie fata de vairanta 2. – elevii nu sunt inscrisi din oficiu la orele de religie

De asemenea sunt curios de ce se da nota la religie, cand toata lumea oricum ia nota 10.

multumesc 🙂

soimul de munte 11 iunie 2014 at 15:49

statul laic presupune ca fiecare religie si/sau confesiune se manifesta in cadrul familiei si a bisericii respective- a impune cu forta (se zice ca-i optionala) o anume ora la scoala, e o chestiune care incalca dreptul fiecaruia de-a alege- nu vrei sa-ti declari copilul ateu, atunci musai sa mearga la ora – asta e indoctrinare ca si cind se face ora de politica strict de tip psd sau pdl sau ppdd,etc.desi poate ca vrei ca al tau copil sa fie tinut de-o parte d.p.d.v. al politicii sau al religiei; asa cum va stii popa sa se poarte cu copiii la biserica, asa va avea enoriasi, n u musai sa si-i acapareze cu japca

dana 11 iunie 2014 at 16:16

lectiile deschide atrag copii la dialog. SCHIMBATI PROGRAMA LA TOATE MATERIILE SI ATRAGETI ELEVII CU CEVA. In momentul de fata scoala este o masinarie din evul mediu cu materie prima (elevii) din viitor. Retehnologizati oameni buni si o sa fie rezultate pe masura!!!!!!!!!

RONALDHINO 11 iunie 2014 at 16:31

BRAVO PRESECAN ! FACI CELE MAI TARI REPORTAJE!
Prieteni, ora de religie e facuta in general de sotiile popilor, sau acolotii popilor
Aici vorbim de salarii . BANI DIN BUZUNARUL NOSTRU . Daca popii sunt platiti oricum din buget , de ce nu fac religia in Biserica?
Eu daca as fi elev, nu as mai merge la orele de religie.
De ce sa-i fac salar Doamnei sau D-lui profesor de religie?
Sunt cultele religioase recunoascute de STAT care fac religia in Biserica lor GRATUIT ,si dau adeverinta scolii cu notele copiilor. De ce Biserica Ortodoxa nu poate face acelasi lucru??????
PAI, e simplu pierd SALARIILE !!!!! SALARIILE SE DAU IN SCHIMB CU VOTURI …. VOTURI PE SEAMA CUI ??? A CELOR CARE URMEAZA FARA SA CERCETEZE !!!!

Petre TUTEA 11 iunie 2014 at 16:54

„Fara Biblie Shakespeare ar fi fost un scriitoras din Gaiesti”. Biblia este cea mai raspandita carte din lume, iar cunoasterea ei este un act de cultura, nunumai de credinta.

dolfi 11 iunie 2014 at 19:50

nu mai spune, dar budhistii? dar japonezii, dar hindusii??? or fi toti niste scriitori de gaesti…

Suntem europeni si crestini 12 iunie 2014 at 12:42

de 2000 de ani si urmam valorile moralei crestine(nu minti,nu fura,nu ucide,ajuta-ti parintii la batranete,respecta-ti semenul ca pe tine insuti) care stau la baza oricarei societati umane moderne. Nu societatea europeana se inspira din modelul asiatic,ci invers. Nici o religie,inafara crestinismului nu are un precept moral atat de nobil precum cel oferit de Iisus:”iubeste-ti semenul ca pe tine insuti”!

Atei Alba 14 iunie 2014 at 18:04

Daca tot discutam pe alte probleme, poate ati fi interesat de faptul ca ideile moralei crestine au existat cu mai bine de 500 de ani inainte de Crestinism. In Budism printre altele 🙂
Puteti sa va documentati pe tema asta, nu trebuie sa ma credeti pe cuvant.

Insa totusi tema discutiei nu este Crestinismul sau filosofia sa. Avem o tema foarte concreta – religia in scolile publice.

V-as aminti ca o societate democratica presupune tolerarea diversitatii de opinie religioasa. Deci oricat de mult apreciati Dvs. Crestinismul, este dreptul oricum de a nu fi de acord.

Prin urmare nu aveti dreptul sa pretindeti altora sa fie crestini. Au dreptul sa fie musulmani, atei, evrei…

Sper ca sunteti de acord macar cu atat.

Pornind de aici, intrebarea este – cum putem sa ne asiguram ca Guvernul nu impune o anumita religie, sau cum putem sa ne asiguram ca nu favorizeaza o anumita religie.

Iar orele de religie, facute cum sunt facute acum, favorizeaza in mod clar si destul de puternic nu doar o religie (Crestinismul) ci o forma particulara a acesteia (Ortodoxismul).

Sunt curios ce parere aveti de acesta tema concreta.

Atei Alba 14 iunie 2014 at 18:05

dreptul *orcui* – am gresit mai sus, se pare ca nu se poate edita

Nietzsche 12 iunie 2014 at 3:09

Citezi din Petre Țuțea crezand c-are vreo relevanta? Pot sa-ti citez si eu din Nietzsche cacaturi care le-am chiar citit si relevante pe subiect.

„Christianity was from the beginning, essentially and fundamentally, life’s nausea and disgust with life, merely concealed behind, masked by, dressed up as, faith in „another” or „better” life.”
Sunt destul de cult acum..?

Paradoxal, desi suntem una dintre cele mai religioase tari din Europa, „dumnezeu” se pare ca ne ajuta cel mai putin sau deloc. Propun sa mai construim ceva biserici ca poate-poate-i atragem atentia, singura cale, inchinare si milogire.

lui@Nietzsche 12 iunie 2014 at 10:42

Ca sa cunosti valorile pe care Dumnezeu le cere de la noi si care este ajutorul si castigul real pe care ni-l ofera, ar trebui sa citesti Biblia si(sau) sa urmezi niste cursuri de religie crestina. Biblia cuprinde invatatura Divina, iar omul nu poate, oricat de genialar fi,sa-si depaseasca Creatorul. Un lucru trebuie sa-l stii: Dumnezeu nu mantuieste cu forta pe nimeni, iar legea spune si ea clar ca daca nu vrei,nu-ti lasi copilul la ora de religie.

dolfi 12 iunie 2014 at 13:27

pe ce te bazezi? Musulmanii spun la fel despre Coran…

esti liber 12 iunie 2014 at 14:07

sa-ti dai copiii la ora de religie care studiaza Coranul(apropo, 8o% din invatatura sa e similara sau identica cu cea a Bibliei, numele Fecioarei Maria este singurul nume de femeie amintit in Coran ,iar Iisus este numit cu respect ca un mare profet al omenirii). Legea invatamantului iti da libertatea de a alege o religie sau alta,sau de loc, restul e balci ateist.

Atei Alba 14 iunie 2014 at 18:07

de ce e mai corecta varianta 1. – elevii sunt inscrisi din oficiu la orele de religie, fata de varianta 2. – elevii nu sunt inscrisi din oficiu la orele de religie

De asemenea sunt curios de ce se da nota la religie, cand toata lumea oricum ia nota 10.

Ghita 13 iunie 2014 at 11:28

Daca spui prostii, si „cuvinte urate”, nu e civilizat, dar daca citezi din Biblie, totul ii OK!

Ghita 13 iunie 2014 at 11:29

De fapt alaturi de Kama Sutra, Biblia ii cea mai pornografica carte!

sacha 12 iunie 2014 at 6:50

eu ma bucur foarte tare ca ateii, agnosticii și „raționaliștii” s-au strans intr-un grup. e metoda cea mai buna de izolare. am intrat doar sa las mesajul asta, ca altfel, cand am vazut titlul articolului, am trecut linistita mai departe.

la fel e si cu televiziunile grupurilor minoritare, de ex. Beur TV despre care s-a crezut ca e un mijloc de integrare a maghrebinilor in Franta: da de unde ! doar nu intra francezii „de souche” sa se uite.

asa ca fiecare cu… credintele lui, ca nu poti fi evolutionist decat printr-o mare credinta.

Atei Alba 12 iunie 2014 at 10:56

Initial, cand am vazut comentariul, am vrut sa trec mai departe. 🙂

Insa vorbiti aiurea, cu aroganta omului care le stie pe toate.
Nu vad ce legatura au ateii cu imigrantii, televiziunea cu grupurile… poate in logica Dvs. fracturata ar fi vreuna, dar eu nu o gasesc.

Dar de fapt am intrat sa va las un singur mesaj: evolutia prin selectie naturala este un fapt, la fel cum este gravitatia.
Nu „crede” nimeni in evolutie, insa toata lumea (in afara fundamentalistilor religiosi) este de acord ca dovezile sunt irefutabile.

Ceea ce spuneti Dvs. ne intareste convingerea ca actiunile noastre sunt utile si necesare, pentru ca religia corupe mintile in loc sa le ajute sa se dezvolte.

Sau ca sa intelegi si Dvs. mai bine: „Doamne fereste sa invatam copiii asemenea prostii!”

albaiuleana 12 iunie 2014 at 7:48

Copiii s-au desteptat! Nu mai pot fi prostiti cu povesti si basme din biblie.A trecut vremea aceea.

Je 12 iunie 2014 at 8:17

Sunt de acord cu libertatea de alegere a religiei…la fel cum alegem un anumit stil de alimentatie sau de viata – asa ar trebui sa alegem si religia.
Partea mai putin usoara este…..cum alegi daca nu ai cunostinte despre religii?

Poate ar trebui o ora la scoala in care elevilor sa li se prezinte Religiile Lumi !!

Atei Alba 14 iunie 2014 at 18:08

Noi am sustine o asemenea varianta.
Ar fi echitabila, corecta si poate chiar utila!

Fecioara Maria 12 iunie 2014 at 8:25

SI la noi la scoala se enerva profa de bio cand ii ziceam ca omul si maimuta sunt inruditi ca specie. Ea zicea ca omul a fost dintotdeauna om si maimuta a fost dintotdeauna maimuta. Ma intreb cine a fost creat primul, maimuta sau omul ignorant?

Marius 12 iunie 2014 at 8:33

Puțini sunt cei care înțeleg biserica. Cei mai mulți ascultă ce se spune la biserică sau la ora de religie ca și cum ar asculta povești. Așa ascultă și copiii când le dau părinții sfaturi, cred că părinții le spun povești, până dau cu capul și atunci ajung la vorba părinților. Cine e împotriva orei de religie poate să facă cerere să nu participe. Are această posibilitate. Dar ce e cu acest scandal? Asemenea manifestări nu s-au făcut nici măcar când lângă noi au fost războaie și au murit oameni, și acum dintr-o inițiativă se fac manifestări și sondaje pentru a arăta că religia nu e bună. Nu merge nimeni la biserică cu forța. Dacă nu vrei nu te împinge nimeni. Nefiind forțați totuși dezaprobă. Sunt tot mai multe manifestări contra bisericii? De ce? Dacă de exemplu nu-ți place de cineva nu-l mai cauți. Dacă nu-ți place de un local nu mai intri. Ce e cu atâta ură? Doamne ajută.

soimul de munte 12 iunie 2014 at 9:00

@marius- nici cei care scriu nu se straduiesc sa explice mai bine dar nici domnia voastra sa intelegeti esenta celor scrise-dintre toate post-urile, va recomand cele scrise de @RONALDHINO care, cred eu, acopera in mod corect subiectul- nu e vorba de ura, e vorba doar de modul cum sint utilizati banii din impozitele mele, de voturi si politica- daca priviti atent, la atita se reduce subiectul; restul e propaganda de-o parte sau de alta; 89% se declara credinciosi ortodocsi dar asta nu inseamna ca 89% trebuie dusi cu japca la ora de religie- ajunge daca, cel care se vrea crestin practicant, se duce la biserica iar acolo, duminica sau in oricare zii, in loc sa mearga copiii la sport sau discoteca, pot afla despre invataturile pe care parintii lor decid ca sint necesare

Atei Alba 14 iunie 2014 at 18:19

As vrea sa va intreb de ce considerati ca ceea ce facem e o dovada de ura. Aratam incrancenati in poze? Vedeti mesaje cu injurii si instigare la violenta?

De ce vedeti orice critica ca pe un atac, in loc sa vedeti oportunitatea de a verifica toate nuantele si opiniile?

Noi vrem doar sa transmitem ca nu ni se pare corecta relatia dintre Guvern si Biserica Ortodoxa Romana. Nu e corecta fata de alte culte sau fata de atei, asa putini cat sunt ei.

Concret, referitor la orele de religie, ele favorizeaza ortodoxismul in detrimentul altori viziuni, in special prin inscrierea automata a elevilor la ore de religie ortodoxa. Este atat de complicat sa se inscrie singuri sau sa fie inscrisi daca vor? De ce este necesara si cum poate fi corecta inscrierea din oficiu?

Alta propunere pe care o avem este sa nu se dea note la ora de religie. Dupa cum vedeti in articol (apropo, l-ati cititit?), multi elevi sunt motivati sa participe la orele de religie de o nota usoara de 10.
Asta vi se pare corect? Vi se pare necesar?

Alta propunere este plasarea orelor la finalul sau la inceputul programului scolar, ceea ce nu se intampla in prezent. Chiar daca sunt putini elevii care nu participa la orele de religie, ei sunt pusi intr-o situatie dificila, pentru ca de multe ori nu au unde sa stea in scoala in timpul orei respective. In plus sunt evidentiati negativ prin comparatie cu majoritatea. Credeti ca este necesara plasarea orei in mijlocul orarului?

Multumesc.

eu 12 iunie 2014 at 10:31

Am dobandit dupa 89 dreptul la libera exprimare.Nu este vorba aici de scandal, de revolta …. Avem dreptul si posibilitatea sa ne spunem parerea cu privire la aceasta tema:religia. A nu se confunda religia cu credinta!!! Au puncte comune dar nu sunt identice. Spunea cineva cu multi ani in urma ca acolo” unde toti gandesc la fel insemna ca nu gandeste niciunul” – citat aproximativ. Credinta este un act individual, o traire proprie si de ce nu intima a fiecarui individ si pe care ti-o poti manifesta in orice loc, nu numai la biserica sau la ora de religie. Nu sunt credincios, ca trebuie sa ma vada vecinul, colegul. Nu sunt credincios ca merg saptamanal la biserica! Nu sunt credincios, ca sa ma laud ca tin post! Din pacate biserica este tot mai putin credibila nu din cauza noastra, acelor multi, ci chiar din cauza reprezentantilor bisericii! Nu este corect sa stam si sa inghitim tot ce vor unii!

Biserica nu e credibila pt sectanti si atei 12 iunie 2014 at 12:31

Biserica suntem toti crestinii(96% declarati la ultimul recensamant), preoti si mireni, care urmam invatatura lui Iisus:”Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi ridica Biserica Mea si portile iadului nu o vor darama” precum si ” Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer şi pe pământ.
Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh,
Învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi orice veti lega pe pamant va fi legat si in cer si orice veti dezlega pe pamant va fi dezlegat si in cer; si iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin!”

dolfi 12 iunie 2014 at 13:31

Interesant mi se pare pasajul urmator, care vine de la un Zeu Atotputernic, Omniprezent si Omnipotent:
Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer şi pe pământ. Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh…
Era prea greu sa faca EL treaba asta pentru toata planeta?
Sau asiaticii, vikingii, bastinasii de pe continentele americane nu erau oameni ca si „cei alesi” ?

draga@dolfi 12 iunie 2014 at 14:16

pricepi mai greu,dar iti repet: Dumnezeu nu mantuieste cu forta pe nimeni. Ne-a lasat liberul arbitru ca sa alegem ce facem cu viata noastra si cu valorile in care credem. La fel si Legea Invatamantului, da de ales celor care refuza ora de religie. Este ca un tata intelept care-i aminteste fiului sau ce este binele si raul, dar il lasa sa-si aleaga singur calea. Ce o fi asa greu de priceput?

dolfi 12 iunie 2014 at 14:40

nu era vorba de ce face sau nu face Dumnezeu in postarea mea anterioara.

Si ca sa pricepi si dumneata mai usor, problele „religiei” raman: Scutirea de taxe si impozite, bani publici, mafie.

Observa te rog ghilimelele.

draga@dolfi 12 iunie 2014 at 15:32

Scutirea de taxe si impozite(nu si pe salariile preotilor si personalului neclerical care se platesc catre stat ca orice salariat) este decizia guvernului Roman, stabilita de Cuza la 1863 cand a confiscat bunurile Bisericii . Dintotdeauna BOR a sustinut ca sa-i fie restituite acele resurse de autofinantare si atunci va renunta la ajutorul si scutirile de la stat.

soimul de munte 13 iunie 2014 at 12:04

@Biserica nu e credibila- vezi, aici e una dintre probleme- nu vreti sa va desprindeti de gindirea anului 1863- acum sintem in 2014 deci au trecut 151 de ani pe parcursul carora, prin salarii si donatii sau alocari din partea statului vi s-a platit ”datoria” de 2-3 ori; si alta problema este ca , dincolo de arhaismul gindirii, va si bagati cu picioarele (si fara chitante) in viata celor care nu pot sa aleaga; de ce va bate grija de mintuirea mea? iar chestiile alea cu valorile crestine (sa nu furi, sa nu minti, etc.) sint incalcate flagrant in primul rind de sponsorii vostrii- adica de catre politicieni- asupra lor trebuie sa va indreptati atentia si educatia, ca se presupune ca sint toti adulti si public declara ca sint adepti ai bisericii, merg la biserica si stau in primul rind si-si fac cruci largi, pina la buric iar cea mai mica donatie ( din banii de partid, nu dintr-alor) pretind sa fie trimbitata de popa in biserica…deci acolo e necesara si obligatorie ora de religie- in partide si guvern

pt popa sub acoperire 12 iunie 2014 at 12:57

E trist ca tot popii se cred atotstiutori ,ca ei detin cheile Imparatiei si ei detin adevarul 100%. tot cei care nu sunt ca ei sunt: IMPOTRIVITORI, RAUFACATORI, SECTANTI , MOSTENITORI AI IADULUI . Asta fac popii de sute de ani.
INDOCTRINARE RELIGIOASA.
Din citatul de mai sus reiese clar : Mergeti si invatati Evanghelia , apoi BOTEZATI si invatati-i sa pazeasca tot ce V-am poruncit!
Pasii sunt clari : 1. Mergeti 2 Invatati 3 Botezati
CUM POTI MERGE LA UN BEBELUS SA-L INVATI EVANGHELIA IAR MAI APOI PE BAZA INTELEGERII SALE ,SA FIE BOTEZAT???

Aici e clar vorba de botezul CELOR CARE INTELEG CE FAC, SI ALEG SINGURI CALEA CATRE D-ZEU NU ALTCINEVA ALEGE PT.EI

Manipularea consta in faptul ca atunci cand botezi bebelusul impotriva constiintei sale , i se induce in subconstient cand e mare ca el deja infaptuit aceea porunca, insa MANTUITORUL nu asa a dat porunca. Pe de alta parte EL sa botezat cand a fost matur.
Ioan Botezatorul boteza si invata oamenii maturi . Sf. Petru , Sf Pavel si toti Apostolii ,citim in biblie ca au botezat numai adultii.

PE DE ALTA PARTE LIPSA DE INCREDERE IN BISERICA ORTODOXA SCADE IN RANDUL TUTUROR ROMANILOR ,DEOARECE TOT MAI MULTI OAMENI VAD CE SE INTAMPLA CU POPII: FURTURI DIN BANI PUBLICI , VIOLURI , DROGURI IN BISERICA ,MANIPULARE SI IN REST BANI BANI BANI SI PUTERE ….CINE NU ASCULTA ESTE ORI :
IMPOTRIVA BISERICII ,INFRACTOR, ORI SECTANT , ORI MAFIOT.

ROMANIA TREZESTE-TE !!!!!

visezi popi sub acoperire 12 iunie 2014 at 15:52

Ma simt magulit ca ma crezi ‘popa ‘,dar te dezamagesc: de meserie sunt inginer. Cat priveste botezul bebelusilor, sa stii ca orice parinte credincios isi doreste copilul botezat in credinta lui.Inceputul botezului era firesc sa se faca cu cei maturi, ei fiind primii crestini botezati. E bine sa invatam Adevarul de mici(nu minti,nu fura ,nu ucide, respecta-ti semenul,etc),de la parinti ,scoala si Biserica si nu sa-l aflam de la anturajul de pe strada, sau, cand e prea tarziu, in puscarie..De doua mii de ani increderea in Biserica tot scade,zici, dar iata, ea continua si bisericile sunt pline duminicile si in zilele de sarbatoare. Cat despre pacatele preotilor,iti amintesc doar un nume:Tanase Nicolae din Valea Plopului,PH,care a infiat 423 de copii orfani. Daca ai cunostinte despre preoti care incalca legea, informeaza organelor in drept, altfel esti si tu complice!

dolfi 12 iunie 2014 at 16:42

ma faci sa rad… ok, sa zicem ca statul ar returna „bunurile BIsericii” – ceea ce Cuza a „confiscat”… Pai la cati popi sunt cu bolizi de zeci de mii de euro… nu le-ar ajunge nici la jumatate.

vad ca altcineva a dat un raspuns la intrebarea mea…

draga@dolfi 12 iunie 2014 at 18:03

observatiile tale de doi bani vor sa duca in derizoriu atentia pe care ti-am acordat-o. Cuza a confiscat terenuri reprezentand 25% din teritoriul impadurit al Romaniei(de la acea data). Nu uita ca scolile si spitalele(bolnitele cum li se spunea) au aparut prima data pe langa Biserici si manastiri si au fost intretinute sute de ani. La fel azilele de batrani si orfelinatele. Astazi preoti si maicute din cadrul BOR se ocupa de mii de romanii aflati in peste 700 de astfel de asezaminte si despre care ateii,ong-uri ateiste la fel si statul, nu vor sa stie nimic. Pacat ca prin postarile tale internetul ti-a oferit doar prilejul sa-ti afisezi ignoranta si nu-l folosesti ca sa-ti completezi cunostintele..

dolfi 12 iunie 2014 at 21:47

nu e vorba de nici un derizoriu… bunurile Bisericii de care zici dumneata au fost primite de la conducatorii tarii de-a lungul anilor contra diverse favoruri si a puterii de a influenta masele. Nimic altceva.
N-am negat niciodata rolul pe care L-A AVUT biserica in trecut. Sa-si faca curatenie in cadrul ei si sa traiasca pe baza principiilor pe care cica le propovaduieste.
Atata timp cat vad oameni trecuti bine de 80 de ani cu pensii mizerabile (care oricum nu le ajung sa supravietuiasca decent) ca dau bani la popa cu masina de zeci de mii de euro, viloaie si alte acareturi de pret – pentru ca li s-a innoculat in subconstient teama ca daca nu te pui bine cu popa nu ajungi in rai – mi se face scarba si greata. Da, exista acei SFINTI care fac misionariat, se implica, ajuta, educa si NU CER/NU ASTEAPTA NIMIC IN SCHIMB – dar astia sunt putini si sunt „fraierii” institutiei numita biserica, pe cand toti ceilalti farisei in sutana prefera sa tina gloatele in ignoranta.

lui dofi 13 iunie 2014 at 10:37

doar ignoranta crasa si mentalitatea de nedus la biserica iti poate deforma ideea de credinta si rolul preotilor in viata crestinilor. Altfel ai fi stiut ca pt credincios importanta e mantuirea, respectarea invataturii lui Iisus, nu „sa te ai bine cu popa”. Nimeni(si o spun din experienta celui care de peste 10 ani este crestin practicant) nu e conditionat de bani la intrarea sau iesirea din Biserica. Si mai lasa cliseul asta cu „vilele si limuzinele popilor”, specific sectantilor si „liber-cugetatorilor”. Numai bine .

dolfi 13 iunie 2014 at 16:14

@lui dofi
confunzi credinta cu religia stimabile.
o sa-mi pun „ochelarii de cal” si cliseul asta cu “vilele si limuzinele popilor” o sa dispara.

POPII - MACAR 4 ORE LA MUNCA! 12 iunie 2014 at 13:04

Drama Bisericii ortodoxe este ca si cea a fariseilor. Ei se credeau sfinti , ca detin tot adevarul ,citau pasaje din Cartea Sfanta , insa ei TRAIAU DUBLICITAR . Mantuitorul a zis:
VAI DE VOI MORMINTE VARUITE ,VAI DE VOI CA SUNTETI ORBI SI DUCETI POPORUL IN RATACIRE!!!

Drama sectantilor 13 iunie 2014 at 15:57

este ca Iisus a prevazut aparitia lor si i-a avertizat pe apostoli si credinciosi:”Paziti-va de proorocii mincinosi, ei vin la voi imbracati in haine de oi,dar pe dinlauntru sunt lupi rapitori. Dupa roadele lor ii veti cunoaste”..

alexandru 12 iunie 2014 at 13:31

dupa comenturi observ ca religia ramane un subiect tabu,iar ortodoxia ramane un subiect greu de acceptat in sfera realisticului.ortodoxia se manifesta ca un stat in stat, o entitate lipita de politic si banul public, o entitate lipsita de valori morale, poleita cu aur si ingropata in moaste.cu siguranta tinerii de maine isi vor pune intrebari.si ortodoxia va ajunge la un moment istoric in care va trebui sa se dezlipeasca de banul public si sa se reformeze.dar asta se va intampla peste multi ani.religia nu ar trebuis a fie predata in scoli, exisat biserici la fiecare colt de strada,platite si sprijinite din banul public tocmai pentru a face activitate misionara.
in fond si pastorul gadea a fost pregatit sa faca activitate misionara.si o face.cu aceleasi oi( crestini sic!).am amestecat in comentariul meu in mod intentionat religia cu politica, asa cum sunt ele amestecate si in realitate

Robespierre 12 iunie 2014 at 13:58

Alexandru,
De acord cu tine in cee ce priveste biserica ortodoxa si „adaparea” acesteia de la banul public. De acord si cu faptul ca „religia nu ar trebui sa fie predata in scoli”, acest lucru avand chiar un efect pervers, invers scopului propus…
Insa, revenind in „sfera realisticului”(sic!)nu inteleg ce legatura are Mihai Gadea cu tema noastra. Ca o fi fost pastor al unui cult? Ca face actualmente cea mai vizionata emisiune de tv din tara? Ca noi, care il urmarim suntem o turma de oi( stai linistit, am inteles sensul, dar oricum deranjeaza)?
Inteleg amestecul intentionat a politicului cu religia,dar nu prea da introducerea lui Gadea in context. Ei, de-i bagai pe Plesu si Liiceanu cu a lor meditatie transcendentala, sau pe „pirat” si „adaparea’ lui de la „Marele Licurici” era sa zic… „Anonim”)altfel suna… Asa, bagandu-l pe Gadea in context…

alexandru 13 iunie 2014 at 9:19

Buna R.ma asteptam sa nu fii parte din cetatenii care fac rating la antene.

Robespierre 13 iunie 2014 at 14:17

t
Te salut Alexandru,
Daca-i sti cu ce savoare ma uit la Antena3 te-ai minuna…
Da, fac parte din cei peste 7 milioane…
Probleme…?
Cu aceasi simpatie,
„R”

gadea si ciutacu 13 iunie 2014 at 11:10

Robespierre, m-ai dezamagit profund..sa te uiti tu la mine si la confratele meu…rusinos de-a dreptul.

Atei Alba 14 iunie 2014 at 18:24

Biserica Dumneavoastra nu e credibila nici pentru musulmani, nici pentru evrei, nici pentru budisti, nici pentru hindusi. Ba chiar as spune ca nici pentru catolici sau protestanti (cel putin nu 100%).

Insa in cele din urma, esenta este aceasta: avem dreptul sa nu fim ca Dvs., sa nu credem ca Dvs.
Asta inseamna libertatea de constiinta, garantata prin consitutie si prin aderarea la drepturile omului.

Daca nu puteti sa ne acordati aceasta libertate, imi rau, dar Dvs. sunteti in eroare aici.

Atei Alba 14 iunie 2014 at 18:25

Raspunsul de mai sus era pentru comentariul
Biserica nu e credibila pt sectanti si atei

nu s-a postat corect

Comentariile sunt oprite