Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

Elevii Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, ambasadorii folclorului românesc la cea de-a 51-a Europeadă

Dragoş Suciu

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Orașul Kielce din Polonia a devenit în perioada 23-28 iulie, capitala folclorului european. Aici s-au întâlnit  3.455 de participanți  din 25 de țări, în cadrul celei de-a  51-a ediții a Europeadei,  festival de artă populară europeană care promovează şi susţine prietenia dintre popoarele Europei și încurajează păstrarea diversității culturale a Europei.

În acest an România a fost reprezentată de Ansamblul folcloric al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, ansamblul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța și corul Meloritm din București.

Judetul Alba a fost reprezentat de Ansamblul Colegiului militar compus din doi soliști: Ghișoiu Radu și Bolchiș Denisa, si 10 dansatori: Deliman Sonia, Dumitraș Ioana, Pavel Aurora, Pîrv Corina, Frățilă Andreea, Iușan Alexandru, Dascăl Andrei, Rodilă Răzvan, Băilă Paul și Dârlea Dragoș. Dansatorii au fost pregătiți de instructor Bradea Vian, fiind acompaniați de Borca Mihai-acordeon, Borca Aurelian–saxofon, Furduiu Gheorghe-vioară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Europeada01Ansamblul folcloric al Colegiului militar a prezentat o suită de dansuri și cântece specifice zonelor folclorice ale județului Alba reușind să capteze atenția spectatorilor și a celorlalți participanți, aceștia manifestându-și interesul de a vizita România și admirația pentru tradițiile populare păstrate încă în satele românești.

Cele cinci zile ale festivalului au fost deosebit de dense, programul festivalului debutând cu un spectacol de inaugurare în cadrul căruia elevii militari au prezentat o suită de dansuri de pe valea Mureșului. Au urmat apoi două spectacole, unul pe scena centrală din Piața Primăriei, unde spectatorii au putut să admire frumoasele costume ardelenești și să danseze pe ritmurile muzicii noastre pentru că spectacolul a continuat și dincolo de scenă, elevii militari au intins hora printre spectatori în spiritul unității europene. Al doilea spectacol a avut loc pe scena amenajată într-un centru comercial din oraș, timp de 30 de minute spectatorii au avut ocazia să descopere frumusețea cântecelor și dansurilor românești. Printre ei am descoperit și o româncă ardeleanca stabilită în Suedia, care a profitat de ocazie penru a transmite tinerilor îndemnul de a rămâne în țară și a-și construi viitorul în România, pentru că dorul de casă și de pământul stramosesc nu poate fi alinat de nimic.

Europeada05Unul dintre cele mai gustate elemente din program a fost parada celor 165 de ansambluri folclorice prezente la festival, desfasurata pe o distanță de 3 km, unde participanții au defilat prin fața spectatorilor etalând cu mândrie costumele tradiționale și drapelele țărilor lor. Am privit cu mândrie tricolorul românesc și drapelul alb-roșu al județului Alba fluturând pe străzile orașului Kielce în aplauzele spectatorilor și ne-am simțit cu toții mândri de cultura noastră și egali celorlalți europeni.

Participarea elevilor militari a fost susținută de catre Consiliul Județean Alba. Mulțumim pe această cale domnului Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, pentru sprijinul acordat, datorită caruia Ansamblul folcloric al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” a putut să reprezinte cu onoare folclorul românesc si judetean, la nivel european.

Sub semnul folclorului, Europeada este un prilej pentru cooperarea  interculturală şi intercomunitară în spiritul respectului reciproc şi al dialogului intercultural și nu în ultimul rând un prilej pentru promovarea culturii tradiționale și a turismului țărilor participante. Următoarea ediție va avea loc în perioada 5-9 august 2015 la Helsingborg (Suedia).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

În scurt timp se va da drumul circulației pe noul pod peste râul Mureș de la Șeușa, scurtându-se astfel distanța dintre Ciugud și Alba Iulia. Astăzi se lucra la asfaltări în sensul giratoriu din zona localității Șeușa.

„S-a lucrat cu spor și astăzi la sensul giratoriu din zona localității Șeușa, care asigură accesul spre noul pod peste Râul Mureș. Acestea sunt printre ultimele finisaje și în curând vom recepționa lucrarea.

Vă rugăm să circulați cu atenție în zona unde se efectuează lucrări și să nu ignorați semnalizarea temporară.

Elit - Gustul Desăvârșit

În speranța că veți mai suporta puțin disconfortul creat de aceste lucrări, vă mulțumim!”, au transmis reprezentanții primăriei Ciugud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, pentru siguranța tuturor celor care vor participa la evenimentele desfășurate pe raza județului, Jandarmeria Alba va intensifica acțiunile specifice de asigurare și menținere a ordinii și siguranței publice și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale în zona destinată acestor activități.

dariusandrei.ro

În perioada 12-15 august colegii noștri vor asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cultural-artistice desfășurate pe raza județului Alba, dintre care amintim „Roșia Montană ALIVE”, „Festivalul Double Rise”, „Festivalul de voie bună de la Știubei”, Festivalul Roman Apulum în Cetatea Alba Carolina, „Zilele Comunității Maghiare din Mirăslău”, ” Fii Satului Șona”, ” Fii Satului Stremț”, ” Fii Satului Bucium” și ” Mărie dragă Mărie” în localitatea Vințu de Jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, luni, 15 august, jandarmii vor fi prezenți pentru buna desfășurare a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea “Adormirii Maicii Domnului” la hramul Mănăstirii Dumbrava, hramul Mănăstirii Rîmeț, hramul Mănăstirii Oașa, și la bisericile din Alba Iulia, Cugir și Blaj.

Pentru evitarea incidentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu“ Alba le recomandă persoanelor care participă la aceste activități:

– să respecte măsurile stabilite de organizatori precum și indicațiile și îndrumările jandarmilor;
– să evite implicarea în conflicte de orice natură;
– să acorde o atenție deosebită bunurilor și obiectelor personale (genți, poșete, bagaje etc.);
– totodată părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție sporită copiii;

De asemenea în această perioadă, jandarmii montani vor acționa zilnic în sprijinul turiștilor din zona stațiunilor Șugag, Arieșeni și Roșia Montană, fiind pregătiți să intervină atunci când situația o impune. Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să țină cont de o serie de recomandări, cum ar fi:

— să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeții;
— să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condițiile climatice locale;
— să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac și trusă de prim ajutor;
— să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu;
— să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând numărul unic de urgență 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, câte persoane au nevoie de ajutor și detalii ale locului unde sunt persoanele aflate în dificultate.

În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, solicitați ajutorul forțelor de ordine sau apelați numărul unic de urgență 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

LISTA actualizată cu localitațile din Alba unde apa este raționalizată: PROGRAM de furnizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

LISTA actualizată cu localitațile din Alba unde apa este raționalizată: PROGRAM de furnizare

Din cauza caniculei care a cuprins aproape toată ţara, SC APA CTTA SA ALBA este nevoită să raționalizeze apă în mai multe localităţi din județ. Astfel, începând cu dată de 12.08.2022 va comunicăm următorul program de întrerupere a furnizării apei potabile:

Întreruperea furnizării apei potabile, între orele 22.00-06.00 în următoarele localități:

– oraș Abrud

Elit - Gustul Desăvârșit

– localitățile Săliste, Tărtăria

În următoarele localități furnizarea apei potabile se va efectua după următorul program:

06.00-09.00 și 18.00-22.00- com. Lopadea Nouă (Asinip, Ciuguzel), Com. Hoparta (Silivaș, Turdas, Spalnaca)

Comună Garda de Sus ( Ghețari, Ocoale, Mununa, Hanasesti, Dealu Frumos și Garda Seacă), furnizarea se va face în funcție de rezervele acumulate în rezervorul de înmagazinare

Facem, în continuare, apel către populație să folosească apă potabilă cu responsabilitate, strict pentru consum propriu și nu în agricultură!!

Va informăm că, în cazul în care, ulterior acestui anunț, se constată lipsa de debit și în alte localități din afară celor de mai sus, S.C. APĂ CTTA. S.A. Albă va anunță acest fapt.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea