După ce a abandonat ștrandul de la Schit, Primăria Alba Iulia construiește în cartierul bogaților un parc de agrement modern

Primăria Alba Iulia intenționează să demoleze bazinele de înot din incinta ștrandului de la schit lăsat de izbeliște în ultimii ani și să amenajeze un parc modern cu spaţii pentru picnic, cu alei, iaz natural, loc de joacă pentru copii, terenuri de sport, pista de biciclete, spaţiu pentru evenimente în aer liber etc. Investiția se ridică la circa 4 milioane de euro.

baza agrement schit Alba Iulia PUDAstfel, în locul ștrandului popular, abandonat de administrația locală după ce aici și-au construit vile bogații orașului, va fi amenajată o zonă de agrement destinată  în primul rând rezidenților și care, un aspect deloc întâmplător, va crește considerabil valoarea proprietăților de lux din zonă.

ELIT

Este interesant de văzut cine sunt beneficiarii acestui proeict, din perspectiva imobiliară.

În condițiile în care noul PNL are o majoritate covârșitoare în Consiliul Local Alba Iulia, aleșii noștri urmează să îndeplinească o simplă formalitate în ședința din 19 decembrie, când se va supune votului aprobarea documentației Planului Urbanistic de Detaliu pentru proiectul „Regenerare spaţiu public de agrement – zona Schit, strada Francisca”.

Mihail David - 2020

Potrivit documentației proiectului de hotărâre “parcul se va întinde pe o suprafaţă de 20.040 mp, din care 656 mp suprafaţă construită, 2.400 mp alei pietonale, 750 mp pistă triciclete, loc de joacă 510 mp, groapă de nisip 80 mp, terenuri de sport 1.940 mp, zone verzi 13.022 mp, iaz ornamental 508 mp, amenajare cu lemn 104 mp, pista de biciclete 563 mp, trotuare 1270 mp, parcaje amenajate 605 mp (65 locuri).

PUD-ul prevede crearea unui spaţiu cu funcţiunea de parc, prin unificarea subzonelor existente – parcul din faţa restaurantului Terasa Viilor (6.960 mp), ştrandul (3.273 mp) şi parcarea (2.896 mp) – demolarea celor două bazine de înot şi refacerea reliefului iniţial prin lucrări de amenajare peisagistică, amenajarea unui iaz ornamental, plantări de arbori şi arbuşti şi refacerea gazonului.

Locul de joacă pentru copii este prevăzut cu groapă de nisip, obiecte de joacă şi va fi amenajat cu dale cauciucate pe actualul teren de sport.

Zona pentru agrement sportiv este prevăzută cu două terenuri multifuncţionale – tenis, volei, baschet, minifotbal amenajate pe locul bazinului de înot, împrejmuite cu gradene metalice pe o parte. În vecinătate va fi un teren asfaltat pentru baschet iar în locul bazinului mare de înot va fi pavilion belvedere.”

 B.P.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

12 Comentarii

alexandru 13 decembrie 2014 at 18:50

exact domnule reporter. felicitari.mutam zbenguiala in apa de sub nasul boierimii.
abandonul in timp a fost premediat.primaria avea oricand bani sa faca strandul functional.s-a preferat trimiterea clinetelei spre alt strand, unul privat, construit intr-o zona istorica.acum facem un parc,adica ne asiguram ca neavenitii nu mai urca niciodata spre schit, sa deranjeze boierii care si-au facut cartier din bani dubiosi.
nu ma asteptam sa aveti curajul sa vorbiti de mafia imobiliara din pdl alba( pardon noul pnl, mult mai puternic local)

pilu 13 decembrie 2014 at 19:10

Nu pomeniti nimic de cei care au intocmit PUD-ul ? Oare sa fie unul din cei doi vesnic abonati la astfel de lucrari? Ce vreti, ca bazinele particulare sa ramana nefo;osite ?

mda 13 decembrie 2014 at 19:47

Daca am ajuns sa comentam asupra locului unde se face un parc sau un strand, de parca nu sunt ambele tot in oras, inseamna ca am ajuns foarte rau… In caz ca ati uitat, pana acum nu aveam nici strand modern nici un asemenea parc cu atatea functiuni de petrecere a timpului liber. Dar ce mai conteaza astea. Auzi, cartier al bogatilor. Da’ unde il doreati „stimabililor”? In Lumea Noua? Patetici!

Tina 13 decembrie 2014 at 20:36

Draga domnule B.P.,

Ca om nascut si crescut in Alba Iulia si intamplator nominalizat dintre „bogatii” orasului, raspund articolului dumneavoastra rau intentionat, daca nu chiar prost informat.

1. Zona Schit e intr-o paragina trista de 15-20 de ani. Eu personal am asteptat cu interes un proiect de imbunatatire de mai bine de 15 ani, asa de mult ca pe vremea cand exista consiliul copiiilor am pus proiectul pe „programul meu electoral” de consilier, neintelegand magnitudinea pe vremea aceea unui asemenea proiect.

2. Zona de agrement Schit nu e a locuitorilor din cartier, e a orasului. Presupunerile pe care le faceti in articol ar fi oarecum realiste pentru orase ca Londra sau New York. Dar subiectul in propozitie e Alba City, unde dintr-un capat in celalalt al orasului sunt 7km daca-mi amintesc bine si zau ca ma pufneste rasul la ce problema inventata ati gasit in legatura cu locatie. Aproximativ echivalent cu a zice ca cetatea e doar a locuitorilor din cetate si de ce s-ar renova, parcul dendrologic e doar al locuitorilor din zona, mall-ul doar al locuitorilor din Centru-Ampoi…si asa mai departe. Revenind la experienta personala, eu am crescut mergand cu mama la Schit intr-o plimbare lejera ca si cum ai zice „buna ziua” si locuiam in zona Vanatorilor. Iar cand ma pasiona o solutie pentru Schit, asa de tare ca vroiam sa o rezolv ca si consilier al copiiilor, locuiam in orasul de jos. Zau. In plus, daca lumea din tot orasul nu mai merge la Schit…oare sa fie ca nu are de ce sa mearga? Dar sa nu prespun, ca presupuneti dumneavoastra destul in articol.

3. „Bogatii” orasului care au case la Schit…ii numar eu daca doriti, si ajungem probabil la un 15-20% din sutele de case de la Schit. Chiar va provoc du drag la un exercitiu simplu: o plimbare pe la Schit si, cu buna informare de jurnalist, numarati cate case sunt cu adevarat ale „bogatilor” si cate de profesori, functionari (sa nu divagam aici la de ce si cum), antreprenori si altii din clasa mijlocie care au dat mai mult sau a pus deoparte sa-si faca o casa, unde este teren liber in oras, preferabil la Schit. De cand suntem „suparati” pe clasa mijlocie? Ca e asa de subtire ca o catalogam ca „bogatii”…asta e o alta durere pe care n-o rezolvam aici. Problema e, oricum, in viziunea dumneavoastra ca ei beneficiaza. Sunt de acord ca orice proiect urban bine facut creste valoarea terenurilor si caselor din zona. Dar cred ca am stabilit mai sus ca nu doar ei beneficiaza.

4. „Strandul popular”…ati facut macar o data baia in strandul de la Schit, ca un jurnalist „al poporului” ce incercati sa fiti?

5. …sunt atatea probleme cu articolul asta ca prefer sa ma opresc aici.

Eu salut cu drag proiectul, abia astept sa-mi duc nepotii la hinte si sa-i las sa se joace in iarba fara grija ca se taie in sticle. Si pe nepotii din Cetate si pe cei din Centru.

Bogdan P 14 decembrie 2014 at 1:52

Draga Tina, cu toată bunăvoința ,nu am înțeles care sunt nemulțumirile tale cu privire la formularea și perspectiva pe care eu am prezentat-o în legătură cu povestea distrugerii ștrandului de la Schit.

Faptul că am spus cartierul bogaților? Bun! Și dacă ar fi să numești tu cartierul bogaților din Alba Iulia care ar fi acela? Poate am greșit eu. Banuiesc ce înțelegi prin a fi bogat daca tu consideri ca la Schit sunt doar în 15 – 20% dintre cei care au construit sutele de case. M-au indus probabil pe mine în eroare vilele din zonă.

Dacă nu te considerați bogată în condițiile în care locuiești în cartierul la care nejustificat m-am referit ca fiind al “bogaților”, îmi cer scuze.

Că printre cei care locuiesc în cartierul bogaților sunt și profesori, antreprenori, funcțonari – câtiva din ultima categorie chiar cu functii importante în primărie și cu antecedente care mă îndreptățesc să cred că sunt în stare să pună propriile interese mai presus decât cele ale comunității – sunt de acord.

Însă articolul nu este despre bogații sau săracii din cartirul Schit. El este o invitație la reflecție, pentru că acesta este rolul unui jurnalist. Un jurnalist ori este “al poporului”, ca sa raspund si la aluzia ta, ori atunci nu se poate numi jurnalist.

Articolul este despre suspiciunea că cei care au decis în numele comunității pe care o reprexintă nu au făcut-o gândindu-se exclusiv la interesul lor.

Articolul ridică niște întrebări pe care destui albaiulieni și le pun fără răspunsuri serioase de câțiva ani. De ce s-a abandonat și nu se renovează schitul și baza de agrement de la Schit? De ce s-a ales acum o altă locație, evident mai nepotrivită și mai costisitoare. De ce?

Măcar acum puși în fața faptului împlinit să le spunem public. Poate așa ni se mai dezvoltă gândirea critică și pe viitor o să știm să ne urmărim mai bine interesele, ca și comunitate.

Noul proiect de Schit sau cel de la Olimpic sunt evidentb benefice si binevenite, chiar dacă de primul se vor bucura, inevitabil, în cea mai mare măsură, cei din vecinătatea lui. Orice astfel de investiție este binevenită. Dar nu despre asta am scris eu.

Nu am înțeles din analiza pe care ai făcut-o textului meu cu ce este “rau intentionat” sau chiar mai mult “”prost informat”.

P:S: Pe lângă faptul că am înotat de foarte multe ori în bazinele de la Schit, am și amintiri plăcute din copilărie de acolo și consider că ar fi fost o soluție naturală, indiscutabil mai bună să fie păstrată destinația și modernizată, reamenajată cum merita o zonă simbolică pentru albaiulieni în materie de loisir. Lângă pădure, la aer curat, cu pistă de bicicliști, șamd Acum o să avem în schimb un nou proiect în plin câmp, în pline noxe de la autovehicule care circulă pe cele două artere rutiere ce învecinează Bazinul Olimpic, cu investiție suplimentară în cumpărarea de teren de la privat etc

P.S. 2. Te provoc cu drag să renunți la aninimatul prenumelui și accept în același timp provocarea pe care ai lansat-o cu plimbarea pe la Schit să numărăm împreună casele “bogatilor”, cel 15-20% 🙂

interpol 14 decembrie 2014 at 10:48

constat cu stupoare ca mai sant cetateni care nu observa tactica smechereasca a la lacomului nostru primar si a acolitilor lui.

Daca in ceea ce il priveste pe mda lucrurile sant clare, el fiind de mult un admirator fanatic al primarului, indiferent ce ar face acesta, d-na Tina nu observa padurea din cauza copacilor.

Sa spunem cate ceva aici

1.-Mircea Hava este primar sau viceprimar in Alba Iulia din 1990
2.-Toate locurile neingrijite din Alba Iulia trebuiau ingrijite de catre primarie, sub directa indrumare a primarului

3.-Mircea Hava are o tactica perversa. Lasa locuri in paragina, nu ia masuri pentru ingrijirea loc timp de ani si ani de zile, pentru ca la un moment dat sa faca priecte faraonice in locurile acelea, care costa de sute de ori mai mult decat ar fi costat ingrijirea lor. Iar multi cetateni se bucura ca „in sfarsit se face ceva” desi ar fi trebuit sa se intrebe de ce nu s-a facut 10, 15 sau 25 ingrijirea acelor locuri.

EXEMPLE
-centrul orasuluil. Cu exceptia curateniei nu s-a facut nimic in 25 de ani. Nici o activitate de ingrijire sau reparatii. Acum se cheltuie 4 milioane de euro (suma exacta nu o stiu) pentru remodelarea centrului orasului
-parcul Custozza. Timp de 25 de ani nu s-a facut nimic in centrul cetatii cu exceptia mutilarii copacilor. Dupa 23 de ani s-a taiat parcul si s-a pavat cetatea pentru 100 milioane de euro sub pretextul ca zona era neingrijita. Cine trebuia sa o ingrijeasca? Primaria. Dar nu a facut-o
-Strandul orasului. Acesta deranja niste persoane. De peste 20 de ani nu s-a facut nimic pentru ingrijirea lui. Cine trebuia sa o faca? Primaria. Acum primaria spune ca trebuie sa faca alt strand pentru ca vechiul strand este neingirjit. Asa ca primaria face un alt strand in alta parte cumparand terenul cu 200.000 euro (comision inlucs) desi la Schit il avea pe gratis.
-Tot la strandul orasului, pe motiv ca zona este neingrijita, in locul strandului se va face un parc. Asta la 15 metri de padure.

Sa nu uitam ceva. Anul asta strandul a fost inchis pe motiv ca este neingrijit. Adevaratul motiv este trimiterea celor dornici de strand ori la Talnar, la Winner’s Club, ori la Trei Poduri la cetateanul ala al carui nume nu mi-l amintesc, proprietarul de la mercur.
Asa se fac averi in parteneriat public privat. Primaria inchide facilitati publice ca sa prospere cele private.

Mircea Hava prosteste multa lume. Din pacate

ame 14 decembrie 2014 at 10:54

Felicitari pt articol! Aspept pe viitor detalii:cine castiga licitatiile…Macar sa avem si noi locuitorii orasului pe ce si la cine se duc banii nostri din impozite.

toma 14 decembrie 2014 at 11:34

plebee-i i se ia si metrul patrat de verdeata (daca il are ) din fata blocului si i se acopere cu pavele, si spre ,,compensatie,, facem parcuri in padure si strand in zona unde ,,coloratilor,, li se ofera, vara, o baie pe spezele primariei. asta pe linga apa de la cismea pe care nu o platesc.
deci, care-i prostul si care-i desteptul ?

tanar 14 decembrie 2014 at 22:27

Ft. bun articol și da skit-ul se stie de cand e lumea ca e cartierul bogatasilor din Alba si zic asta pentru Tina.
Referitor la planul cu „inmormantarea” strandului e mare păcat, avea un potential imens vezi Weekend Tg. Mureș unde fara investitii enorme atrage lume. Oare cum ar fi fost ca banii aia sa fie investiti in strandul vechi, era prea bine, prea frumos, asta este noi tinerii o sa mergem la km. departare Steaua Miresului, Drașov, Aiud, Sebeș că deh… hai sa recunoastem La Țalnar și Mercur e doar asa de un duș comparativ cu restu. Noroc cu Cerbu Arini …Oarecum.
Deci chiar ne-ar fi fost mai buna o reamenajare a vechiului skit decât sacrificarea lui pentru… ce?Alte dale?

Parveniti 15 decembrie 2014 at 8:34

Care bogati? Parveniti. In afara ca sunt mari ( casele), curte deloc. Asta e discriminare. Primaria a inchis starandul pe motiv ca deranjeaza locattarii din zona, dar locatarii din M-uri si strazile adiacente parcului Unirii nu sunt deranjati de concertele de la poarta IV? Si i-ati lasat si fara parc. Ati distrus parcul Custozza pe motiv ca faceti piata publica, dar scandalul de la concerte si alte manifestari le-ati mutat la poarta IV. de ce nu in santurile de langa caponerie unde e si loc si nu deranjeaza pe nimeni.

Dutu 15 decembrie 2014 at 12:49

Da mai voi astia care tot timpu nu sunteti multumiti daca face ceva omu nu va convine ca de cea facut aia intrun anumit mod
Daca sunteti destepti si aveti viziune candidatii de primar Sa va Vad pe voi . Viziunea unui cetatean care nu este locuitor al………….. Alba Iulia

chill out 15 decembrie 2014 at 14:09

nu am fost, nu sunt si nu voi fi multumit de cei care conduc acest oras niciodata. m-am saturat de toate, de nesimtire, aroganta, chesti si smecherii, de ‘oameni destepti’ ce fac invarteli peste invarteli, dar cel mai mult m-am saturat de jegul ce il vad zilnic pe strada. unde ma uit, vad mizerie si paragina. asa ca orice proiect ce vizeaza amenajarea unui ceva, pentru mine este ok. acum cred ca nimanui nu ii place sa vada parcarea aia de tot jegul de langa Cec din centru, cladirile comuniste de langa romtelecom si cea de la intrare alba dinspre partos, cladirile si terenurile abandonate ce arata oribil in orasul asta, jegul dintre ampoi 2 si bazinul olimpi etc. si asa suntem vai de mama noastra, fara locuri de munca adevarate, fara sanse, fara nimic…de ce trebuie sa mai vad si niste jeguri de cladiri? sa imi agaseze privirea pana si niste gunoaie? macar sa fie si ceva fruumos in orasul asta…votez pentru tot ce e frumos si estetic…25 de ani am vazut numai mizerie si jeg. Asa ca le urez sa comstruiesca, cat de mult si frumos…ca eu unul sincer m-am cam saturat doar de case de pariuri si cazinouri….sa mai iesim si la iarba si relaxare .

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...