Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

DSVSA Alba: Măsuri suplimentare de supraveghere sanitară în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comercializarea și consumul unor mari  cantitati de produse origine animală în perioada sărbatorilor de iarnă necesită  intensificarea actiunilor de supraveghere si control, pentru verificarea respectării conditiilor sanitar veterinare din târgurile de animale, pietele agroalimentare, unitatile de comercializare a produselor alimentare de origine animala (carmangerii, macelarii, magazine alimentare, supermartketuri etc.) precum si din unitatile de alimentatie publica, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Inspectorii din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba vor verifica, în perioada imediat urmatoare, în baza unui program bine stabilit,modul în care se produc, depoziteaza, transportă si valorifica carnea de porc destinată consumului uman.

Controalele oficiale vor urmari , în principal  aspecte legate de :

-conditiile sanitar veterinare de functionare  a unitatilor care comercializeaza produse de origine animala (conditiile de depozitare; provenienta alimentelor de origine animala, modul in care sunt manipulate si expuse la vanzare, prezenta vitrinelor frigorifice care sa mentina temperature corespunzatoare si care sa  evite contaminarea produselor)

-conditiile de functionare a unitatilor înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentatiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum si a pietelor agroalimentare in care se comercializeaza produse de origine animala

-Interzicerea  tăierii animalelor  în scopul comercializarii cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spații decat cele autorizate sanitar veterinar;

-modul în care sunt respectate conditiile sanitar veterinare in targurile organizate pentru vanzarea animalelor vii

În cazul în care în urma controalelor oficiale sunt identificate neconformitati, vor fi dispuse masuri în conformitate cu legislatia in vigoare (retragere/confiscare produselor alimentare, sanctionare contraventionala, suspendarea sau interzicerea activitatii unitatilor etc)

Sacrificarea porcilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine și publicate pe site-ul ANSVSA.

Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar.

Pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) organizand acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.

De asemenea, fata de verificarile dispuse în sensul celor prezentate anterior, o atentie deosebită se acorda în aceasta perioada asupra modului în care se efectueaza examenul trichineloscopic a carnii rezultate din sacrificari pentru consum propriu, din gospodariile populatiei, fapt pentru care  D.S.V.S.A.   Alba  a dispus urmatoarele masuri:

Instruirea în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranta Alimentelor Alba a  personalului sanitar veterinar de pe raza judetului Alba care efectueaza examen pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislatiei in vigoare;

Suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale cu personal de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Alba  în vederea asigurarii efectuarii în bune conditii a examenului trichineloscopic;

Asigurarea unui program de permanentă, în perioadele 04.12.2017-24.12.2017 si 27.12.2017-07.01.2018 la sediul D.S.V.S.A. Alba și în cadrul L.S.V.S.A. Alba în vederea confirmarii probelor pozitive la Trichinella spp.

La nivelul judetului Alba, examenul trichineloscopic se efectueaza  în cadrul Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din localitatile  Alba Iulia, Campeni, Teius, Aiud, Sebes, Cugir, Ocna Mures, Blaj avand un  program de lucru între orele 830-1700, în cursul săptâmanii(luni-vineri) sâmbăta 830-1500 iar duminica  între orele 900-1300

Pe lânga aceste circumscriptii, în judetul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat si în cadrul Cabinetelor Medicale Veterinare private care functioneaza atat la nivelul orașelor cat și la nivelul comunelor din judet.

In acest context, pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare și evitarea posibilei infestari cu Trichinella spp.  Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Alba recomanda tuturor cetatenilor :

-Efectuarea examenului trichineloscopic asupra carnii rezultate din sacrificari pentru consum propriu, din gosposdariile populatiei, precum si a cumparării de carne si produse de origine animala obtinute numai din unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar

-Consumul de carne de porc numai dupa ce a fost supusa examenului trichilescopic cu rezultat negativ, evitand in acest fel riscul major de imbolnavire de trichineloza

Pentru porcii diagnosticati cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia sa fie identificaţi(crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar veterinare conform legislatiei sanitar veterinare.

 -Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.

-Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar.

-La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.

Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.

-Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!

-Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează conf.HG 984/2005 cu amenzi de până la 40.000 lei.

Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de tel./fax  0258/835915; sau 0800.826.787 precum și la adresa de e -mail:[email protected]o.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VINERI: Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Victoriei în Europa și Ziua Europei, sărbătorite la Alba Iulia. Slujbă religioasă, alocuțiuni și program artistic, în Piața Cetății

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Victoriei în Europa și Ziua Europei, sărbătorite la Alba Iulia. Slujbă religioasă, alocuțiuni și program artistic, în Piața Cetății Instituţia Prefectului – judeţul Alba organizează vineri, 10 mai 2024, cu începere de la ora 12.00, un ceremonial religios și militar dedicat sărbătoririi Zilei Victoriei în Europa, Zilei Europei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea