Rămâi conectat

Curier Județean

DSP Alba: OMS celebrează pe 31 mai Ziua Mondială fără Tutun. 6 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa din cauza fumatului

Ziarul Unirea

Publicat

în

În fiecare an OMS şi partenerii săi naţionali celebrează pe 31 mai Ziua Mondială fără Tutun (WNTD), pledând pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun, transmite DSP Alba printr-un comunicat de presă.

Cu ocazia WNTD 2015, statele-părţi ale Convenţiei cadru pentru controlul tutunului (FCTC) – primul tratat mondial de sănătate publică – între care România, sunt chemate să întărească colaborarea pentru îngrădirea şi eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun.

La nivel mondial, comerţul ilicit cu produse din tutun constituie o ameninţare majoră pentru sănătatea publică şi alimentează corupția ce subminează instituţiile statului, dezvoltarea ecomomică, morala politică.

Derulată sub sloganul “Atenţie la tutunul netimbrat: vă pândeşte complicitatea la contrabandă!”şi având temă actualizarea politicilor globale, regionale şi naţionale împotriva comerţului ilicit cu tutun, WNTD 2015 are ca scop întreprinderea de noi paşi împotriva comerțului ilicit cu tutun, incluzând conştientizarea publică privind contrabanda, contrafacerea & manufacturarea clandestină.

Fumatul continuă să reprezinte o endemie globală. Astfel, circa 6 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa din cauza fumatului. Peste 5 milioane din aceste decese sunt rezultatul consumului direct de tutun, iar peste 600 000 sunt atrase de fumatul pasiv. În perspectiva lui 2030 numărul deceselor anuale s-ar putea ridica la peste 8 milioane în lipsa unor măsuri urgente.

În Regiunea Euro-OMS, în ciuda descreşterii prevalenţei fumatului de la 35,3 la 31,5% între 2005 şi 2009, circa 41% dintre bărbați şi 22% dintre femei încă fumează. În privinţa tineretului, Regiunea Euro-OMS suferă de prevalențe dintre cele mai ridicate ale fumatului atât în rândul băieților cât și, mai ales, al fetelor.

Conform statisticilor OMS, circa 31% din populația României (41% bărbaţi şi 22% femei) fuma în mod curent în 2010, iar studiul GATS 2011 documenta o prevalenţă de 26,7% a celor ce fumau zilnic. OMS apreciază că în 2025 încă va fuma circa 23% din populația României, cu condiţia, nota bene, ca eforturile privind controlul asupra tutunului să nu slăbească.

Una din 10 ţigarete fumate actualmente în Europa este de origine obscură (a se citi ilicită: de contrabandă, contrafăcută sau produsă legal într-o ţară pentru a fi vândută pe o piaţă neagră externă – aşa numitele illicit whites). În Regiunea Euro-OMS consumul de illicit whites a crescut în 2013 cu 15% faţă de 2012.

Faţă de un consum de ţigarete “licite” relativ stabil începând cu 2010, volumul românesc de ţigarete de contrabandă & contrafăcute a scăzut brusc în 2011, sub impactul crizei economice, rămânând în continuare relativ stabil în jurul a 11% din consumul total. Acest  nivel susţine necesitatea păstrării/sporirii vigilenţei organelor abilitate prin lege, în conformitate  cu angajamentele României ca parte a FCTC.

Trebuie menţionat că reprimarea tutunului „ilicit” nu trebuie interpretată în nici un caz ca o recomandare a celui „licit”. Licit sau ilicit,  tutunul este la scadenţă mortal, cu o primă de periculozitate, desigur, pentru cel necontrolat, de contrabandă. Atitudinea corectă, din punctele  de vedere etic, medical (individual) sau al sănătăţii publice (colective) este:  fără tutun de orice fel.

Medicii angrenaţi în combaterea fumatului consideră că antidotul cel mai sigur împotriva pieţei ilegale este restrângerea cererii de tutun prin prevenirea începerii fumatului la tineret şi renunţarea la fumat. Programul MS „ Stop fumat” oferă o astfel de şansă celor cu adevărat interesaţi (tel verde: 0800 87 86 73).

WNTD 2015 țintește sensibilizarea populației în privința riscurilor în planul legii și al sănătății personale şi publice, atrase de accesibilitatea mai mare a tutunului clandestin.

Comerţul ilicit de tutun influenţează  advers prevenţia şi renunţarea la fumat. Tentaţia exercitată asupra tineretului de ţigaretele “ilicite” ieftine sporeşte cohortele de adolescenţi atrase în fiecare an între fumători. Renunţarea la fumat îşi pierde, din cauza ţigaretelor ieftine, una dintre motivaţiile principale.

România vindecată de tutun începe cu o Românie fără tutun de contrabandă!

(V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea