Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

DREPT LA REPLICĂ| Spitalul Municipal Aiud: Întreaga chestiune adusa în discuție de consilierul USR este un NON-subiect. Orice comentariu până la soluționarea contestației și a celorlalte căi de atac este inutilă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

DREPT LA REPLICĂ| Spitalul Municipal Aiud: Întreaga chestiune adusa în discuție de consilierul USR este un NON-subiect. Orice comentariu până la soluționarea contestației și a celorlalte căi de atac este inutilă

Drept la replica pt comunicatul de presa „Dragos Crisan Consilier local USR-Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru ca a limitat nejustificat concurenta la licitația pentru achiziția de echipamente medicale „

În septembrie 2020, în plină pandemie Covid, Spitalul Municipal Aiud a depus proiectul „Dotarea Spitalului Municipal Aiud în vederea creșterii capacității de gestionare a crizei Covid-19/141147”, în cadrul unui apel de proiecte finanțat prin POIM. în esență, este vorba despre o modalitate prin care fiecare secție și compartiment implicate în gestionarea pacienților Covid se adapta nevoilor determinate de specificul acestei boli periculoase. S-a conturat astfel CEL MAI IMPORTANT proiect de dezvoltare al Spitalului Municipal Aiud de la darea sa în folosință în 1991.

Valoarea finanțată de către MIPE a fost de 15 milioane de lei, de departe cea mai mare din istoria Spitalului. Având în vedere importanța proiectului, procedurile de licitație și achiziții au fost efectuate de către o firma de consultanță specializată în acest gen de proceduri, costurile contractului fiind acoperite din proiect.

Faptul ca LA AIUD, la SPITALUL MUNICIPAL, a fost posibil acest miracol al investițiilor medicale (valoare foarte mare, într-un timp scurt) a fost determinat de nevoia de a proteja personalul medical și pacienții expuși unor riscuri majore (vaccinul nu era încă disponibil). Fără nicio îndoială, faptul că Spitalul Municipal a funcționat ca spital suport Covid, din noiembrie 2020 până azi, cu o TERAPIE INTENSIVA Covid de 20 de paturi, a contat enorm. Cei mai gravi pacienți Covid, aproximativ 1800, au fost tratați la Aiud. Efortul personalului și riscurile cărora s-au expus au fost gigantice.

Prin aprobarea finanțării aparaturii de specialitate, în valoare de 15 milioane de lei, MIPE a înțeles să susțină financiar, de fapt, nevoile pacienților județului. La Aiud au lucrat medici ATI din tot județul, ca și proveniență a pacienților, care au fost internați. Pregătirea Compartimentului Regional de ATI Covid la Spitalul Municipal Aiud s- a realizat într-un timp record. De mai multe ori, județul Alba a fost astfel, prezentat ca model la nivel național de către reprezentanții INSP.

În martie 2022 a fost finalizată implementarea proiectului. Aparatura a fost livrată integral și a fost dată în folosință la Spitalul Municipal Aiud. Consultanții externi ai MIPE nu au o conduită unitară în interpretarea legii și uneori, apar corecții care pot varia, în general, între 5 și 25% din valoarea finanțată; concret asta înseamnă ca se operează o reducere TEMPORARA a sumei finanțate, până la o decizie definitivă. în cazul de față, reducerea este de aprox. opt sute de mii de lei din cele 15 milioane aprobate. În orice caz, conform afirmațiilor reprezentantului firmei de consultanță, „Raportul care propune corecția a fost contestat la Autoritatea de management, contestația fiind în analiză. Orice comentariu până la soluționarea contestației și a celorlalte căi de atac este inutilă”.

În consecință, întreaga chestiune adusa în discuție de consilierul USR este un NON-subiect. Atunci când a fost nevoie, pacienții au fost tratați corespunzător pe ATI Covid 20 de paturi sau pe celelalte secții implicate: INTERNE Covid, Psihiatrie Covid etc. Eforturile au fost recunoscute prin documente oficiale de către Instituția Prefectului Alba, OAMMR ordinul asistenților Alba și de către Colegiul Medicilor Romania.

Spitalul Municipal Aiud este unul dintre cele 7 unități la nivel național cu o capacitate de minimum 20 de paturi pe ATI Covid. Toate celelalte erau spitale județene cu finanțări și bugete net superioare. Astăzi, Spitalul Municipal Aiud pune la dispoziția utilizatorilor, aiudeni sau nu, aparatură și proceduri moderne pentru tratarea unei largi game de boli, pe multiple specialități diferite. Cel mai important, în cazul unui nou val pandemie, care nu poate fi exclus având în vedere situația din Shanghai de exemplu, Spitalul Municipal Aiud este pregătit să facă față, din punctul de vedere al dotării cu aparatură medicală. Suntem convinși că împreună cu Ministerul Sănătății se va identifica și o soluție privind personalul angajat pe perioada determinata. Astfel, capacitatea de reacție a Spitalului Municipal va fi la maximum, iar capacitatea de răspuns la nevoile medicale ale pacienților va fi mult optimizată.

Manager
Dr. Bogdan A. POPA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea