Rămâi conectat

Ştirea zilei

Diperarea românilor din Munții Apuseni la cote maxime, din cauza noilor condiții impuse de Codul Silvic și PNDR 2014-2020

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Situația locuitorilor din Apuseni este mai disperată ca niciodată în ultimi 25 de ani, susține Corneliu Olar, fost primar în comuna Horea și deputat de Alba, în cadrul unei conferințe de presă organizate vineri la sediul PNL Alba.

Corneliu OlarÎngrijorarea, disperarea moților, exprimate de aceștia în cadrul întâlnirilor organizate în ultima perioadă în fiecare localitate din zona Apusenilor din județul Alba cu ocazia formării comitetelor executive ale PNL, a ajuns la cote maxime după punerea în aplicare a noului Cod Silvic.

Ce îi revoltă pe moți?

Corneliu Olar a explicat că, deși traiul marii majorități a moților era unul de subzistență, anumite măsuri ale noului Cod Silvic – cum sunt interzicerea dreptului unei familii de a exploata maxim 15 metri cubi de lemn din pădurea comunală și interzicerea dreptului de a scoate la pășunat vitele pe pășunile și în pădurile comunale (nemaiavând voie să folosească cărările din pădure ca și până acum) – “înseamnă moarte pentru țăranul moț”.

Fostul deputat a atras atenția cu privire la faptul că nimeni nu le-a explicat moților noile interdicții și puși astfel în fața faptului împlinit, spiritele s-au încins foarte tare în ultima perioadă, în așa fel încât localnicii organizează mici revolte și proteste împotriva ocoalelor silvice din zonă, împotriva primarilor, care nu au nicio vină în acest sens, ei fiind însă obligați să aplice și să vegheze la respectarea legii. O lege (n.a. Noul Cod Silvic) care riscă să transforme localitățile din Apuseni într-un adevărat butoi cu pulbere, în opinia lui Olar.

„Oamenii nu înțeleg ce se întâmplă, sunt foarte îngrijorați și se aruncă la primar, la șefii de ocoale silvice. Au fost învățați o viață să supraviețuiască așa, iar acum riscă închisoarea dacă merg cu căruța în pădure să își taie lemne de foc – ca să își poată încălzi căminul, familia. Situația este foarte gravă, iar dacă reprezentanții puterii, Guvernul și Parlamentul, nu iau măsuri cât mai degrabă, prejudiciul social, economic și mai ales cel uman, în ceea ce îi privește pe moți, va fi irecuperabil, a spus Olar.

Ca un făcut parcă, în acest context ostil, moțul mai primește o lovitură prin noile măsuri privind subvenția UE pe cap de bovină (n.a. PNDR 2014-20120), susține fostul primar al comunei Horea. Astfel, dacă până acum un fermier trebuia să crească minim două vaci pentru a primi ajutor de la stat de circa 85 de euro pe cap de bovină, plus subvenție 100 de euro pe animal, acum pentru a beneficia de acest sprijin este obligat să crească minim zece vite. O situație imposibilă pentru marea majoritate a moților, care nu își permit să întrețină atâtea vite, mai ales în condițiile în care noul Cod Silvic îi împiedică să le scoată la pășunat.

În cadrul programului de guvernare la care liberalii lucrează în prezent, la inițiativa președintelui CJ Alba Ion Dumitrel, vice-lui Florin Roman și a lui Corneliu Olar, a fost introdus proiectul unei legi speciale pentru Țara Moților prin care aceste neajunsuri să fie corectate.

„În urma întâlnirilor pe care le-am avut în localitățile din Apuseni și la reuniunea de la Câmpeni a Comitetului de Dezvoltare a Munților Apuseni, am constat cu maximă îngrijorare că Apusenii stau pe un butoi cu pulbere. Loviți în principalele mijloace de subzistență, oamenii simt că le-a ajuns cuțitul la os”, a completat Florin Roman, vicepreședinte CJ Alba.

B.P.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea