Desert TARTĂ de ciocolată ALBA IULIA. Logo-ul oraşului, promovat într-un mod inedit de un tânăr bucătar albaiulian
Am văzut logo-ul oraşului Alba Iulia imprimat pe fotografii, pe diferite pliante şi materiale de promovare a evenimentelor ce au loc în oraş, chiar şi în Cetate, pe trăsurile de epocă de aici, pe obiecte turistice, dar niciodată, până acum, pe…. dulci produse gastronomice.
Un tânăr, dar cu experienţă, bucătar albaiulian s-a gândit să-şi promoveze oraşul cum ştie el mai bine….prin creaţiile sale culinare. Astfel, într-un „mod simplu, dar savuros”, tânărul a inventat o tartă specială de ciocolată, la care a adăugat un „ingredient” cu gust dulce „de oraş”, mai exact simbolul albaiulienilor, steaua cu cele 7 bastioane, reprezentând Cetatea Alba Carolina, realizat din pudră de zahăr. Tartă de ciocolată Alba Iulia, aşa a şi denumit produsul, pe care vrea să-l răspândească peste tot în lume, cu reţeta culinară pusă la dispoziţia tuturor.
Mândru de oraşul lui, dar şi de creaţiile sale culinare, chef Cosmin Ioan Toma, căci despre el este vorba, tânărul albaiulian cunoscut deja ca expert în arta culinară şi autor de volume gastronomice, printre care şi cea mai mare carte de bucate din România, promovează logo-ul oraşului într-un mod inedit.
Demonstrând că este un maestru în bucătărie şi că imaginaţia lui în creaţii este de neoprit, acesta a inventat Tarta de ciocolată Alba Iulia, un desert delicios, care cu siguranţă satisface pe deplin papilele gustative ale amatorilor de dulce şi în acelaşi timp surprinde prin modul de promovare al logo-ului oraşului pe care turiştii aleg să-l viziteze, dar şi pe albaiulienii mândri de oraşul lor.
„Cum fiecare vrea sa îşi promoveze oraşul, aşa am găsit eu o metoda simplă dar gustoasă. Deci, bine aţi venit în Cetatea Alba Iulia”, spune Cosmin, mândru de ce i-a ieşit.
Aşadar, pentru cei care doresc să savureze minunatul desert şi să muşte cu haznă din stema oraşului, ori să-şi întâmpine invitaţii, prieteni sau rude, cu un astfel de desert, Cosmin pune la dispoziţie şi reţeta:
„Tartă de ciocolată Alba Iulia”. Ingrediente: 500 gr. ciocolată amăruie 500 gr. ciocolată cu lapte 200 ml. smântână dulce 200 gr. unt 100 gr. nucă măcinată cimbru/ foi de dafin,esenţă de rom.
Mod de preparare: Ciocolata se taie bucăţi şi se pune la topit la bain marie împreună cu untul tăiat bucăţele, smântâna şi nuca mărunţită cu un făcăleţ, iar ultima dată esenţa de rom. Luăm o formă rotundă pe care o ungem cu unt şi o tapetăm cu cacao. Turnăm compoziţia astfel obţinută în formă şi o lăsăm la rece până a doua zi. Se taie felii şi se serveşte cu sos de fructe şi îngheţată de vanilie sau fructe de p[dure.
Puteţi să îi daţi o savoare punând în ciocolata topită o foaie de dafin şi puţin cimbru. Pentru logo-ul de pe tartă aveţi nevoie de laptop sau calculator, imprimantă şi foi în imprimantă desigur. Scoateţi la imprimantă logo-ul respectiv, îl decupaţi cu o lamă sau cu un cater, puneţi peste tartă şi pudraţi cu mult zahăr praf”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
EXIT-POLL: PNL prin Ciprian Ciucu câștiga alegerile pentru primăria Capitalei. Rezultatele de la ora 19.00: Cum arată clasamentul
EXIT-POLL: PNL prin Ciprian Ciucu câștiga alegerile pentru primăria Capitalei. Rezultatele de la ora 19.00: Cum arată clasamentul Au apărut primele rezultate ale exit-poll-ului realizat de CURS-Avangarde pentru alegerile la Primăria Capitalei 2025, potrivit datelor culese până la ora 19:30. Rezultatele sondajelor efectuate la ieșirea de la urne îl arată pe primul loc pe Ciprian […]
VIDEO | Povestea lui Nea Mihai, „Ferul”, din Apuseni: ,,Haiducul” de odinioară din munți, vizitat de voluntari în prag de sărbători. A primit o sobă nouă, haine curate, iar casa i-a fost orânduită în așteptarea Crăciunului
Povestea lui Nea Mihai, „Ferul”, din Apuseni: ,,Haiducul” de odinioară din munți, vizitat de voluntari în prag de sărbători. A primit o sobă nouă, haine curate, iar casa i-a fost orânduită în așteptarea Crăciunului În preajma sărbătorilor de iarnă, când gândurile ni se întorc firesc spre ceea ce este mai cald și mai omenesc în […]
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, participant la un eveniment de înaltă ținută dedicat Zilei Naționale a României: Gala editurii Școala Ardeleană de la Cluj-Napoca
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, participant la un eveniment de înaltă ținută dedicat Zilei Naționale a României: Gala editurii Școala Ardeleană de la Cluj-Napoca Luni, 1 decembrie 2025, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost invitat să participe la prima ediție a Galei Editurii Școala Ardeleană, care a avut loc la Cluj-Napoca, la Casa de […]