// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Deputatul Ioan Dîrzu, întrebări la miniștri privind sprijinul pentru cercetarea roboticii în licee, după succesul elevilor de la HCC din Alba Iulia

 • Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, solicită Guvernului sprijin pentru cercetarea roboticii în licee, după performanța elevilor de la Colegiul HCC din Alba Iulia

Întrebare

Adresată: Domnului Prof. Univ. Dr. Valentin Popa, ministrul Educației Naționale

Domnului Prof. Univ. Dr. Nicolae Burnete, ministrul Cercetării și Inovării

De către: Deputat Ioan Dîrzu

Deputat ales în circumscripția electorală nr.1 ALBA

Obiectul întrebării: Sprijin pentru cercetarea roboticii în liceele din România

Stimate domnule ministru,

În data de 25 martie 2018, echipa de robotică ”XEO” a Colegiul National “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia  câștigat MARELE PREMIU “INSPIRE AWARD 1” la concursul național FIRST Tech Challenge Romania și va reprezenta România la  Campionatul Mondial FIRST USA din Detroit. INSPIRE AWARD 1” este cel mai prestigios premiu al competiției. El este acordat echipelor care excelează în performanțele robotului, complexitatea și calitatea realizării cărții echipei “engineering book” și spiritul de echipă, spiritul competiției FTC (FIRST Tech Challenge).

Studiul și cercetarea roboticii în licee a luat amploare în ultimii ani în România, existând aproape în fiecare județ grupuri de elevi și cadre didactice care dezvoltă proiecte de cercetare și participă la competiții naționale și internaționale. Acești elevi își dedică timp, pasiune,  resurse materiale și financiare pentru a își îndeplini ambițiile nobile și demne de laudă.

Suntem martorii unei evoluții independente de schimbare a paradigmei învățământului preuniversitar. Elevii și profesorii  abordează noi arii ale științelor și se îndepărtează de programa școlară rigidă care nu le-a oferit și nu le oferă posibilitatea explorării ciberneticii, a roboticii, a spațiului etc. Setea de cunoaștere a elevilor a depășit tarele sistemului de învățământ preuniversitar iar cel din urmă trebuie să facă față noilor provocări, realități și nevoi. Nu ne permitem să pierdem această generație de tineri talentați, visători, creativi și inteligenți. Nu ne permitem să nu investim în ceea ce-și doresc ei să studieze, să descopere, în ceea ce se studiază de fapt în mai toate școlile moderne din România.

Elevii Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia , dar și ceilalți colegi ai lor din România, au nevoie de ajutorul Guvernului României pentru a-și putea continua munca și a pune România pe podiumul  mondial al cercetării și inovării. Acești tineri talentați care ne vor reprezenta în Statele Unite ale Americii au nevoie de suportul financiar și logistic al statului român și de o susținere continuă a activității lor în cercetarea roboticii.

Ținând cont de cele menționate, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

 1. Cum pot Ministerul Educației Naționale și Ministerul Cercetării și Inovării să susțină financiar, material și logistic activitatea echipei de robotică ”XEO” a Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, care a câștigat Marele Premiu “Inspire Award 1”, în vederea participării la Campionatul Mondial FIRST USA din Detroit?
 2. Cum vor dezvolta Ministerul Educației Naționale și Ministerul Cercetării și Inovării studiul și cercetarea roboticii în sistemul de învățământ preuniversitar din România și ce obiective strategice își propun în acest sens?
 3. Cum adaptează Ministerul Educației Naționale programa școlară la noile realități și interese ale elevilor în studiul roboticii, a ciberneticii, a spațiului cosmic și a altor ramuri de științe de interes pentru contemporaneitate? Pot deveni acestea discipline de studiu în trunchiul comun?

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Răspunsuri la Deputatul Ioan Dîrzu, întrebări la miniștri privind sprijinul pentru cercetarea roboticii în licee, după succesul elevilor de la HCC din Alba Iulia

 1. dolfi 28.03.2018 la 18:34

  Tovule, vorbesti iar ca sa te auzi!
  Ce robotica in licee!? in afara de elevii-varfuri care invata ei pe barba lor cu eforturi mari – restul sunt praf din cauza programei depasite, a profesorilor dinozauri,a profesorilor titulari cu note de 3, 4, 5 si 6 precum si a politizarii domeniului.

  Mai mult, dezinteresul familiei, mass-media fara nici un control real, promovarea non-valorilor, manelizarea si spalarea pe creier pe toate canalele, chiar si spiritual produce rebuturi!

  Parca la ultimele statistici avem 42% din romani analfabeti functionali.
  Cu cine vrei tu sa faci robotica nene? In acest domeniu trebuie studiu multidisciplinar: matematica, fizica, electronica, mecanica, informatica, tehnologia materialelor… etc.
  Si toate astea trebuie PREDATE astfel incat elevul sa inteleaga, la ce folosesc notiunile din matematica/fizica/mecanica in viata reala. Nu predate ca X, Y, Z mai are 5 ani pana la pensie sau are pe cineva intr-un partid… etc.

  Ca invatamantul sa prospere, si nu numai trebuie ca voi hotii astia care incercati sa ne prostiti pe toti, sa dispareti!

 2. Titirca inima rea 29.03.2018 la 1:11

  Sa-i spuna cineva omului asta ca partidul sau e la guvernare si ca rolul sau in acest moment e sa actioneze sau sa faca loby pentru proiecte locale nu sa tot puna intrebari in presa.
  Apropos, i-a raspuns cineva la intrebarile anterioare, ca de povesti de popa ostenit suntem satui. Hotilor si incapabilor!